Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В Кутаиси се радват, че ще са съседи с грузинския парламент

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Би Би Си

Грузинските депутати се събраха на първата, така наречена празнична сесия, в новата недостроена сграда на парламента в Кутаиси, в Деня на независимостта на Грузия.

От сутринта в събота на територията на строящото се здание на парламента в Кутаиси бяха засилени мерките за сигурност.

Журналистите, дошли да отразят първата сесия на парламента в Кутаиси, трябваше да бъдат проверявани по няколко пъти. Към заседателната зала на новата стъклена сграда на парламента водеше дълъг червен килим, журналистите бяха заведени там преди словото на президента, съпроводени от служителите на пресцентъра.

“Тази нова сграда до голяма степен е важен символ на нашата страна, - обърна се към депутатите и гостите президентът на Грузия Михаил Саакашвили.  - Също като нова Грузия, тази сграда е впечатляваща, съвременна и прозрачна.”

По думите на представители на правителството преместването на законодателния орган в Кутаиси е важна стъпка към децентрализация и развитие на регионите в Грузия.

Мнозина обаче смятат, че с този ход властите искат да намалят политическата активност, защото сегашното здание на парламента в центъра на Тбилиси бе една от основните арени на тази активност. 

Грузинският законодателен орган ще се премести окончателно от сегашната си, построена още по съветско време сграда в центъра на Тбилиси, в стъклената  модернистична сграда в Кутаиси след изборите наесен.

Военният парад в Деня на независимостта, който по традиция протичаше в центъра на столицата, тази година също се състоя в Кутаиси.     

Прозрачност или сигурност?

Саакашвили влезе в новата заседателна зала с работна каска, която връчи на водача на парламентарното малцинство и на Християндемократическото движение Георге Таргамадзе.

Предполага се, че това е в отговор на предупрежденията на християндемократите, че не бива парламентът да заседава в недостроена сграда.

По думите на Саакашвили сградата още не завършена, въпреки извършената през последните месеци работа, както не е завършило и изграждането на “нова Грузия”.

“Да, днес ние с гордост отбелязваме деня на нашата държавност и независимост като суверенна, пълноценна държава, както са мечтали предците ни през 1918 г., но в същото време значителна част от страната ни е окупирана от завоевателска империя и стотици хиляди граждани още не могат да се върнат в домовете си”, заяви Саакашвили в изказването си. Той се обяви за широко разбирана децентрализация  - както икономическа, институционална и социална, така и “ментална”.  “Всичко, каквото правим, всичко, на което служим, има за цел да превърне в център не един район, а цяла Грузия”, заяви президентът.

Преместване на парламента: стъпка към демокрацията или стъпка

назад

По думите на представителите на управляващата партия преместването на парламента ще увеличи работните места  и ще привлече чужди инвестиции в някогашния индустриален център на Грузия.

Освен това такова решение ще помогне и на столицата, в която днес се стичат хора от цяла Грузия.

“Страна с нашата численост (на населението) няма право да създава мегаполиси”, казва депутатът Акаки Бобохидзе, един от инициаторите на прехвърлянето на парламента в Кутаиси.  “Решението, взето от грузинските власти, ще помогне не само за развитието на Кутаиси, но и на целия регион”.

По думите му преместването на парламента в Кутаиси ще доведе до откриване на офиси на международни организации, там ще започнат да работят чужди посолства и ще се появи съответната инфраструктура.

“На международните институти ще са им необходими офиси, на гостите от международните организации - хотели, и не такива, каквито имаме днес, казва Бобидзе. За съжаление, нито един хотел в Кутаиси не отговаря на стандартите, необходими за сериозни международни форуми. Всичко това ще се случи заедно с работата на парламента (в Кутаиси).”

Опонентите на преместването на парламента в Кутаиси обвиняват правителството, че се опитва да намали политическата активност в страната.

Традиционно и любимо място за митинги в Грузия беше пространството пред сегашния парламент, в центъра на Тбилиси.

Преди една година, в нощта на 25 срещу 26 май, именно на това място пред парламента със сила бе разтурен митинг на опозицията, която имаше намерение да попречи на провеждането на парада.

“Празник” в Кутаиси

Както опозицията, така и неправителственият сектор изразяваха недоволство от това, че въпреки “прозрачността” на новата сграда на парламента, информацията за средствата, похарчени за строителството му, е засекретена.

Първоначално представителите на управляващата партия посочиха сумата от най-малко 60 милиона лари (36,5 милиона долара), но на 14 май министърът на финансите Дмитрий Гвиндадзе каза за информационната агенция Интерпрессъюз, че за строителството на парламента в Кутаиси са похарчени 133,7 милиона лари.

Но по думите на Бобидзе в сумата от около 130 милиона влизат не само стойността на сградата на парламента, но и останалите разходи, свързани с преместването на законодателите в Кутаиси, включително за благоустройство на инфраструктурата и облагородяване на територията.

Още по-болезнена тема, свързана с преместването на парламента, стана демонтирането през 2009 г. на Паметника на славата, при което загинаха десетгодишно момиче и майка му. 

Днес обаче много от жителите на Кутаиси са настроени доста положително.

“Разбира се, да се премести парламентът в Кутаиси е хубава инициатива. Ще ни се обръща повече внимание. Добре, нека в Тбилиси има всичко, но и на нас тук ни трябва нещо”, казва пенсионерът Гурам Карчхадзе.

Карчхадзе, бивш инженер, днес е пенсионер. Пенсията му, казва той, е 107 лари. Но в Кутаиси е тежко не само за възрастните.

Жителите на Кутаиси се надяват, че преместването на парламента в техния град ще помогне да се реши главният им проблем - безработицата, която днес принуждава младите да заминават на гурбет в чужбина.

Не по-маловажно изглежда е желанието на жителите Кутаиси да стане известен не само в Грузия, но и в чужбина.

“Ако сега замина за Европа и кажа, че съм от Кутаиси, всички ще знаят къде е това”, смее се жителят на Кутаиси Давид Камшадзе. “На хората им е много трудно, но с преместването на парламента градът ще живне и ще се възроди - ще пристигнат чужденци, градът ще стане по-известен”, добавя той.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional