Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Днешните ядрени преговори в Багдад между Иран и шестте големи сили са основна тема в чуждестранния печат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Ню Йорк/Лондон, 23 май /БТА/

     Иран прояви готовност да допусне международни инспекции на свои тайни военни обекти, което породи очаквания, че страната се  стреми към дипломатическо решение на спора около ядрената й програма, пише в. "Ню Йорк таймс".

    Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано не даде график или други подробности. Критиците на Иран побързаха да предположат, че нагледната сговорчивост на Иран може да не е нищо повече от тактика в днешните преговори, които ще обсъдят по-сложния проблем с обогатяването на уран от Иран, отбелязва вестникът.

    Най-непосредствената цел на преговорите в Багдад за шестте големи сили изглежда е постигането на съгласие от страна на Техеран да престане да обогатява уран до 20 процента, което е близо до нивото, необходимо за изработване на ядрено оръжие, както и обсъждането на износа на иранските запаси от обогатен до това равнище уран.

    Пожелал анонимност западен официален представител предупреди, че споразумение на МААЕ с Иран как да се решат останалите от миналото сериозни проблеми би било добра новина, но би се нуждаело от време преди да се приложи на дело. МААЕ се опитва да си изгради представа за миналата програма на Иран, но преговорите в Багдад имат за цел да се отгатнат намеренията на Иран и накарването на страната да изпълнява задълженията си.

"Това са два различни процеса", посочи източникът.

    Самият Амано каза, че разговорите му в Техеран не са довели до конкретна договореност как МААЕ ще може да извършва инспекциите и събеседванията, за които настоява. "Остават някои разногласия", отбеляза Амано, но посочи, че иранският главен преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили му е казал, че тези разногласия "няма да са препятствие пред постигането на споразумение".

    На предишни срещи с шестте големи сили Джалили изтъкваше, че спазването на изискванията на МААЕ от страна на Иран означава, че санкциите срещу Техеран трябва да се отменят. Възможно е той да използва този аргумент и днес, отбелязва "Ню Йорк таймс".

    Британският "Гардиън" обръща внимание на изказаната от шефката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън надежда, че преговорите в Багдад ще положат основата на бъдещия отказ на Техеран от предполагаемата му военна ядрена програма.

   Иран намекна, че ще се опита да използва съобщението за подобрените му отношения с МААЕ за постигане на споразумение в Багдад за смекчаване на санкциите, които нанасят тежък удар на икономиката му, в това число петролно ембарго на ЕС, което ще влезе в сила през юли. Западни официални лица изключиха възможността да се направи такава голяма отстъпка толкова бързо, въпреки че призивът им за поетапен преговорен процес се възприема от мнозина като негласно признание, че санкциите ще трябва да бъдат смекчени в някакъв момент, отбелязва "Гардиън".

    Възможно е шестте големи сили да позволят на Иран да продължи да развива ядрената си програма, стига да се съгласи да престане да обогатява уран до критично високото равнище от 20 процента, при което може да послужи за бързо изработване на ядрено оръжие, пише в. "Дейли телеграф".

    При водените разговори с МААЕ за възобновяване на инспекциите, ако Иран успешно докаже, че ядрената му програма е с мирни цели, е възможно санкциите срещу него да бъдат смекчени, а някои дори преустановени, отбелязва вестникът.

    Дипломатите очакват Иран да предложи да преустанови част от ядрената си програма в замяна на преговори за отмяна на режима на санкции на ООН, който включва перспективата от организирано от САЩ и ЕС петролно ембарго. Възможно е тук да бъде включено предложение Иран да ограничи обогатяването си на уран до равнище 3,5 процента.

    Макар и да са съсредоточени върху премахването на санкциите, иранските официални лица поддържат позицията, че страната им има законно право да притежава ядрена технология. Близък до преговорите дипломат заяви, че крайният успех на дипломацията ще е да се признае това на Иран, за да може той да представи преговорите в Багдад като победа пред своята общественост.

    "Мит е, че Западът не приема правото им на ядрена технология, но нещата трябва да се представят така, че те да могат да се обявят за победители по този въпрос като начин да се съгласят по-лесно на реални отстъпки", заяви дипломатът, цитиран от "Дейли телеграф".

    /Христо Попов/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional