Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трудни задачи пред новото сръбско правителство

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Радио Телевизия Сърбие

 

Белград, 10 май 

        Бъдещото правителство ще има трудна задача, тъй като тенденциите в икономиката не са окуражаващи, както и ситуацията с обществените финанси, оценяват сръбски икономисти.

        Гражданите не могат да се надяват на по-добър живот поне още една-две години, казват специалистите.

        Който и да формира правителството, ще има трудна задача, изтъкват икономистите, тъй като тенденциите в икономиката не са окуражаващи, а състоянието в държавната хазна е още по-лошо. Най-добре би било, ако правителство се формира възможно най-скоро и задвижи реформите. С публичен дълг, който е вече е надхвърлил позволената граница и минус в държавната каса почти двойно по-висок от очаквания, новото правителство ще трябва да харчи по-малко и да взима повече. 

        Сътрудникът на Икономическия институт Владимир Вучкович изтъква, че правителството ще има трудния избор да увеличава данъците и да намалява разходите. Слаб растеж по фискални правила би бил най-доброто решение. Бюджетът е в тежко сътояние, ще трябва да последва увеличаване на данъците, казва Вучкович.

        Сътрудникът в списание "Макроикономически анализи и тенденции" Иван Николич посочва, че приоритет са мерките за икономии, намаляване на разходите, масата от заплати и частично субсидиите. 

        Икономиите и увеличаването на данъците са рецепта, която бе приложена от правителствата в Хърватия, Гърция и други страни. Икономистите обаче редупреждават, че от увеличаването на ДДС в Сърбия може да има повече вреди отколкото ползи. 

        Икономистът Мирослав Здравкович казва, че ако бъде наложено увеличение на ДДС, това ще означава намаляване на стандарта на всички граждани с процента на увеличението на ДДС. Самата мярка няма да доведе до намаляване на бюджетния дефицит, но със сигурност ще застраши броя на работещите лица чрез допълнително влошаване на неликвидността в икономиката, заяви Здравкович. От правителството се очаква план за намаляване на публичния дълг, а не вдигане на границата на позволеното задлъжняване, което можеше да се чуе в предизборните обещания.

        Границата от 45 процента е определена с мярка, тъй като се оказа, че държавите на ниво на нашето развитие могат да попаднат в криза на публичния дълг на тази граница и затова е важно да се остане в тази граница, тъй като ние не можем да се мерим с развитите държави или с Америка, които разполагат с лукса да могат да финансират по-големи дефицити, заяви Владимир Вучкович. 

        Новото правителство би трябвало, оценяват запознатите, да реформира из основи обществения сектор, държавното управление и финансите, публичните предприятия и преди всичко пенсионния фонд.

/БТА//Светла Митева/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional