Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов се отказа от състезание, а лидерската битка в БСП се сведе до Станишев – Кадиев

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Mediapool.bg

Размер на текста

След четиримесечна словесна "престрелка” между бившия президент Георги Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев, стана ясно, че лидерска битка между тях няма да се състои.

В събота вечер , по време на закрито заседание на 48 Конгрес на левицата, Първанов си направи самоотвод с мотива, че не иска да дели партията. След него от съревнование се отказа и соченият от съпартийците си за „резервен кон” на бившия президент депутат – Драгомир Стойнев.

По този начин прословутата лидерска битка в БСП се сведе до избор на левицата между Сергей Станишев и общинският съветник в СОС Георги Кадиев, който миналата седмица остана четвърти в надпреварата за председателския пост на софийската социалистическа организация.  

Въпреки, че Първанов отправи редица остри реплики към  Станишеви в първия ден от Конгреса, заявка за отказ от битката, социалистите видяха още по време на речта наму пред делегатите. В словото си Първанов препоръча също партията да бъде оглавена от човек с чисти ръце и лице.

Личен 4-ти февруари за "истинската майка на партията”

Според присъствали на заседанието, за да въздейства по-силно на делегатите, Първанов заявил, че това е неговият личен четвърти февруари. На тази дата през 1997 година бившият президент и покойният Николай Добрев връщат втория мандат за съставяне на кабинет на президента Петър Стоянов след провала на Жан Виденов.

За да допълни внушението, Първанов засегнал и библейски сюжет. Пред делегатите той разказал соломоновата притча за двете майки, които искали да разделят едно дете.

Te помолили мъдреца да отсъди на коя от тях е детето. Първата майка казала на мъдреца: "Синът на тази жена умря тази вечер и тя го е сменила с моя жив син." Втората отрекла: "Живото бебе е моят син, а мъртвото е на тази жена." За да разбере истината, мъдрецът наредил: "Донесете ми един меч! Разсечете бебето на две и дайте на всяка жена по половина." Като чула това, едната проплакала: "О, господарю мой, дайте бебето на другата." Така мъдрият Соломон разпознал истинската майка.

Веднага след речта на Първанов делегати на Конгреса коментираха, че очевидно бившият президент се е вживял в ролята на "истинската партийна майка”.

По думите на присъствали на закритото заседание, след оттеглянето на бившия държавен глава делегатите се изправили на крака, скандирайки "БСП”.

По-късно пред журналисти той бе далеч по-лаконичен и вместо да се впусне в разказване на притчи бившият президент обясни, че въпреки сериозните думи за промяна, които казал, очевидно Конгресът не е готов за такава. „Тя се отлага, така че няма нищо по-естествено да се оттегля”, заяви той.

Първанов не уточни дали е взел решението си оттегляне днес или по-рано.


И резервният кон на Първанов напусна играта

Освен бившият президент отвод си направиха още 23 социалисти, номинирани за председателския пост.

В лидерската битка първоначално останаха настоящият председател на левицата Сергей Станишев,  общинският съветник Георги Кадиев и смятаният за резервен кон на Първанов депутат Драгомир Стойнев.

Още по време на отчетно-изборната кампания приближени до Георги Първанов социалисти разказваха сценарий, в който бившият президент ще се откаже от битка със Станишев в полза на Стойнев.

По първоначална информация се очакваше бившият министър на културата Стефан Данаилов да призове Станишев и Първанов да се оттеглят, като дадат път на Стойнев. Пред делегатите обаче той е посъветвал Стойнев да си направи отвод, "за да не бъде похабен". 

Изненадващо депутатът и председател на социалната комисия, смятан за резервен кон на Първанов също се отказа.

По този начин в председателската битка останаха само Станишев и кандидатиралияг се втори път за лидер на левицата Георги Кадиев.

Преди седмица общинският съветник остана четвърти в битката за председателското място на софийската социалистическа организация.

По този начин на практика Кадиев осуети новия сценарий, развит от приближените до Георги Първанов. По думите им целта на масовите отводи била Станишев да остане без конкуренти и социалистите да нямат алтернатива, което после да им послужи като доказателство за фактическа липса на избор.

Любимецът на социалистите се отказа от ръководен пост

Веднага след изказването си, в което призова Стойнев да напусне битката, за да не бъде похабен, всеобщият любимец на БСП – Стефан Данаилов си направи отвод от листата за Национален съвет. По този начин Ламбо остава редови социалист и няма да участва в разширеното ръководство на социалистите.

Такъв ход предприе и неговата съпартийка и депутат Мая Манолова. По неофициална информация тя ще се кандидатира само за председател на Контролната комисия на БСП, която отговаря за вътрешно-партийните спорове и жалби. Конкурент ще й бъде досегашният председател – депутатът Валентина Богданова.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional