Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хаос във Ватикана след ареста на иконом за изтичане на информация

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никол Уинфилд от Асошиейтед прес

Арестът на иконома на папата е първият в резултат на разследването на Ватикана срещу източника на изтеклите документи, но то се превръща в унизителен за Светия престол скандал, разкриващ вътрешни борби, интриги и корупция по най-високите етажи на властта в Римокатолическата църква.

Задържането на иконома Паоло Габриеле, един от малцината членове на папското домакинство, бе завършекът на една от най-тежките седмици в най-новата история на Ватикана и хвърли Светия престол в смут в момент, когато в решителна фаза навлизат неговите усилия да покаже на света, че има сериозно намерение да изпълни международните правила за финансова прозрачност.

Шумотевицата започна с публикуването в края на по-миналата седмица на книга, съдържаща поверителни документи на Ватикана, включително кореспонденция, бележки и паметни записки до папата и личния му секретар. Той достигна своята кулминация миналия четвъртък с безславното отстраняване от длъжност на управителя на банката на Ватикана и завърши в събота с потвърждението, че личният иконом на папа Бенедикт Шестнайсети е предполагаемата къртица, която снабдява с документи италианските журналисти като очевиден опит да се злепостави вторият човек след понтифекса.

“Ако напишеш роман по тази история, няма да му повярваш”, каза Карл Андерсън, член на борда на банката на Ватикана, който допринесе за скандала, като гласува недоверие на управителя Еторе Готи Тедески. “Никой редактор не би допуснал да опишеш това в роман”.

Банката, известна като Институт за религиозните дела, разпространи съобщение, в което Готи Тедески бе заклеймен по съкрушителен начин. В него банката, или съкратено ИРД, обяснява мотивите за отстраняването на Тедески: той редовно  пропускал заседания на борда, не си вършел добре работата, не успявал да защити банката, разединявал персонала и демонстрирал “все по-безотговорно лично поведение”.

Бордът го обвинява освен това, че е лично отговорен за изтичането на документи: в съобщението се казва, че Тедески не е успял да даде никакво смислено обяснение защо са изтекли документи, за които се знае, че са били у него. В интервю с Асошиейтед прес по-късно Андерсън заяви, че последното обвинение е отделно от по-големия скандал, известен като “Ватилийкс”, който от месеци тресе Ватикана. Но той подчерта: “Това не е маловажен проблем”.

Готи Тедески не е коментирал публично отстраняването си или причините за него, заявявайки, че изпитва прекалено голямо уважение към папата. Той не беше арестуван, с което избегна съдбата на Габриеле.

Четиридесет и шест годишният баща на три деца е в ареста във Ватикана от миналата сряда, след като следователите откриха документи на Светия престол в апартамента му. Говорителят на Ватикана, преподобният Федерико Ломбарди, заяви, че Габриеле се е срещал с адвокатите си и че разследването се води по правилата на ватиканската правосъдна система.

Габриеле, личният иконом на папата от 2006 г., често бе виждан до Бенедикт Шестнайсети на публични места. Той се возеше на предната седалка на папския автомобил при публичните аудиенции всяка сряда или пазеше понтифекса от дъжда. В личен план той е част от малкото папско домакинство, включващо личните секретари на Светия отец, както и четири монахини, грижещи се за папския апартамент.

Ломбарди каза, че всички служители на Ватикана приемат с тъга задържането на Габриеле. “Всеки във Ватикана го познава, има учудване и болка, както и съчувствие към обичното му семейство”, каза говорителят.

Скандалът “Ватилийкс” постави Ватикана в трудно положение в момент, когато папската държава се опитва да покаже на световната финансова общност, че е обърнала страницата и се е разделила с репутацията си на раздиран от скандали данъчен рай.

Изтеклите в медиите документи на Ватикана през последните месеци подкопаха тези усилия, разкривайки данни за корупция във финансите на папската държава, също както и вътрешните боричкания заради усилията за изпълнение на международните правила за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

През юли Ватикана ще разбере дали е изпълнил тези критерии за финансова прозрачност на Комитета по мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа, Мънивал /MONEYVAL/ - решителна стъпка в усилията на папската държава да влезе в т.нар. “бял списък” на прозрачните държави в борбата с прането на пари.

Андерсън призна, че събитията от миналата седмица със сигурност не са представили Светия престол в най-добрата му светлина. Бордът на банката оценява факта, че отстраняването на управителя й само седмици преди очакваното решение на Мънивал може да накара Комитета да го забави.  “Бордът обсъди тези опасения и вземайки предвид всички обстоятелства реши, че това беше най-добрият момент за вземането на решението. Тези стъпки бяха предприети, за да се засилят позициите на ИРД пред Мънивал”, добави той.

Скандалът “Ватилийкс” започна през януари, когато италианският журналист Джанлуиджи Нуци показа писма на бившия втори човек в администрацията на Ватикана до папата, в които той моли да не бъде преместван заради това, че е разобличил предполагаеми корупционни практики, довели до загуби на Светия престол за милиони евро от завишени цени на договори. Прелатът, монсеньор Карло Мария Вигано, сега е посланик на Ватикана в САЩ.

Нуци, който е автор на книгата “Ватикана ООД”, излязла през 2009 г. и разкриваща съмнителните връзки на банката на Ватикана на базата на изтекли документи - в края на по-миналата седмица публикува книгата “Негово Светейшество”, която представлява находка от други документи, включително личната кореспонденция на папата и секретаря му. Голяма част от тях представят втория човек след папата, кардинал Тарчизио Бертоне, в негативна светлина.

Нуци заяви, че документите са му били предложени от множество източници във Ватикана и настоя, че не е платил и стотинка за тях.

Габриеле беше в ареста и нямаше как да коментира. Засега липсва ясен мотив защо Габриеле, ако бъде обявен за главната къртица, може да е предал документите. В събота Нуци отказа да отговори дали икономът е сред източниците му.

Седемдесет и седем годишният Бертоне беше обвинен за серия от гафове и управленски проблеми, които тормозят понтификата на Бенедикт Шестнайсети и според изтеклите документи той си е спечелил доста голяма неприязън сред служителите във Ватикана.

“От известно време в различни сектори в Църквата критиките дори и от страна на вярващите се засилват заради липсата на координация и хаоса, който цари в нейния център”, пише до папата през 2009 г. бившият втори човек в Държавния секретариат на Ватикана кардинал Паоло Сарди, според цитирано в “Негово Светейшество” писмо.

Андерсън, който ръководи “Рицарите на Колумб” - голяма американска католическа организация - е сигурен, че Светият престол ще устои на премеждията и че банката на Ватикана може най-малкото да продължи напред под ръководството на нов лидер с

голям опит в банковото дело, както и с желание да демонстрира прозрачността на банката. “Надявам се, че това ще е началото на нова глава за ИРД и част от тази глава ще е възстановяване на публичния образ на ИРД”, каза той за Асошиейтед прес. “Мисля, че имаме добра история за разказване”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional