Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уверената крачка на Египет към демокрацията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Вашингтон пост", 28 май 2012, редакционна

 

Резултатите от първия тур на президентските избори в Египет ще огорчат по-голямата част от хората, които организираха и поведоха революцията миналата година срещу автокрацията на Хосни Мубарак. На първо и второ място в двудневния вот, според неофициални резултати, вещаещи балотаж, са Мохамед Морси от ислямистката организация "Мюсюлмански братя" и Ахмед Шафик, бивш генерал от ВВС и лоялен на Мубарак политик, който представлява така наречените от египтяните "останки" от стария режим. Гласовете на светските либерали бяха разпределени между няколко кандидати, никой от които не бе едновременно секуларист и либерал. Най-успешният - Хамдин Сабахи, който е с леви убеждения, изглежда е на трето място.

    Ако този резултат бъде потвърден, изборът между Морси и Шафик няма да бъде добър. Победа на който и да е от двамата ще създаде опасност от подчертаване на конфликта и хаоса, който обхвана Египет през последните 15 месеца. Злощастният резултат обаче не трябва да омаловажава значението на случилото се миналата седмица, а именно - това бяха най-свободните и честни избори за президент в историята на Египет. Макар трима водещи кандидати да бяха дисквалифицирани, десетки други открито водиха кампания за поста. Въпреки оплаквания на загубилите, доказателства за сериозни измами не се появиха. В оспорваната битка за бъдещето на най-многолюдната арабска държава, изборите са следваща стъпка към демокрация.

    Резултатите показаха, че Египет едва ли е поляризиран между ислямистите и бившия, подкрепян от военните, режим. Според първоначалните резултати Морси и Шафик са получили общо по-малко от половината гласове. 25-те процента на Морси са далеч по-малко от над 40-те процента, които "Мюсюлманските братя" спечелиха в парламентарните избори само преди пет месеца. Светските кандидати за президент получиха значително повече от половината гласове. Сабахи, който е прегърнал арабския национализъм на бившия египетски президент Гамал Абдел Насър, бе на първо място в Кайро.

    Победа на Морси на балотажа ще даде на ислямистите контрол едновременно върху президентството и парламента. "Мюсюлманските братя" обещаха да спазват демократичните норми и правата на жените, да следват икономическа политика на свободния пазар и да поддържат мира с Израел. 60-годишният Морси обаче е консерватор, който обеща да напътства страната към ислямското право. Шафик е дори още по-обезпокояващ. Той може да се опита да възстанови бившата автокрация, подкрепян от военните и техните разузнавателни служби. Египтяните вече говорят за вероятността балотажът да провокира повече вълнения по улиците или дори военен преврат.

    Всъщност най-добрият шанс на страната е да има още един свободен вот на балотажа и да позволи на победителя да встъпи в длъжност - курс, за който администрацията на Обама би трябвало да настоява пред Висшия военен съвет. Правомощията на египетския президент предстои да бъдат определени от новата конституция. Важно е да има разделение на властите, за да се гарантира, че победителят няма да може да получи прекалено много правомощия. Ако това стане, избран от народа египетски президент, дори и да представлява лош избор, може да поведе тази страна и региона към нова епоха, в която демокрацията е във възход. /БТА/

/Теодора Тодорова/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional