Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски вестници коментират продължаващите проблеми на ЕС с Атина и изгледите за излизане на Гърция от еврозоната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

София, 15 май /БТА/

    Финансовите пазари трескаво се готвят за излизане на Гърция от еврозоната, след като европейският политически елит за първи път призна, че може да се окаже невъзможно единната валута да остане непокътната, пише британският в. "Гардиън".

    След като опитите за съставяне на правителство в Атина все повече изглеждат обречени на неуспех, европейските лидери изоставиха табуто за споменаване на възможността Гърция да напусне еврозоната.

    Продажбата на акциите, петрола и еврото вървеше трудно вчера в очакване, че противопоставящите се на икономиите партии в Гърция може да увеличат подкрепата си на евентуални следващи избори през юни, което би нагнетило до крайност напрежението между Атина и европейските й кредитори, отбелязва изданието.

    Предвижда се решаващите преговори между всички партийни лидери в Гърция да продължат, въпреки че няма почти никакви изгледи за успех. До четвъртък, когато отново се събира парламентът, президентът Каролос Папуляс трябва да постигне споразумение, посочва "Гардиън".

    Европейските пазари отбелязаха значителен спад на фона на опасенията за наближаващо излизане на Гърция от еврозоната, което би било последвано от нова етап на финансова нестабилност в Европа и останалата част на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

    Все пак се появяват признаци, че последните смутове може да са знак както за началото на нова фаза в пазарлъците между Гърция и европейските й кредитори, така и за внезапно излизане на Гърция от еврозоната.

    Въпреки че официално не отстъпват от позицията си, германските политически дейци, включително канцлерката Ангела Меркел, започват да показват признаци за определена гъвкавост по въпроса за дълбоките и болезнени бюджетни съкращения, за които настоява Брюксел. Независимо от силната съпротива на Атина срещу мерките за икономии обаче малцина в Гърция изглеждат готови да твърдят, че цената на излизане от еврозоната и евентуално скъсване на политическите връзки с Европа е наистина поносима, изтъква изданието.

    Центърът на вниманието в продължаващата драма с еврото ще се измести днес от Атина към Берлин, където Меркел ще проведе първата си официална среща с Франсоа Оланд броени часове след встъпването му в длъжност като президент на Франция, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

    Това едва ли ще бъде среща на сходни възгледи. Едно от предизборните обещания на Оланд беше предоговаряне на фискалния пакт за укрепване на еврото. Меркел твърдо отстоява мнението, че всички трябва да спазват споразумението. Но събитията изглежда се развиват против канцлерката. Общественото настроение не само в Гърция и Франция, но и в други страни в Европа става все по-враждебно към мерките за икономии.

    Това е поредният критичен момент в европейската политика. Страните от еврозоната искат да останат част от валутен съюз, който не може да бъде поддържан без значителни бюджетни съкращения, което те не желаят, или фискален и политически съюз, за което те няма да се съгласят. Сериозно се говори за излизане на Гърция от еврозоната - нещо, което ЕС не допускаше досега, когато няма избор. Това може да е верният отговор, но е наивно

да се вярва, че управлявано напускане на Гърция ще спре разпространяването на заразата към други страни от еврозоната като Испания, коментира изданието.

/Илиян Могиларски/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional