Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Печатът в САЩ за срещата на върха на Г-8 в Кемп Дейвид

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

София, 18 май /БТА/

    Когато лидерите на страните от Г-8 се съберат днес в Кемп Дейвид, президентът на САЩ Барак Обама и останалите трябва са притиснат канцлера на Германия Ангела Меркел да се ангажира с план за растеж в еврозоната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

    Сега не е време да се говори със заобикалки, подчертава американският ежедневник, защото нейната универсална програма за икономии бе провал. Тя тласна задлъжнелите страни още по-дълбоко в рецесията, което ги затрудни допълнително при изплащането на дълговете. Това излага на риск появилото се слабо възстановяване в Съединените щати и разпалва нестабилност и екстремизъм в Европа, констатира коментаторът на вестника. 

    След месеци на упорство г-жа Меркел смекчи позицията си, като каза, че Германия е склонна да се потърсят стимули за растежа, заетостта и развитието на Гърция и обеща да работи заедно с новия френски президент Франсоа Оланд върху програма за подпомагане на растежа из обхванатата от рецесия Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс", след което изказва съмнение дали думите й са откровени и означават вътрешна промяна у нея.

    Въпросното изявление на Меркел може би се дължи главно на поражението на президентските избори във Франция на президента Никола Саркози, неин дългогодишен съюзник в мерките за икономии, както и на разрастващия се хаос в Гърция, където избирателите свалиха този месец правителството, както и на появилите се опасения, че Гърция ще напусне еврозоната, довели до масово теглене на пари от банките и бягство на капитали, предполага коментаторът на "Ню Йорк таймс".

    Някои гласоподаватели в Германия също започнаха да поставят под въпрос мерките за икономии. Но след като толкова дълго настояваше, че прахосниците трябва да плащат да греховете си, Меркел ще се нуждае от политическата подкрепа на другите лидери. Като няма съмнение, че голяма част от изпадналите в затруднени страни трябва да се реформират.

    Гърция и много други трябва да съберат данъците, да реформират трудовите си пазари и да правят честно и прозрачно бюджетиране. Това би позволило да се вземат по ефективни решения за финансовата реформа, отпускането на спешни помощи, фискалната дисциплина и структурните реформи. Всеки се нуждае от изход и лидерите на страните от Г-8 трябва да намерят такъв, заключава "Ню Йорк таймс".

    Вестник "Вашингтон пост" започва коментара си по същата тема с напомнянето, че разстоянието между столиците на Германия САЩ е само 4169 мили, но по отношение на икономическата си политика двете страни сякаш са на различни планети.

    Германия предприе грубовато-нежен подход за икономии, целящ да превъзмогне рецесията в Европа. Това накара затруднените страни рязко за съкратят публичните си разходи и да намалят дълга си въпреки спада в икономиките им, пише американският вестник, след което припомня, че САЩ противодействат на своята криза със стимулиращ пакет от 862 милиарда долара през 2009 г., което изведе дълговите нива рекордно високо от периода след Втората световна война насам, но даде тласък на икономиката.

    Канцлерът Ангела Меркел, нейните съветници и даже по-голямата част от германската опозиция гледат на европейските проблеми по съвършено различен начин в сравнение са администрацията на Обама, коментира "Вашингтон пост". Импулсът на Меркел да се бори с дълга на всяка цена, за да бъде запазено доверието на инвеститора, бе в сърцевината на мерките срещу кризата в Европа, защото индустриалната сила Германия плаща сметката. Но тя бе подложена на остра критика от американците, които казват, че действията й са неуместни.

    Различните подходи придобиха нова стойност заради разгорялата се наново криза в еврозоната. Затова на дискусиите на срещата на Г-8 днес в Кемп Дейвид ще преобладава темата за Европа. Президентът Обама, комуто предстои битка за преизбиране, ще иска да избегне икономическия шок, който вероятно ще последва евентуално разпадане на еврозоната. А върху оглавявания от Германия курс за икономии вече оказват влияние гневът на избирателите в Гърция и новият френски президент Франсоа Оланд, който настоява за повече икономически стимули, пише "Вашингтон пост". 

    /Климент Тренков/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional