Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Американски и британски вестници коментират решението на НАТО за изтегляне от Афганистан

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Чикаго, 22 май /БТА/

    Президентът Барак Обама и лидерите на съюзниците на САЩ в НАТО постигнаха вчера официално споразумение да прекратят водещата си роля в десетилетната война в Афганистан следващото лято с думите, че е време афганистанският народ да поеме отговорност за собствената си сигурност, а водените от САЩ войски да се приберат у дома, пише днес на първа страница "Ню Йорк таймс".

    Плановете за изтегляне от Афганистан са необратими, казаха Обама и световните лидери в своето комюнике - умишлен избор на думи, които подчертават политическата реалност в Америка и Европа, отбелязва изданието. След 10 години на война и предвид влошеното състояние на световната икономика западните държави не искат повече да плащат - нито с пари, нито с човешки живот, за усилията си на място, което от векове се съпротивлява на външните опити да бъде обуздано, смята "Ню Йорк таймс".

    До лятото на 2013 г. афганистанските сили ще трябва да поемат водещите роли дори в най-размирните райони. Как ще стане това предстои да видим, пише вестникът. Той цитира изявление на талибаните в Афганистан, в което се казва, че муджахидините на ислямския емират ще продължат да водят джихад, докато постигнат целта си.

    "Лидерите на НАТО се споразумяха за рамка за прекратяване на мисията в Афганистан" извежда в заглавие "Вашингтон пост". Лидерите на НАТО подкрепиха план за прекратяване на международната бойна мисия в Афганистан и така дадоха на президента Обама твърда стратегия за излизане от непопулярна война в момент, когато той се стреми да бъде преизбран и като главнокомандващ. Стратегията, изградена върху постепенното изтегляне на американски и други чужди войски от Афганистан до 2014 г., носи рискове за Обама и може да застраши постигнатото от американските сили за повече от десет години война. Тя е усложнена също от нерешения спор с Пакистан, който отказа да отвори наземните пътищата, които са от голямо значение за бързото изтегляне на международните сили в предстоящите месеци, отбелязва американският вестник. Всяка страна ще определи собственото си темпо на изтегляне в координация с коалиционни партньори. Около 132 000 чужди войници се намират в Афганистан днес, като две трети от тях са американци, припомня изданието.

        "Афганистан: изтегляне без стратегия" е заглавието на редакционен коментар на британския вестник "Гардиън". Неискрено е да се твърди, както Обама направи на конференцията на НАТО в Чикаго, че до две години, когато американските войски приключат бойната си роля в Афганистан, войната, "такава, каквато я познаваме", ще е приключила. Първо, американските военни никога не са разбирали какво правят в Афганистан, още по-малко с кого се бият, както призна миналата година едно от падналите величия, генерал Стенли Маккристъл. Той не успя да реши противоречията във воденето на антитерористична кампания и едновременно с това изграждане на жизнена държава, без която териториалните постижения са безмислени. Планът за изграждане на държава тихомълком бе изоставен след времето на Маккристъл, но това не прави неуспеха по-малък, отбелязва изданието. Второ, след като НАТО така се засили към изхода, Вашингтон не може да обяви войната за приключила. Това могат да направят само афганистанци, които виждат, че мирът е дошъл, смята "Гардиън".

        Най-малкото, което можем да очакваме от президент, проточил страданията на афганистанците с решението да изпрати подкрепления, които да довършат работата, е той да предложи нещо, което да може да бъде удостоено с наименованието "стратегия за изтегляне", пише изданието. Но както Хенри Кисинджър иронично отбеляза, "стратегията за изтегляне се превърна изцяло в изтегляне без капка стратегия".

/Теодора Тодорова/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional