Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Братя Галеви и фарсовата държава

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

“Цветанов, гледай си работата. Няма да се предадем. Венсеремос!" Тези думи се появиха в Туитър – в профила на Пламен Галев – един от двамата дупнишки гангстери и безспорни феодални владетели на Първия частен град.

След безконечни съдебни митарства и издевателства над свидетелите по делото, обхващащо всъщност нищожна част от техните золуми; след многогодишно посукване и ослушване от страна на Кюстендилския окръжен съд, който незименно ги пишеше невинни като агънца Божии; след жарката защита на кметове, червени депутатки, че и на самата Запалка, двамата герои на нашето време най-сетне получиха някакви мижави присъди, които бе предвидено да излежават в затворническото общежитие в Самораново, на няколко минути път от прословутата им резиденция в Ресилово. Както се говореше – в специално готвени за тях люксозни килии.

Само че и тази нежна милозливост на закона им се видя недостатъчна и несправедлива. И вместо да се явят с пакет лични вещи в Самораново, духнаха неизвестно накъде. Като за капак пратиха Цветанов да си гледа работата.

Допълнителен нюанс към гаврата с вътрешния министър придава никнейма, с който е регистриран брата Галев в Туитър: @mvr.bg. Разбира се – веднага се появиха и съответните защитни версии, според които автор на съобщението до Цветанов може да не е Пламен Галев, а някой неизвестен хакер. Очевидно това ще е версията, която ще бъде пробутана, ако някой ден дупнишките гангстери все пак бъдат доведени в съда за допълнителни присъди по повод този пореден золум.

Кой е автор на тази подигравка обаче е подробност без съществено значение. Факт е, че Галевите ги няма – и този факт е позорен за българското правосъдие. Двамата не само че можеха, но и трябваше да бъдат окошарени веднага след произнасянето на присъдите. И никакви кюстендилски оправдания тук не важат – защото не им се случва за пръв път да не се отзовават на съдебно решение.

Същото важи и за оправаднията как МВР нямало щат да следи всеки подсъдим – и как незабавното им арестуване щяло да бъде демонстрация на полицейски произвол – с които се измъква Цветанов. Братя Галеви не са кои да е в йерархията на престъпния свят – а тяхното дело, освен че се гледа под лупа от ЕС, е ключово за доверието на българите към правосъдието и органите за сигурност.

При настоящата повече от глупава ситуация – в която прясно осъдените бандити се измъкват под носа на правораздавателните институции – и докато самият вътрешен министър ги призовава да не правят глупости и да се предадат, те го пращат да си гледа работата – кой нормален човек би се доверил и на полицията, и на прокуратурата, и на милозливите български кадии, които се осмелиха да обявят братята за общонационално издирване няколко дни след като беше станало безпощадно ясно, че са избрали свободата?

Тази ситуация е фарсова – и не говори добре за свързаните с нея личности и институции. Фарсово впрочем беше и самото дело, от което тя се разви. Фарсова е и държавата, в която всичко това се случва.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional