Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Партийните планове на Дмитрий Медведев напомнят горбачовската перестройка, пише руски вестник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 28 май /БТА/

    Руският премиер Дмитрий Медведев за пореден път повтори съдбата на своя предшественик Владимир Путин - този път стана председател на партията "Единна Русия", пише в. "Комерсант" в репортаж от съботния 13-и конгрес на партията на властта.

    В слово пред участниците президентът накратко изброи механизмите на вътрешнопартийната демокрация, представени после разгърнато от Медведев: "състезателен механизъм за подбор, институцията предварително гласуване, отворени дискусии . . .". Високопоставен източник от президентската администрация ми бе разказал, че Владимир Путин е имал желание да огласи тези инициативи преди около година, но явно е решил великодушно да ги запази за своя приемник на премиерския пост, посочва репортер на изданието. 

    "Гласуваха открито, против и въздържали се нямаше", описва той основната според него "загадка на деня". ". . . И Владимир Путин, и Дмитрий Медведев говореха тъй упорито, че изборите трябва да са алтернативни, а гласуването - тайно; защо тогава изборите на партиен председател станаха безалтернативни, а гласуването - открито? Защо да не започнат преустройството от себе си?", се пита авторът.

    Конгресът прокара медведевски поправки в устава и веднага направи първите кадрови назначения на алтернативна основа, изтъква обаче "Независимая газета".

    Всекидневникът посочва сред ключовите предложения на Медведев "повишаването на вътрешнопартийната конкуренция" и "по-голямата откритост на партията пред обществото". Резултатите от форума може според него да бъдат обобщени с думите на новия лидер на "Единна Русия": "Всъщност сега ще трябва да градим партията наново. Трудна работа".

    Нито Медведев, нито Путин, нито другите партийци обаче не проронили "нито звук, че "Единна Русия" по принцип е готова да се бори за власт на равни начала с другите партии, да побеждава в честна борба, а може би и да губи". Според вестника, с "майските си тезиси" Медведев цели да подобри партийния имидж дотам, че електоратът да не търси вече нещо по-добро и "Единна Русия" да остане партия на властта от днес и завинаги".

    Това живо напомня перестройката и гласността от епохата на Михаил Горбачов, започнал навремето да ги внедрява най-напред в управляващата партия. Там наистина се разви вътрешна конкуренция и тръгна дискусия. Заради вътрешните противоречия обаче КПСС се разпадна. След нея и Съветският съюз, в който тя бе свързваща система. А точно такава роля отреди в събота Медведев на "Единна Русия", добавя "Независимая газета".

    На конгреса Путин очерта може би основния проблем за партията днес, пише "Московский комсомолец". Досегашният партиен лидер обрисувал пред конгреса проблемите с лошата инфраструктура и ниските заплати на ред категории служители в някои региони. Затова там е "много трудно да убедиш хората - особено ако регионът е управляван от представители на "Единна Русия" - че ние с вас работим ефективно", подчертал той.

    "В Ориента казват: "Колкото и да повтаряш "халва, халва", в устата ти по-сладко не става", обобщил руският президент.   

    "Единна Русия" се превръща в клон на КПСС, констатира в заглавие електронният в. "Утро".

    Многобройни наблюдатели забелязаха, че Медведев бе избран на безалтернативна основа, нямаше и радикални промени в партийното ръководство. Това е ново потвърждение, че тържествува принципът на демократичния централизъм, по който бе градена навремето КПСС, пояснява изданието.

    Бившият премиер Виктор Черномирдин отбелязваше с пълно право, че каквато партия и да строиш в Русия, все ще излезе КПСС, напомня "Утро".

    Сега Медведев получава партията на властта като преходна купа, но тя далеч не е най-добрата придобивка за него. Първо, защото партията е в дълбока криза - представи се зле на парламентарните избори и среща все повече проблеми в кампаниите по места. Второ, защото Медведев няма да получи пълен контрол над "Единна Русия". По предназначение "Единна Русия" представлява трансмисионен ремък от вертикалата на властта, а добре се знае кой държи реалната власт, добавя "Утро".

    /Андрей Шарков/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional