Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политическата база на Ангела Меркел се топи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жан-Батист Пигин от ДПА

Канцлерката Ангела Меркел вероятно ще преживее в неделя повтарящ се кошмар, когато избирателите в Северен Рейн-Вестфалия, германската провинция с най-многочислено население, отидат да гласуват за нов провинциален парламент.

Християндемократическият съюз /ХДС/ на Меркел бе изхвърлен от властта в тази провинция през 2010 г. Социологическите проучвания сочат, че десноцентристката партия не само няма да си възвърне позициите, но ще “прокърви” още по-силно.

Преди две години избирателите се подразниха от надигащата се гръцка дългова криза и от политиката на Меркел в полза на ядрената енергетика. Подкрепата за ХДС се срина с 10,3 процентни пункта до 34,6 на сто - най-лошия резултат за ХДС в провинцията.

По-късно Меркел направи обратен завой за ядрената енергетика след катастрофата във Фукушима и наложи политика на финансови ограничения заради дълговата криза в еврозоната.

Но с това тя не успя да впечатли голяма част от избирателите в провинцията. Анкетите сочат, че подкрепата за ХДС ще намалее още повече през уикенда и ще достигне едва 30-31 процента.  Създадената неотдавна Пиратска партия ще отнеме гласове от всичките четири големи партии.

В неприветливите индустриални градове на Северен Рейн-Вестфалия, където местните власти полагат огромни усилия да поддържат общинските услуги, мантрата на Меркел, че трябва да се пресече цикълът на взимане на кредити и харчене от държавата, не е популярна сред разочарованите избиратели.

Безработицата в Рурския басейн - някогашното сърце на въгледобива и черната металургия, които са в упадък - е висока.

Меркел е седма година канцлер на Германия и през последните месеци не е правила грешни ходове. Но тя не успя да въодушеви избирателите в провинцията, които по официални данни са 13,3 милиона.

Предсрочните избори бяха свикани от местната управляваща коалиция на социалдемократи и зелени, които кретаха 20 месеца с правителство на малцинството. Анкетите сочат, че съюзът им ще  спечели крехко мнозинство в неделя.

За седем дни близо една четвърт от избирателите в Германия ще отидат до урните. Миналата неделя в Шлезвиг-Холщайн, където избирателите са 2,2 милиона, съюзът между социалдемократи и зелени спечели хилава победа.

В кампанията в Северен Рейн-Вестфалия политикът от ХДС, споменаван често като наследник на Меркел - министърът на околната среда Норберт Рьотген - се изправи срещу водачката на социалдемократите в провинцията Ханелоре Крафт, която би могла да мине за alter ego (другото аз) на Меркел.

Макар че са политически опоненти, Крафт и Меркел са здраво стъпили на земята и това вдъхва увереност на избирателите, отблъснати от незаслужаващи доверие или агресивни мъже в политиката. В социологическите проучвания Крафт често е наричана “искрена”.

Мнозина социалдемократи смятат, че един ден Крафт ще се изправи срещу Меркел в битка за канцлерството, но самата тя казва, че засега целта й е да стане премиер на провинцията.  Освен това поне трима мъже са пред нея в йерархията на социалдемократите.

С наближаването на деня на изборите популярността й е между 58 и 62 на сто - значително над нищожните 26-27 на сто на Рьотген, който е председател на провинциалната организация на ХДС.  Обвиняват го, че не иска да се премести в провинцията от Берлин и да оглави местната опозиция, ако загуби изборите. Той нито опровергава, нито потвърждава, че е така, но за анализаторите е ясно, че Рьотген (който внася зелени нотки в политиката на ХДС) ще е по-полезен за Меркел, ако остане в правителството, отколкото ако стане провинциален премиер.

Пиратите, които водят кампания за пълна свобода в интернет и за по-открито правителство, вероятно ще спечелят мандати за първи път в провинциалния парламент в неделя. Анкетите им дават около 8 на сто от гласовете.

Това ще е четвъртият им успех от септември, след като спечелиха депутатски места в провинциите Берлин, Саар и Шлезвиг-Холщайн. Но партията изключва възможността за участие в каквато и да е управляваща коалиция.

Решаващият играч може да се окаже Свободната демократическа партия (СвДП) - съюзник на Меркел във федералното правителство.  Тя успя да се отърси от политическата забрава, в която бе изпаднала, благодарение на енергичната кампания на 33-годишния регионален лидер Кристиан Линднер.

През последните шест месеца националната популярност на СвДП се стопи до 2 процента и това силно разтревожи Меркел, която има нужда от съюзник, за да задържи властта на следващите парламентарни избори догодина.

Ако анкетите са достоверни, СвДП може да спечели 6 на сто от гласовете в неделя, колкото получи и на изборите през 2010 г.

Меркел поздрави СвДП за този резултат от анкетите, но приближените й се опасяват от неприятен развой: СвДП може да премине в другия лагер и да се включи в управляваща коалиция със социалдемократите и зелените.

Петер Алтмайер, председателят на парламентарната група на ХДС в Берлин, предупреди, че това ще е измяна към надеждите на десноцентристките избиратели на СвДП. “Нямам тревоги, защото мисля, че коалициите трябва да се основават на общи политически принципи”, каза той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional