Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски вестници коментират клането в сирийския град Хула и осъдителната реакция на Съвета за сигурност

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

 

София, 28 май /БТА/

        Осъждането на сирийското правителство от Съвета за сигурност на ООН за нападенията с тежки оръжия срещу сирийския град Хула, при които бяха убити 108 души, 34 от които деца, е водеща международна тема за западния печат.

        Британският вестник "Индипендънт" пише, че макар внимателно подбраните думи на приетото снощи изявление да не обвиняват никого за атаките, отнели живота на много от жертвите, Съветът осъжда "убийството на цивилни чрез стрелба от упор и чрез жестоки физически изтезания". В изявлението се посочва, че възмутителната употреба на сила срещу цивилни е нарушение на международното право и на обещанията на правителството да спре насилието, включително с тежки оръжия. Сирийското правителство отрича да е отговорно за клането.

        Вестникът отбелязва, че британският външен министър Уилям Хейг, от когото се очаква да поиска от Русия да окаже натиск върху режима да спре убийствата, е бил абсолютно отвратен от случилото се. Хейг пристига днес в Москва и се очаква да призове руския си колега Сергей Лавров да заеме доста по-твърда позиция за нарушенията на човешките права, извършвани от режима на Асад.

    "Гардиън" пише, че Съветът за сигурност единодушно е осъдил сирийското правителство за използването на тежки оръжия в Хула. Русия, която се противопостави на предишни, инициирани от Запада, осъдителни реакции срещу съюзника си Сирия, и Китай подписаха декларацията и така сигнализираха за степента на отвращение от снимките на детски трупове, подредени един до друг след клането в петък - едно от най-ужасните събития в 14-месечния конфликт.

    Москва с готовност осъди сирийския си съюзник за използването на тежки оръжия, но устоя на натиска да обвини проправителствени сили за разстрелите и намушкванията с нож, които изглежда са причинили смъртта на голяма част от жертвите, отбелязва "Гардиън". Изданието цитира руския заместник-постоянен представител в ООН Александър Панкин, според когото е невероятно правителствени сили да са убили цивилни от упор. Той предположи, че е имало трета страна - терористи или чужди агенти - които се стремят да предизвикат външна намеса.

    "Гардиън" цитира и британския постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант, според когото изявлението на Съвета е важно, но не и достатъчно, и Съветът ще заседава отново в следващите дни, за да обсъди Сирия. Неговият германски колега пък каза, че Берлин иска клането да бъде отнесено до Международния наказателен съд.

    "Ню Йорк таймс" цитира жители, които заявили пред наблюдатели на ООН, че някои от убийствата са били извършени от упор от правителствените милиции "шаббиха". Аматьорски записи, направени след клането, показват наредени едно до друго тела на жертви, много от които на малки деца с дупки от куршуми в слепоочията и, според опозицията, рани от ножове.

    Изявлението на Съвета за сигурност ще е фактор в усилията на пратеника на ООН Кофи Анан да започне преговори днес със сирийското правителство за изпълняване на неговия план от шест точки, отбелязва "Ню Йорк таймс".

        "Вашингтон пост" пише, че Хула е наименованието на селище от четири малки сунитски общности в покрайнините на централния град Хомс. То е заобиколено от пет села, населени с алауити - религиозно течение, към което принадлежи президентът Башар Асад. Според местни жители убийците са били въоръжени цивилни от тези села. Това подчертава опасността конфликтът да прерасне в религиозна война, подчертава изданието.

        Според кореспондент на британския Канал 4, който влязъл в Хула вчера заедно със сирийски войски, макар да е ясно, че армията присъствала в селото, ясно е също, че войските срещали съпротива от въоръжени бунтовници. По думите му войниците били обстрелвани в продължение на няколко часа и един войник бил убит.

        Противоречащите сведения сочат колко трудно е да се установи какво се случва в Сирия в момент, когато достъпът на журналисти в страната е ограничен, а сложността и размера на насилието изглежда се задълбочават, отбелязва "Вашингтон пост".

        /Теодора Тодорова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional