Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бепе Грило – дразнителят на италианската политическа класа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жилда льо Ру от Франс прес

 

Рим, 23 май

        Бепе Грило, италиански комик, превърнал се в политик, стана звездата на частичните местни избори в Италия, след като доброто представяне на неговото движение "Пет звезди", яхнало гребена на вълната на масовото отхвърляне на традиционните партии, му позволи да спечели кметския пост на Парма.

        "Благодаря на всички, ние превзехме Сталинград, сега сме на път за Берлин", заяви с плам този несравним оратор в чат с привържениците си в скайп.

        Бебе Грило е италианският Колюш. Този свободен електрон на трансалпийската политика се надява политическият му капитал, натрупан на месните избори, да му помогне да вкара движението си в парламента на парламентарните избори, предвидени за пролетта на 2013 г.

        "Това е една победа на демокрацията над капитализма", радва се 63-годишният блогър, който отхвърля традиционните медии и предпочита да изразява идеите си в социалните мрежи. Във Фейсбук той има 831 656 фенове, а в Туитър - 543 000 последователи. Неговият блог е най-четеният в Италия.

        Пламенен привърженик на пряката демокрация, Бепе Грило си мечтае за граждани, които "се избират помежду си" благодарение на неговото движение. За своето движение Грило казва, че е "средство в услуга на гражданите, за да могат те да се самоуправляват".

    Освен в Парма, град с 188 000 жители, които традиционно гласуват за десницата, движение "Пет звезди" превзе и Мира /39 000 жители/, Комакио /23 000 жители, близо до град Ферара/ и Сарего /6500 жители/. Всички те се намират в Североизточна Италия. Да не говорим за десетките малки "щурци" (на италиански думата grillo означава щурец, поради което последователите на Бепе са наричани "щурци"), избрани за общински съветници и обещаващи прозрачност, почтеност и защита на околната среда.

        Победата на движението "Пет звезди" в Парма, втория град в Емилия-Романя след Болоня, се обяснява до голяма степен с факта, че общината, която е на прага на фалита и е разяждана от корупцията, трябваше да бъде поставена под опеката на държавата.

        Програмата на този нисък брадат мъж с къдрава сребриста грива включва установяването на минимален доход, съкращения на разходите за отбрана, излизане от еврозоната, намаляване на заплатите на политиците и на финансирането на партиите и на пресата.

        "Списъкът на възможните икономии е безкраен, но настоящият премиер Марио Монти не може да го приложи. Системата не може да се реформира сама", обяснява този закръглен мъж, който смята партиите за "тумора на демокрацията".

        Въпреки крайностите и гафовете - Бебе Грило заяви веднъж гневно, че "мафията не задушава хората, но партиите ги задушават" - неговите резки преценки намират особен отзвук у италианците, отчаяни от умножаващите се скандали с финансирането на партиите и злоупотребите с държавни средства както в левицата, така и в десницата.

       Грило започва кариерата си в кабарета, преди да бъде представен на широката аудитория от италианската държавна телевизия РАИ през 70-те години. Успехът на неговите спектакли го направи милионер, което му позволи днес да финансира голяма част от движението си.

        Дебютът му извън света на шоубизнеса датира от 2007 г. след организирането на масови протести срещу политическата класа под наслов "Вървете на майната си!".

        Нито един от настоящите италиански политици, които редовно обвиняват Бепе Грило в популизъм, не успява да спечели неговото благоволение. Най-вече привърженикът на икономиите Марио Монти, бившият европейски комисар, когото Бепе Грило нарича "Ригор Монтис" /изопачено от латинското "rigor mortis" (мъртвешка вкочаненост).

        А колкото до предшественика на Монти - Силвио Берлускони, то Бепе Грило го нарича "амбулантен труп". "Берлускони е история, той е стар", заяви Грило пред Франс прес между двата тура на частичните избори .

        Бепе Грило не се поколеба да развенчае дори президента Джорджо Наполитано, който е уважаван и популярен политик. "Как можеш да искаш жертви от италианците, когато президентството ти им струва 240 милиона евро на година - четири пъти повече от издръжката на Бъкингамския палат", пита Грило. /БТА/

       

/Габриела Големанска/

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional