Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Решението на Владимир Путин да не участва в срещата на Г-8 хвърли в шок Белия дом

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Вместо Владимир Путин за майската среща на върха на Г-8 в САЩ ще замине премиерът Дмитрий Медведев. Това решение на Кремъл бе пълна изненада за Вашингтон “и хвърли в шок Белия дом”, пише руският в. “Комерсант” под заглавие “Държавна замяна”.

На 9 май Путин лично уведоми Барак Обама, че няма да участва във форума в Кемп Дейвид на 18 и 19 май, когато президентът на САЩ му се обади по телефона, за да го поздрави по случай встъпването в длъжност. Руският лидер обясни, че е “необходимо да продължи формирането на правителство”, и съобщи, че Русия ще бъде представлявана от Медведев, напомня изданието.

Обама е разбрал мотивите на Путин и приветства участието на Медведев в срещата, цитира “Росийская газета” съобщение на американската администрация.

Високопоставен източник от Кремъл заявил пред “Комерсант”, че “американците получиха подробни обяснения, всичко разбраха и никой не приема нашето решение като демарш”. Според друг кремълски източник основен мотив бил предстоящият избор на държавата, която първа ще бъде посетена от новия президент. САЩ не се вписват в очертаните от Путин приоритети на руската външна политика, пояснил той.

Барак Обама много разчиташе да се срещне с Путин и дори премести заради него в Кемп Дейвид проявата, предвиждана първоначално в Чикаго - за да не се налага руският президент демонстративно да си замине преди чикагската среща на върха на НАТО, твърди “Комерсант”.

Според източник на всекидневника, близък до администрацията във Вашингтон, посолството на САЩ в Русия било инструктирано спешно да изясни същинските причини за решението на Кремъл и цял ден събирало вчера различни версии, за да ги представи в специална телеграма до Белия дом. Освен официалните мотиви, преобладавали две предположения - че Путин е решил да изпрати на форума Медведев заради добрите му лични контакти с Обама и другите лидери или пък да избегне излишна за Кремъл шумотевица в западните медии, ако се появи в елитния клуб на световните демокрации скоро след разпръсването на опозиционния митинг в Москва на 6 май.  

Отказът на Путин да замине за Кемп Дейвид може да е признак за свиване или прекратяване на “рестартирането”, изразил опасения източникът, близък до администрацията на САЩ. “Ако това е демарш, той не ни радва, тъй като има цял куп проблеми за решаване”, добавил събеседник на всекидневника в главната квартира на НАТО.

Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Песков подкрепил официалната версия. Високопоставен източник от правителството обаче заявил: “Това е сигнал - заради липсата на готовност да се отчитат нашите загрижености във връзка с ПРО, заради постоянните критики, заради разните черни списъци. Но ги бяхме предупредили”.

Руският политолог Фьодор Лукянов предвижда промени в начина, по който се управлява външната политика на Москва. Той не изключва Медведев да стане доверен представител на Путин на престижни срещи, “които не решават нищо специално”, а за самият президент “да запази за себе си истински важните посещения и срещите с едрия западен бизнес”.      

Освен общуването с Обама Владимир Путин обаче ще изпусне шанса да се запознае лично в Кемп Дейвид с новия френски президент Франсоа Оланд и с новия премиер на Япония Йошихико Нода. Създаването на връзки с тях се отлага за 18 юни, когато Путин ще участва в срещата на високо равнище на Г-20 в Мексико, посочва “Комерсант”.

“Ведомости” се пита “защо да не повярваме на версията” на Москва, че Путин е прекомерно зает с формирането на правителство и затова праща в САЩ Медведев.

“Първо, защото в дипломацията обясненията почти никога не са директни. Второ, според самите Путин и Медведев те отдавна са замисляли прехвърлянето на властта, тъй че са можели отдавна да измислят и ново правителство”, намира отговор вестникът, цитиран от Би Би Си.

“Ведомости” също припомня разгонването на протестното шествие в Москва на 6 май. “Западът реагира донейде загрижено (.  . .) На Путин вероятно не му се ще да изслушва въпроси на тази тема, а на лидерите от Г-8 не им се ще да се прегръщат с Путин пред цялата си телевизионна аудитория”, коментира редакцията на всекидневника.

Решението на Путин да не участва в срещата на Г-8 и да изпрати там Медведев неизбежно ще бъде възприето в контекста на предишните му антизападни изявления още като премиер и на препирните с Медведев - тогава президент, заради Либия, изтъква в друг материал от “Ведомости” руският експерт Василий Кашин.

Според него Путин ще направи първото си президентско посещение в Китай, но това съвсем не е “антизападен поврат” и смяна на приоритетите в руската политика. Тя предвижда балансиране между Изтока и Запада още от управлението на Борис Елцин през 90-те, а “Елцин бе склонен най-явно да се използват връзките с Китай като противовес на западното влияние”, посочва аналитикът.

При това днес Китай е втора по значение световна сила и основният търговски партньор на Русия. Това “отваря нови завладяващи перспективи” пред политиката на Русия в стремежа й “да балансира между водещите световни силови центрове”, твърди Кашин.

За успех в тази насока са необходими добри отношения и с двете свръхдържави. “Докато не бъде решена тази задача, Русия периодично ще предприема стъпки с цел да демонстрира на САЩ, че е важна, самостоятелна и готова, ако стане нещо, да мине изцяло в другия лагер”, коментира наблюдателят отказа на Путин да замине за Кемп Дейвид. 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional