Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Непокорните гърци не съжаляват за протестния вот

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Рене Малтезу и Ингрид Меландър от Ройтерс

 

Атина, 10 май

        Гърците, които създадоха смут в Гърция, гласувайки в неделя срещу партиите, които подкрепят спасителните споразумения с Европейския съюз и Международния валутен фонд, казват, че ако има нови избори, каквито почти сигурно се задават на хоризонта, са готови да направят това отново.

        Двете партии, които управляваха в Гърция десетилетия наред и които се споразумяха за спасителните пакети в размер на 130 милиарда евро, спечелиха едва 32 процента от гласовете на изборите в неделя. Останалата част от гърците избраха маргинални партии, които се противопоставят на споразуменията за спасителните пакети. 

        Политиците не дават знак за това, че са способни да формират заедно правителство, което означава, че най-вероятно ще има нови избори след 3-4 седмици.

        Политическата безизходица увеличи спекулациите, че Гърция може да бъде извадена от европейската единна валута, въпреки че проучванията на бщественото мнение показват, че повечето гърци искат да запазят еврото.

        "Не съжалявам. Отмъщавам им за това, че двете партии, които подкрепиха спасителните пакети, бяха нечестни с нас в продължение на толкова много години", каза 70-годишният Петрос Хитопулос, който притежава малка фирма за отдаване под наем на автобуси и който е гласувал за консервативната фракция "Независими гърци".

        Десетки гърци направиха подобни коментари по улиците на Атина, заявявайки, че не съжаляват за това, че са наказали управляващата прослойка, която е била на власт по време на петте години на рецесия, увеличаваща се безработица, намаляващи заплати и ширеща се корупция.

        Те искат да се уверят, че посланието им е чуто както в Гърция, така и в Европа: искат да запазят еврото, но не могат да понесат повече лишения.

        Консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК се редуваха в управлението на Гърция след свалянето от власт на военната хунта през 1974 г. Миналата година, когато държавата бе само на няколко седмици от фалита, те формираха коалиция и заедно се споразумяха за спасителния пакет на ЕС и МВФ от 130 милиарда евро.

        След изборите в неделя европейските лидери дадоха да се разбере, че Гърция трябва да се придържа към одобрените в замяна на спасителното споразумение реформи, включително освобождаването на служители в публичния сектор, намаляването на възнагражденията и увеличаването на данъците, за да продължи да получава спасителните заеми и за да остане в еврозоната.

        Гърците казват, че искат спасителен план, който да не се отразява толкова силно на най-бедните и на средната класа.

        "Искаме да останем в еврозоната. Искаме да сме равни с останалите народи, а не просто да сме роби на някои държави", заяви Димитрис Насис, на 62 години, служител в публичния сектор, който е гласувал за малка лява партия.

        Насис възлага надежда на Франсоа Оланд, който спечели президентските избори в неделя във Франция с програма за икономически растеж и обещание да предоговори фискално споразумение на ЕС.

        Възможностите за лавиране на Оланд обаче ще бъдат ограничени от необходимостта да прави компромиси с водещата в еврозоната държава - Германия, която настоява за строги фискални политики.

        Двете главни гръцки партии са по-близо до властта отколкото изглежда от спечелените 32 процента избиратели и вероятно залагат, че биха могли да спечелят мандат при нови избори.

        Съгласно приетите правила, имащи за цел да улеснят формирането на правителство, Нова демокрация получи 50 допълнителни депутатски места в 300-членния парламент за това, че спечели първото място на изборите. Заедно с ПАСОК те имат само две места по-малко от необходимите 151 депутатски места, за да формират правителство.

        Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас, който пръв имаше възможност да формира коалиция, не успя да направи това. Председателят на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква днес в 13 ч. да върне на държавния глава връчения му във вторник мандат, след като също не успя да осигури мнозинство за коалиционен кабинет. СИРИЗА се класира на второ място на изборите на 6 май. Вследствие на това днес се очаква лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос да получи проучвателен мандат за сформиране на правителство. Малко е вероятно Венизелос да успее в тази задача при положение, че Самарас не успя, което означава, че най-вероятно другата седмица ще бъдат насрочени нови избори.

        Самарас може би разчита, че някои от избирателите, които пуснаха протестни бюлетини в неделя, ще си затворят очите и ще го подкрепят при новите избори, за да може най-накрая да формира правителство.

        Теохарис Константину, на 32 години, адвокат, който е гласувал за една от двете партии, подкрепящи спасителните пакети, изрази надежда, че тези, които са пуснали протестни бюлетини, ще си променят мнението.

        "Всички (в Европа) ни гледат сеира. Надявам се, че хората осъзнават какво са направили и че следващия път ще гласуват по-отговорно".

        Проучвателните агенции смятат, че е трудно да се предвиди изхода от новите избори, особено като се има предвид, че според проучванията шест от десет човека са гласували за различна партия от тази, за която са пуснали бюлетина на последните избори в страната, когато 77 процента подкрепиха Нова демокрация или ПАСОК.

        Много гърци заявиха, че искат бързо да бъде формирана коалиция и обвиниха политиците, че сами създават хаос, като се запъват.

        "Лидерите трябва да си сътрудничат, да установят ред. При всички положения те са виновни, те ни докараха до тук", каза Кристи Папаниколау, на 50 години, собственик на бутик. Тя е гласувала за Нова демокрация и ще направи същото при нови избори, въпреки че каза, че разбира тези, които са гласували за маргинални партии.

        Безработната 25-годишна Елени Пападопулу е гласувала за малка партия и казва, че не съжалява за това, "въпреки че сега изпитвам страх".

        "Искаше ми се досега да са формирали коалиционно правителство, защото искаме стабилност", посочва още тя.

        Сред избирателите, които изразиха съжаление, бяха някои от гласувалите за крайнодясната "Златна зора" от опасения за нелегална имиграция и увеличаване на престъпността.

        Много хора бяха шокирани от това, че маргиналната националистическа партия спечели 7 процента от вота, а медиите публикуваха снимки на член на партията с ножове и патрони.

        "Аз просто исках те да влязат в парламента, но не да са толкова много. Исках да влязат, за да разчупят системата", каза продавачка в магазин за дрехи, представяйки се за Вая, на 30 години. 

/БТА//Мария Димитрова/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional