Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политическите трусове във Франция и Гърция сочат възхода на противниците на строгите икономии

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Хари Самюъл /в. "Дейли телеграф", 7 май 2012 година, Великобритания/

 

Движенията против мерките за строги икономии в Европа набират сила на целия континент след политическите земетресения във Франция и Гърция, като през последните три години паднаха общо 12 правителства.

 

 

        В момент, когато безработицата в еврозоната е на най-високото си равнище от създаването на общата валута, се засилва негодуванието срещу строгата бюджетна дисциплина като най-добро средство за прекъсване на спиралата на дълга.

        Ставаме очевидци на улични протести навсякъде в Италия, Испания и Португалия, като реакция на хората срещу съкращаването на държавните разходи, което забави икономическия растеж в цяла Европа.

        Спестяванията бяха ликвидирани и в Испания крахът на сектора на недвижимите имоти допринесе за нарастването на безработицата до 25 % от хората в трудоспособна възраст.

        Мнозина икономисти се обявяват за по-голям акцент върху растежа. Тази идея обаче започна да набира популярност сред европейските политици едва през последните няколко седмици.

        Носителят на Нобеловата награда за икономика Пол Кругман приветства надигналата се в цяла Европа вълна срещу мерките за строги икономии, като коментира, че избирателите в Европейския съюз са се оказали по-мъдри от неговия елит. Кругман отбеляза, че доброто състояние на германската икономика е "аргумент в подкрепа на воденето на други места на една политика, която залага много повече на растежа, и особено за Европейската централна банка (ЕЦБ) - да си избие от главата фикс идеята за инфлацията и да се съсредоточи върху растежа".

        Движението против мерките за строги икономии излезе на преден план в неделя вечерта, когато избирателите във Франция и Германия свалиха ефектно от власт едни управляващи, за които се приемаше, че спазват фискалната дисциплина прекалено стриктно.

        Във Франция, новоизбраният президент социалист Франсоа Оланд каза, че неговата победа бележи "ново начало за Европа и (дава) надежда за света", тъй като е показала, че "мерките за строги икономии не могат повече да бъдат единственият вариант".

        Междувременно в Гърция, над 60 % от гласоподавателите подкрепиха партии, обявяващи се против мерките за строги икономии. Политическите формации, които отхвърлят прекомерното затягане на коланите, съпътстващо международните спасителни планове, са големите победители на парламентарните избори, произведени в неделя.

        Председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода каза: "Тази радикална политика на мерки за строги икономии тласна Европа към рецесия и предизвика експлозивно повишаване на безработицата. Тя донесе гласове на (десните) екстремисти в Гърция и стана причина за подема на Националния фронт във Франция. Процесът на стабилизация трябва да се основава на пакт за растеж, който да стимулира инвестициите и създаването на работни места."

        Дори в Германия, избирателите в провинция Шлезвиг-Холщайн свалиха от власт десноцентристкото регионално правителство, съставено от същите партии, които влизат във федералната коалиция на канцлера Ангела Меркел, която проповядва строги икономии.

        Германската социалдемократическа партия, която печели терен за сметка на християндемократите на Меркел, подкрепи вчера модерната позиция на Оланд за растеж. Нейният председател Зигмар Габриел коментира, че победата на френския му съмишленик "показва, че има и друго решение в Европа, освен политиката, основана само на мерките за строги икономии".

        В Италия, където се провеждат местни избори, левоцентристката Демократическа партия - едната от двете политически формации, които формират мнозинството в парламента на технократското правителство на Марио Монти - призова министър-председателя да отложи ратифицирането от законодателния орган на фискалния пакт на ЕС и да забави процеса на намаляване на бюджетния дефицит.

        Движението против мерките за строги икономии набира сила и в Ирландия, която обяви в понеделник, че няма да се откаже от намерението си да организира референдум за фискалния пакт.

        Вицепремиерът Еймън Гилмор каза, че победата на Оланд във Франция е показала, че акцентът в Европа вече е поставен върху растежа. В същото време той предупреди, че отлагането на насроченото за 31 май допитване ще отблъсне инвеститорите.

        Пол Мърфи - ирландски евродепутат социалист, който влиза в групата на Обединения ляв алианс - призова Ирландия да провали договора. "Като гласуват с "не", хората в Ирландия могат да придадат допълнителен импулс (на движението) против този опит мерките за строги икономии да бъдат облечени в закон", каза той.

/Превод от английски: Николай Станоев/

       


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional