Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Протестите срещу властта в Москва ще продължат,но парламентът подготвя по-строги мерки срещу неразрешените митинги, пишат руски издания

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 17 май /БТА/

    Вчера в шест сутринта московската полиция окончателно разпръсна по искане на съдебните власти опозиционния протестен лагер в парковата зона "Чистите езера", пише "Новие известия". Вестникът съзира "явни нарушения" в разтурването на лагера, тъй като преди било разпоредено участниците в акцията да напуснат района едва по пладне.

    Според очевидеца Дмитрий Шустов полицаите задържали към 20 души от общо 100-200 лагеруващи, някои от тях - "просто така". "Докараните близо 100 чистачи" събрали боклука за минути, тъй като районът "общо взето" си бил бездруго чист, "без никакви фасове, буркани и шишета".

    Съдът бе наредил лагерът да бъде ликвидиран заради оплаквания на местни жители от шума и унищожаването на зелените пространства от демонстрантите. Твърде бързото изпълнение на решението налага "извода, че съдът е действал по указание на органите на изпълнителната власт", коментира правозащитникът Павел Чиков, цитиран в материала.

    Неколцина участници в протеста смятат според него да обжалват официално съдебното решение, а след очаквания отказ да се обърнат към Европейския съд по правата на човека. Жалба срещу решението на съда вече е подал и лидерът на опозиционната партия "Яблоко" Сергей Митрохин, "затова може със сигурност да говорим за незаконно разпръсване на опозиционния лагер", посочва "Новие известия".

    Гражданските активисти вече прехвърлиха лагера на Барикадния площад в Москва. Според Иля Пономарьов, депутат от партията "Справедлива Русия", лагерът ще се мести и занапред и "ще съществува вечно, докато не се смени властта в страната".    

Московските власти обаче се канят да осуетяват опозиционните акции в столицата на всяка цена, дори в нарушение на конституцията. Председателят на градската Дума Владимир Платонов заяви, че готви поправки в законодателството, според които за всяка масова проява в каквато и да било форма ще бъде нужно разрешение от властите, отбелязва всекидневникът.

    Днес общинарите от московския Пресненски район смятат да предоставят на опозиционната проява статута на фестивал. Независими местни депутати за пръв път ще подкрепят организационно уличните протести в Москва - така протестният лагер може да получи постоянно местожителство и закрила от полицията, пише "Комерсант".  

    Според столичните власти обаче това няма да стане толкова лесно, добавя вестникът. Алексей Майоров от кметството на Москва признал, че градските депутати имат правото да организират културно-масови прояви в своите райони, но изтъкнал, че ще им се налага "да съгласуват това решение с всички заинтересовани служби (. . .), да представят програма на проявата и да докажат, че тя отговаря на целите за развитие на района".

    Разтурянето на лагера засилва гласа на опозицията, коментира политологът Евгений Минченко пред "Независимая газета". "Сега вече хората настояват за нещо конкретно: искаме спокойно да вървим по улиците и никой да не ни закача", посочва той.

    Употребата на сила от полицията по време на протестното шествие в Москва на 6 май "граничеше с абсурд и това допринесе за появата на нова гражданска инициатива", а ще има и нови, включително политически форми на протест, подчертава анализаторката Мария Липман. Отношението на западните лидери към руския президент Владимир Путин едва ли ще се подобрява, прогнозира тя. 

    Хората в Западна Европа могат да седят по лагери денонощно и полицията няма да ги закача, стига да не пречат на минувачите, "ако наистина затварят улици или пътища", заявил пред изданието холандският журналист Мишел Крилаарс.

    Експертът Борис Макаренко изтъква пред "Независимая газета" разликата между лагера на движението "Окупирай Уолстрийт" в Ню Йорк, също разтурен, и ситуацията в Москва. "Разликата е политическа. В САЩ разтурянето на лагера не бе разпоредено от Белия дом и причината наистина бе, че местните жители не искаха мръсотия и палатки в центъра на града", казва той.  

    В петък руските депутати се канят да увеличат 200 пъти глобата за нарушения на правилата за провеждане на масови прояви - митинги, демонстрации, шествия, бдения и други форми на протест, напомня "Росийская газета".

    Държавната дума спешно приема по-строги закони за митингите, пише "Комерсант" под заглавие "Демокрацията ще бъде защитена от революция".

    Миналата седмица депутатът Александър Сидякин от управляващата партия "Единна Русия" предложи административни правонарушения да се наказват занапред и с принудителен труд, а максималната глоба при нарушения на законите за масовите прояви да бъде повишена на милион и половина рубли (близо 50 000 долара, б. р.). Ресорната комисия пък предвиди да се забрани свикването на митинги от хора, наказвани вече за нарушения и неподчинение на полицията при масови прояви. Това обаче предизвика скандал и "единните руснаци" склониха да посмекчат исканите поправки в закона, припомня изданието.

    Руската Обществена палата даде отрицателно становище за готвения законопроект, предвиждащ според нея несъразмерни наказания и глоби, несъобразени със заплатата на участниците в шествията. Цялата парламентарна опозиция също разкритикува поправките. Граждански активисти заявиха, че те целят "да сплашат хората", а правозащитници ги нарекоха антиконституционни, добавя "Комерсант".

    "Единна Русия" обаче разполага с "железен аргумент - международния опит", пише "Независимая газета".

    В заключение на Аналитичното управление към апарата на Държавната дума, поместено на сайта й, е разгледано законодателството на пет-шест европейски страни, САЩ и Япония. Направен е категоричният извод, че "няма нито една демократична държава, в която митинги, шествия или демонстрации би могло да се организират и провеждат само с формално уведомяване", посочва вестникът.

    Същевременно "законовите изисквания в демократично развитите страни" предвиждат в сравнение с Русия "висока степен на строгост при спазване на приоритета на обществения ред", и на практика във всички тези държави нарушенията при митинги се наказват със затвор, твърдят според изданието парламентарните аналитици.

    "Независимая газета" цитира "сполучливия коментар" в тази връзка на Генадий Гудков, депутат от "Справедлива Русия". По думите му, руската власт незнайно защо взема от световния опит само репресиите, а колкото до свободата на медиите, независимия съд и честната полиция - не успява да заеме нищо.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional