Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Московските власти не разпръснаха мирната протестна "разходка" в неделя, но "ситуацията е предреволюционна", пишат руски вестници

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 14 май /БТА/

    Руският печат коментира неделната "Контролна разходка" в Москва. "Измислена от писателя Борис Акунин протестна акция, която не е задължително да бъде съгласувана с властите" - така определя проявата "Комерсант".     

    Московската полиция масово задържаше минувачи и активисти по време на импровизираните протести срещу властта в столицата, откакто президентът Владимир Путин встъпи в длъжност миналия понеделник, напомня изданието.

    Акунин предложи в своя блог "експеримент с цел да установим дали московчани могат все пак свободно да се разхождат из собствения си град". Призивът му изведе на улицата толкова много хора, че те затвориха движението по московските булеварди. Полицията преброи в тълпата 2000 души, а кореспондентът на "Комерсант" Олег Кашин - най-малко 20 000.

Този път правоохранителите се държаха коректно, сиреч изобщо не се намесваха, пише всекидневникът.

    "Контролната разходка" имаше обща цел, лидери, маршрут, сборен пункт. Полицията би могла да нарече това признаци на политическо шествие и съдът с удоволствие би се съгласил. Фактът, че властите позволиха "разходката", е просто политическо решение. Значи тази форма на протест е удобна за тях засега, коментира пред изданието руският правозащитник Павел Чиков.

    Руската власт смята, "че интересът към протестната дейност ще се стопи, но това са напразни очаквания", твърди пред "Ведомости" социологът Олга Крищановская, член на управляващата партия "Единна Русия".

    Според нея, засега властите не предприемат нищо, освен неефективна контрапропаганда, но при все това "ситуацията е предреволюционна".

    "Време е властите да се откажат от ограничената позиция, според която протестиращите са търсачи на приключения и провокатори", гласи изводът на "Ведомости".

    Властите в Русия трябва да осъзнаят, че трябва да разговарят с уважение със своя народ - "ако тръгнат да го гонят с палки в ръце, това не би довело до нищо добро. Колкото по-агресивно се държат, толкова по-бързо ще свършат нещата за тях", коментира самият Борис Акунин, цитиран в "Утро". /Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional