Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Властите в тежък спор кой изпусна Галеви

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Малин Георгиев, Mediapool.bg

Размер на текста

Ден, след като осъдените на по 5 години затвор за сформиране и участие в банда за рекет и изнудване ексбарети Пламен Галев и Ангел Христо бяха обявени за национално издирване, властите влязоха в ожесточен спор кой трябва да понесе морална отговорност за изчезването им.

Тон даде премиерът Бойко Борисов, който обичайно препрати цялата отговорност към съдебната система.

"Правителството няма абсолютно никаква вина в този процес – и съдиите са могли да го задържат, и прокурорът е можел да поиска задържането им. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система? Съжалявам, че трябва да ви го кажа", възмути се министър-председателят в четвъртък.

В изблик на нескрито раздразнение от репортерския въпрос, Борисов нарече обезпокоилия го журналист "некомпетентен" заради намека му, че Галеви откровено се подиграват с управляващите. Премиерът изобщо не засегна темата за отговорността на МВР по охраната на границите, нито пък коментира възможностите на полицията да постави под наблюдение осъдените дупнишки бизнесмени, за да не им оставя възможност да избягат.

Ваньо Танов: Има нещо гнило и тъпо

Още преди да е чул коментарите на министър-председателя, шефът на митниците и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов буквално срази отговорните за залавянето на братя Галеви.

По думите му безследното им изчезване веднага след обявяването на присъдите им навеждало на мисълта, че е "имало пазарлъци". Не посочи обаче с кого.

"Всичко ми изглежда много гнило, тъпо. Изглежда, че има задкулисни уговорки", коментира Танов с уточнението, че това е негово лично мнение, като обикновен гражданин.

Според него от самото начало за задоволяване на общественото мнение е имало пазарлък, след като се е стигнало до там да се определя къде да си изтърпяват наказанието. "Тоест, да си изтърпяваш наказанието и то в открит тип... Знаете, имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по барове. Това мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, и възпиращ. Цялата история е доста гнила. Аз не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят
да изтърпяваш наказанието си в дома си”, каза Ваньо Танов по време на участието си в сутрешния блок на бТВ, помолен да коментира случая в качеството си на бивш шеф на антимафиотите и човек, който навремето разобличи бившия вътрешен министър Румен Петков за връзките му с Галеви.

Лаконичната, но многозначителна оценка на Танов за казуса с изчезването на осъдените "братя" може да се тълкува и като поредния знак за напрежение в отношенията му с вътрешния министър Цветан Цветанов, който само преди няколко дни лично обяви арестите на 8 подкупни митничари от ГКПП "Капитан Андреево", помпайки за пореден път имиджа на МВР за сметка на оглавяваната от Танов митническа агенция.

Цветанов: Въпросът къде са Галеви е към съдебната система

Темата за това къде са братя Галеви трябва да се коментира от съдебната система, не от МВР, заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Омръзна ни да берем плодовете… Затова казвам – тази тема не е наш предмет, но не започне ли процедура, която е стандартната, когато има подобно изчезване на лица, не мога да коментирам какви данни имаме до момента, включително и това дали братя Галеви са в страната", коментира Цветанов в четвъртък следобед от Пазарджик.

Всъщност, в случая с Галеви, съдът няма кой знае каква възможност за действие, след като така или иначе е произнесъл осъдителните присъди. Практиката у нас е наказанията да влизат в сила едва, след като делото бъде разгледано и на трета инстанция, при това произнасянето на Върховния касационен съд (ВКС) не става в открито заседание в присъствието на подсъдимите, а с обявяване на писмено решение.

Единствено прокуратурата би могла да поиска налагането на по-тежка мярка, например арест, но за целта трябва да са настъпили нови обстоятелства, които да обосновават опасността подсъдимите да възпрепятстват по някакъв начин хода на процеса, като се укрият или извършат някакво престъпление. Такива данни обаче в случая не бяха установени от обвинителите до края на процеса. По същата причина и Софийският апелативен съд нямаше основание служебно да постанови арест за двамата, след като отмени оправдателните им присъди, произнесени от Кюстендилския окръжен съд.

Промяната на мерките им от "задържане под стража" в общо 100 000 лева гаранции пък се наложи единствено заради участието на Галеви в парламентарните избори през 2009 г., а не защото магистратите са преценили, че по някакви други причини се налага излизането им от ареста.

Тези факти обаче съвсем не попречиха и на правосъдния министър Диана Ковачева уверено да хвърли цялата вина за абсурдната ситуация върху прокуратурата и съда: "Няма как правителството или която и да било институция, нямаща нищо общо с постановяването на тези мерки за неотклонение, да носи отговорност за това, че те не са задържани в момента на постановяване на присъдата."

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) също предпочете да не насочва темата за отговорността към МВР и директно разкритикува работата на наблюдаващия прокурор по делото.

"Лично мнение, за да не засегна колегата, но според мен, когато имаш някакъв обществен интерес, и то така значим, би следвало да направиш всичко възможно да предотвратиш възможността това лице да се отклони от изтърпяването", заяви депутатът от ГЕРБ.

Позицията му обаче бе контрирана от главния прокурор Борис Велчев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет:

Борис Велчев: Преди да се коментира, хубаво е да се знае закона

"От вчера (9 май – бел.ред.) слушам коментари, защо веднага в съдебната зала не бяха сложени белезници и т. н. Не сте длъжни да знаете закона, но все пак със здравия разум трябва да се съобразявате, нали така!? Нали си спомняте решението на Върховния съд произнесено преди няколко дни и с което се потвърди осъдителната присъда на т.н. братя Галеви, беше взето неприсъствено след като последното заседание по делото се проведе няколко месеца преди това? Как точно да стане и в какво производство да се сложат белезниците? Следователно хубаво е да знаем закона преди да го коментираме публично, но и здравия разум да уважаваме. Не е имало как да стане това. Всички добре го разбираме. Аз се надявам те да бъдат издирени и съм сигурен, че ще бъдат издирени, ако се намират в страната, а ако не се намират в страната - има достатъчно механизми, по които да ги върнем тук."

Главният прокурор деликатно отклони въпроса дали системата на МВР не се е "пропукала", за да могат бившите барети безпрепятствено да напуснат страната въпреки наложената им забрана. "Не съм много наясно с граничния режим, но в рамките на вътрешните граници на две страни членки на ЕС не съм сигурен какъв е режимът", каза Велчев.

От думите на Анастасов обаче стана ясно, че е напълно възможно Галеви да са в Гърция, защото вътрешните граници на ЕС не се проверяват. През последните дни медиите изобилстват от неофициални информации, които свързват местонахождението на дупнишките "братя" с ЮАР, с която страната ни няма споразумение за екстрадиция.

ЕК: Важно е да има не само осъдителни присъди, но и изтърпяването им

За Европейската комисия случаят с Пламен Галев и Ангел Христов е един от тези, които трябва да докажат ефективността на българската съдебна система, коментира говорителят на ЕС Марк Грей, цитиран от БНР.

"Този конкретен случай се изтъкваше като един от най-важните при доказването на ефективността на съдебната система. Затова е важно подобни случаи да водят не само до осъдителни решения, но и до излежаване на присъдите", каза Марк Грей.

Той не се ангажира с оценка как ще повлияе казусът с Братя Галеви на очаквания през юли доклад за напредъка на България в борбата срещу престъпността и корупцията.

Той подчерта, че Еврокомисията не се фокусира върху отделни случаи и вярва, че властите в България ще направят всичко възможно да върнат двамата осъдени, за да излежат присъдите си


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional