Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Международният натиск върху Сирия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Международните усилия за оказване на натиск върху Сирия се увеличиха, след като специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан започна преговори в Дамаск, а председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси предупреди, че военните жестокости може да направят евентуална военна намеса по-вероятна, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Анан пристигна в Сирия, за да се опита да спаси предложения от него мирен план, чието бъдеще изглежда по-несигурно от когато и да било след клането в Хула. Той призова правителството да се придържа към ангажимента си да спазва плана, който включва не само прекратяване на огъня, а също политически диалог с опозицията и свобода за демонстрации.

Още от началото се смяташе, че мирният план има малки шансове за успех. Той обаче беше разглеждан като приемлив начин да се направи опит за изглаждане на различията по въпроса за Сирия между Запада и арабските страни, от една страна, и Русия, Китай и Иран, от друга, отбелязва изданието.

Във Вашингтон генерал Мартин Демпси предупреди, че “зверства” като това в Хула могат да предизвикат международна военна намеса, но подчерта, че би искал международната общност да засили дипломатическия натиск върху Дамаск, преди да се започне разглеждането на военни варианти, посочва в. “Вашингтон пост”.

Тежки разговори очакват Кофи Анан в Дамаск, след като той осъди избиването на множество цивилни в Хула. Няма обаче признаци, че Русия, най-близкият съюзник на сирийския президент Башар Асад, се готви да промени значително своята позиция, пише британският в. “Гардиън”.

Анан обеща “честни и сериозни обсъждания” и призова да се потърси сметка от “отговорните за тези брутални престъпления”.  Властите обаче отричат да имат нещо общо с клането, а държавните медии в Сирия продължават да хвърлят вината за убийствата върху “терористи”, изтъква изданието.

Руският външен министър Сергей Лавров попари надеждите, че касапницата в хула ще накара Москва да промени позицията си във връзка със Сирия, пише британският в. “Файненшъл таймс”.

Лавров, който се срещна с британския си колега Уилям Хейг, настоя, че правителствените сили не са единствените, от които трябва да се търси отговорност за убийствата, и каза, че призивите за оттегляне от власт на Асад не са “най-важното нещо”, а приоритетът е да се спре насилието.

Говорител на наблюдателската мисия на ООН в Сирия заяви, че наблюдателите продължават да събират факти в Хула. Има обаче опасения, че на наблюдателите няма да бъде позволено да осъществят сериозно разследване, ако сирийското правителство настоява първо да завърши своето разследване на убийствата, отбелязва вестникът.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional