Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво наистина ще стане, ако Гърция излезе от еврозоната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
сайт "фимес", 17 май, Атина

 

Излизането на Гърция или на някоя друга страна от еврозоната съвсем не е лесен казус.

            Европейският валутен съюз бе създаден на основата на договори, чиято основна философия е обединяването на европейските държави и техните икономики. От тази гледна точка в тези договори няма специални клаузи за доброволно оттегляне или принудително изваждане на една страна от този съюз.

             Юридически излизането от еврото се отъждествява с напускане на Европейския съюз, тъй като това е единственият избор, постановен от Лисабонския договор.

             Сам по себе си изборът Гърция да излезе от еврозаната е политически, икономически, юридически и технически сложен и би изисквал много време, за да бъде приложен на практика, тъй като трябва да бъде съпътстван и с корекции на европейските договори.

             Ако Гърция бъде извадена от еврозоната, това ще означава загуба на привилегии за държавите членки. Подобно нещо ще спре свободното движение на гърци в ЕС, свободната им заетост в европейските държави, свободното движение на капитали /депозити и инвестиции/ и всякакво финансиране на страната от европейските структурни фондове.       

             Решението за оттегляне на Гърция от еврото и еврозоната би довело до зедействането на редица клаузи от Лисабонския договор. Чл. 50 от този договор постановява, че всяка държава членка може да реши да се оттегли от Съюза съгласно нейните вътрешни конституционни норми.

             Искането за такова оттегляне трябва да получи одобрението на самите гърци и техния парламент.

             Процедурата изисква още Европейският съвет и Европейската комисия да се произнесат по този казус и да изработят специално споразумение, което да определи детайлите по оттеглянето на Гърция от еврозоната и ЕС, като в него се уточнят бъдещите отношения на тази страна със Съюза. 

             Същото това споразумение следва да бъде одобрено първо от Европейския парламент, а след това и от Европейския съвет, като това трябва да стане с квалифицирано мнозинство.  

             С други думи нормалното излизане на Гърция от еврозоната би изисквало безброй юридически, правни и икономически регулации, които според различни преценки, биха отнели между 5 и 10 години, за да бъдат приложени.

             За Гърция по-възможно е нейното излизане от еврозоната да бъде съпроводено с въвеждането на втора валута, която да е валидна наред с еврото.

            Единната европейска валута би могла да остане и след излизане на Гърция от еврозоната, тъй като се преценява, че 20-25 на сто от ценните книжа на страната са в евро и се ползват от държави извън валутния съюз, най-вече от съседни страни на еврозоната.

             Интересен в тази връзка е въпросът какви ще са последиците за ЕС от излизането на Гърция?

             Европейският съюз и еврозоната нямат опит от излизането на държава членка от нейните структури, което означава, че прилагането на съответните европейски институционални процедури ще изисква много време, вероятно до 24 месеца.

             През това време обаче Гърция и ЕС биха били изложени на огромен натиск - политически, икономически и обществен, а кризата би придобила размери, които трудно могат да се дефинират.

             Доверието върху еврото ще се срине, понижаването на кредитните рейтинги от страна на агенциите ще са непрестанни и ще е нужно Европейската централна банка постоянно да се намесва, за да стабилизира банките и икономиките на отделните страни.

             Анализатори от JP Morgan смятат, че самото оповестяване на процедурата за излизане на Гърция от еврото автоматически би довело до обезценяване на единната валута с 15-20 на сто.

             Наред с това трудности ще възникнат и за Европейската централна банка, която ще трябва да се нагърби с връщането на капитали от гръцката централна банка, постъпили там преди десет години.

             Последици от това излизане ще има и за Гърция. Връщането на драхмата или въвеждането на някаква друга валута неизбежно ще доведе до значителни рискове и трудности за страната. А те ще рефлектират върху правата и задълженията на всеки грък, респективно върху всяка гръцка компания и предприятие, що се отнася до трудовите им договори и търговски сделки.

             Най-вероятно банковата система на Гърция ще бъде национализирана, за да бъдат контролирани последиците от изтичането на капитали от страната и да бъдат спасени малко останалите спестявания на гражданите.

             В същото време едновременното циркулиране на двете валути няма да осигури функциониране на икономиката на пълни обороти. Ще има недостиг на вносни стоки, най-вече горива и лекарства, тъй като те ще трябва да се плащат в евро или долари, които гръцката държава от даден момент насетне ще купува с новата си национална валута.

             Инвестициите на гърците в недвижими имоти, акции, влогове в трета валута /например в долари/, както и влоговете в чужбина, ще са напълно несигурни и дълго време няма да могат да бъдат използвани. /БТА/ /Николай Костов/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional