Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Депутати от Държавната дума се включиха в атаките срещу опозицията в Русия, пише руски вестник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 15 май /БТА/

    Днес Държавната дума може да изрази с декларация официалното си мнение за събитията на 6 май в руската столица, пише в. "Московский комсомолец". Печатът в Русия коментира продължаващите протести в Москва срещу президентското управление на Владимир Путин, започнали преди встъпването му в длъжност на 7 май и съпроводени с арести на опозиционери.

    Декларацията на парламента всъщност ще изразява само мнението на управляващата партия "Единна Русия" - фракцията на мнозинството смята да гласува документ, който хвърля върху опозицията цялата отговорност за сблъсъците на 6 май, твърди "Московский комсомолец".

    Депутати от Думата се включиха в атаките срещу опозицията. Парламентаристи от "Единна Русия" настояват да се потърси отговорност, включително наказателна, "от изпълнителите, организаторите и mодстрекателите на безредиците", пише "Независимая газета".

    "Единните руснаци" държат Русия да въведе по-строги наказания при нарушаване на условията за организиране на масови акции. Те припомнят опита на чуждестранни държави, където нападенията срещу полицаи са тежко престъпление, отбелязва "Росийская газета".

    Опозиционната партия "Справедлива Русия" е подготвила алтернативен проект, в който признава, че участници в протеста на 6 май са провокирали полицаите и така са провалили разрешения митинг на Блатния площад, уточнява официозът.

    Нагласите за ненасилствени протести са твърде силни в руското общество - "стабилно множество, към 35 на сто, е настроено антипутински и тези хора няма начин да станат по-малко", заявява пред "Независимая газета" Лев Гудков, шеф на социологическия център "Левада".

    Употребата на сила срещу участници в митинги сваля реномето на властта и показва, че е слаба, смята Гудков. Малко е вероятно според него да бъдат осъдени опозиционни лидери като Алексей Навални или Сергей Удалцов, задържани неведнъж по време на акции, тъй като присъдите биха предизвикали нови протести.

    Властта в Русия "сама се вкара в капан и остава с все по-малко простор, за да маневрира. Тя може да запази статуквото само ако направи отстъпки на опозицията и реални промени в политическата система", добавя експертът.

    Изданията обсъждат протестния палатков лагер в московската паркова зона Чистите езера. Столичните власти пресметнали според "Независимая газета", че е изпотъпкана трева за един милион рубли (над 33 хил. долара). Опозиционерите обаче обещали да засеят площите отново, а в лагера им "царял ред" и вътрешната охрана с помощта на полицаи пъдела оттам хора, пиещи бира.

    Новото поколение в Русия няма готовност да изслушва наставления или заплахи от държавното ръководство, коментира политологът Глеб Павловски, цитиран в материала. "Москва, която не гласува за Путин в първия тур, стана град, в който има кипящ слой от хора на най-различна възраст", казва той.

    "Палатките на Чистите езера показват, че хората не се страхуват" и ако властите се опитат да очернят протестиращите, това ще е най-лошото, което могат да сторят, добавя Павловски.

    Властите не разтурят засега лагера, за да не стресира общественото мнение на Запад точно преди руският премиер Дмитрий Медведев да участва в срещата на върха на Г-8 - "защо да му задават излишни въпроси?", коментира анализаторът Евгений Минченко. Според него протестът може да бъде разпръснат в дните от 19 до 22 май, когато ще се определя съставът на новия кабинет "и ще може сегашният вътрешен министър да опере пешкира". 

    Участниците в акцията ще се наложи занапред да нощуват на мокрия асфалт. Забранено им е също да разпъват сенници. Обещаха да не ги разпръсват само ако изпълняват тези условия, пише "Московский комсомолец".

    Организаторите предвиждат според вестника протестът на Чистите езера да трае до 12 юни, а после участниците да се включат в ново шествие на опозицията, планирано в Москва.

    Ръководството на протестния лагер бодро заявява в Интернет, че е готово за диалог по всички проблеми, но нещата не са така розови и полицията сериозно се тревожи за сигурността на хората в палатките - близо 40 души, пише "Росийская газета".

    Лагеруващите не са заплаха за властта и околните, нямат оръжие и не закачат минувачите, но на хората в квартала вече им е писнало от тях "до смърт", пояснява всекидневникът.

    Негов кореспондент видял как в близко дворче полели отгоре с вода един от протестиращите, отбил се там по нужда. Негов съмишленик със същия проблем едва не бил пребит зад друг портал.

Защото биотоалетните, докарани от активистите, вече протекли и се разпадали на части.

    Изобщо на местните жители им втръснало да гледат "одърпани хора с изпомачкани дрехи, излегнали се на плажни простелки насред лалетата" - вече "нямали настроение за разходка с децата, романтична среща или просто да поседят на сенчеста пейка с книга в ръка". Може да се наложи полицията да брани лагеруващите от недоволното местно население, прогнозира "Росийская газета".

 

/Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional