Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Дупница посрещна Галеви като месии"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Йорданова

Пуснатите от затвора под гаранция от 100 000 лева кандидат-депутати и бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, повече известни като братя Галеви и завръщането им в родния им град Дупница, бе отразено от повечето централни всекидневници, а в някои дори бе представено като посрещане на "благодетели" и "месии". Репортажите са обилно илюстрирани със снимки на двамата в спортни екипи, ръкуващи се със засмени дупничани.

"Дупница посрещна Галеви като месии. “Със свети Георги Победоносец напред! Това е девизът и това е целта - победа! И светецът да ги закриля!” Така с нескрит възторг и радост преживява освобождаването на Братя Галеви архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски", пише в репортажа на в. "Труд".

В същото време пред вестника двамата се ангажират да работят за града, който, според техни опоненти, се е превърнал във "феодалното им владение", както и че са готови да дадат депутатския си имунитет, ако бъдат избрани.

Запитан дали е морално да се кандидатира за народен представител, след като е обвиняем за създаване и ръководене на организирана престъпна група за рекет и изнудване, Пламен Галев отговаря, че "моралът в българската политика отдавна е загубил своето значение". Според съдружника му пък "нямаше да е морално, ако кандидатирането ни беше само адвокатски трик". И двамата твърдят, че се стремят към НС основно, за да помогнат на община Дупница.

По повод на обвиненията в рекет, които са им отправени от прокуратурата, той разяснява: "В Дупница минаха 15 млн. лв. по различни проекти. Ако бяхме престъпници, щяхме да откраднем поне половината от тези пари".

И в синхрон с казаното от тях, в репортажа на "Труд" се разказва как първото нещо, което направили двамата при завръщането си, е да влязат в храма “Св. Георги”, където запалили свещ.

“Помолили са се на светеца за освобождаването им. И така трябва да бъде. Галев и Христов са църковни настоятели и са ни помогнали много. Звъннаха ми, като се прибираха от София, но не смогнах да отида до черквата”, споделя местният свещеник Паликарски. Той дори обмислял да даде лична благословия на братята кандидат-депутати, а службата щяла да се отслужи пред централната черква в Дупница.

Сред видните посрещачи на двамата са кметът на общината инж. Атанас Янев и шефът на местния общински съвет Явор Тодоров. "Те посрещнаха Братята и докладваха: “В града всичко е наред”, продължава репортажът на "Труд".

После, водени от градоначалника Янев, кандидат-народните представители тръгнали на инспекция. Минали през преобразения градски парк. После - през модерно оборудвания ученически стол в школото “Паисий Хилендарски”.

"Огледаха и как върви изграждането на нова детска ясла. “Виждате ли, питайте го кмета на Благоевград Константин Паскалев дали в неговия град има такъв стол за хранене на учениците. Питайте го, защото той критикува модела “Дупница”, обърна се щастлив от направеното Пламен Галев", пише още "Труд".

И продължава: "И Братята тръгнаха по улиците на града. Случайни хора ги поздравяваха, а преминаващи автомобили им бибиткаха. Пиарката на общината Петя Хаздай не се сдържа и нацелува Галеви".

“Защо не биха камбаните заради вашето завръщане? Няма и официално посрещане, фанфари”, подпитваха репортери. “Ние - ако искахме да ги направим тия неща, можехме. Но защо, не е нужно”, отвърна Пламен Галев.

“Ау, доста са отслабнали. Особено Геле. Смъкнал е, горкият, поне 30 кила. Пламен по се държи. Не им е било лесно в килиите”, подхвърляха любопитни от тротоарите наблизо", дава подробности репортерът на "Труд".

В интервю пред вестника Пламен Галев твърди, че ако стане депутат, няма намерение "да се меси в управлението". "Законите не се пишат от един депутат, отговорността за държавата ще носят партиите", твърди той и разказва как през 6-месечния престой в ареста чел книги.

Вестник "Монитор" обаче не е видял точно така посрещането на Галеви. "Тихо, без тържества по площада и пищни гощавки посрещна Дупница своите "герои". И според него обаче двамата бивши командоси веднага тръгнали на обиколка из обектите, които наричат "своя гордост" - градския парк "Рила", обновеното училище и детски столове. "Кметът Янев, който раболепно гледаше господарите си в очите, разказа, че съветът взел решение да се издигне и малка сцена, на която да се изявяват децата на Дупница", разказва изданието.

И тук се набляга на "преживяното от двамата" в килията. "Като няма какво да правиш зад решетките, четеш вестници, тренираш", разказва Галев. А Ангел Христов дори се хвали, че "по цял ден е тренирал и затова съм с 40 кила по-слаб".

В. "Стандарт" пък твърди, че връщането в Дупница на бившите арестанти, е посрещнато противоречиво. "Почитателите на Пламен Галев и Ангел Христов празнуваха като за световно, а другите им съграждани ругаеха под сурдинка", се казва в публикацията. Твърди се, че двамата са изкарали "тежка нощ" след като са напуснали ареста, а купонът в имението им в Ресилово са уважили много "довереници" на братята, с чието "целуване на ръце" е бил "ударен дори и култовият сериал "Кръстникът".

"Истината е, че хората са наплашени. Тъкмо се бяха поокопитили, че ерата "Галеви" е свършила, и сега ново пет, двамата бабаити се връщат на бял кон и даже напират за депутати. Егати държавата", споделя възрастен мъж. Друг пък твърди, че "вкъщи може да ги псуват, но навън ще се скъсат да им се усмихват. Нали на повечето дупничани хлябът им зависи от Галеви и техните протежета". След това и "Стандарт" обширно разказва за инспекцията, която двамата са направили на "обектите си" в града.

И завършва: "В Дупница вече тръгна тото дали Галеви ще успеят да станат депутати".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional