Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заедно с Франсоа Оланд във върховете на властта във Франция се издигна плеяда възпитаници на ЕНА

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ерве Руак от Франс прес

 

Париж, 17 май

    Те са учили заедно да управляват между 1978 и 1980 г. в престижната Национална школа за висша администрация - ЕНА (Ecole Nationale d'Administration - ENA).

    Днес, следвайки новия френски президент Франсоа Оланд, те се издигат на постове в Елисейския дворец, правителството и парламента.

    Изборната победа на социалиста Франсоа Оланд е и историята на група хора между 50 и 60 години, които останаха сплотени около новия държавен глава дори когато той бе почти самотен в политиката и когато президентските му амбиции бяха най-несигурни.

    Мнозина от приближените на Франсоа Оланд са като него от випуска 1980 г. на ЕНА - университетът, формиращ политически и административни елити за високите етажи на държавната власт.

    Новата "тежка артилерия" на "випуска Волтер", наречен през 1980 г. на мислителя на Просвещението, се изяви бляскаво във вторник сутринта, когато един от нейните представители - Жан-Пиер Жуйе, висш чиновник и бивш министър - зрелищно сгафи, обявявайки по едно радио името на новия премиер - Жан-Марк Еро.

    "Да, мисля, че предстои да бъде назначен. Може би имам и други лични източници", отвърна той на журналистически въпрос за медийните съобщения. Жан-Марк Еро наистина бе назначен няколко часа по-късно, но прибързаното му изказване вся смут в социалистическите редици.

    Жан-Пиер Жуйе не е случаен за Франсоа Оланд. Той е негов състудент от прочутия "випуск Волтер" и двамата са служили заедно в въоръжените сили. Той е един от най-висшите чиновници във Франция - бивш директор на държавната хазна и сегашен президент на френския борсов регулатор.

    С тях в казармата, както и в ЕНА, бе и трети важен човек от "галактиката Оланд" - Мишел Сапен, един от най-близките приятели на новия президент. Той ръководеше президентския проект в предизборната кампания и вчера бе назначен за министър на труда и заетостта.

    Оланд потвърди, че ще се опре на "випуска Волтер", като назначи двама от състудентите си за най-доверени съветници в Елисейския дворец - генералния секретар на президентството Пиер-Рьоне Льомас, най-близкия сътрудник на държавния глава, и директорката на кабинета му Силви Юбак.

    Този випуск е цветът на държавната аристокрация, формирана в ЕНА и откроява начина, по който Франция създава своите ръководители. Освен президента Франсоа Оланд, от същия випуск са бившият десен министър-председател Доминик дьо Вилпен (2005-2007) и кандидатката на социалистите за президент през 2007 г. Сеголен Роаял.

    В ЕНА от 1978 до 1980 г. тясно се преплетоха личният живот и политическата съдба на Франсоа Оланд. Сред своите около 150 съвипускници той срещна Сеголен Роаял, негова спътница в живота в продължене на 30 години и майка на четирите му деца. В годините от 2005 до 2007, когато настъпи тяхната раздяла, те бяха политически съперници.

    През последните месеци тя се включи елегантно в кампанията на своя бивш партньор. Амбицията й е да стане председател на Националното събрание, ако левицата спечели парламентарните избори на 10 и 17 юни. "Не крия, че се стремя към това", каза тя неотдавна във връзка с този пост - един от най-високите в държавната йерархия, който също може да бъде зает от възпитаник на "випуска Волтер".

/БТА/

/Калина Любомирова/            

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional