Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Турция в играта за руските тръбопроводи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Пондики", 31 май, Атина

 

       От чекмеджето бе изваден много стар проект, за който малко хора знаеха, а още по-малко го споменаваха.

       Заради казаното "не" на петролопровода Бургас-Александруполис от българите, руснаците проучват възможността да пуснат в играта ... турците и да създадат нов енергиен коридор, който да заобикаля Босфора.

       Докато всички се занимаваха с .... екологичните притеснения на София, които блокираха проекта Бургас-Александруполис, в. "Пондиики" направи стъпка напред, давайки публичност на това, което знаеха много малък кръг от хора.

       Преди две години - на 22 юли 2010 г., написахме: "във всеки случай източните ни съседи запазват мълчание по отношение на планираните тръбопроводи, имайки в чекмеджето си проект за петролопровод от Къйъкьой (на Черно море в европейската част на Турция) до Сарос (турското крайбрежие на Егейско море) - един тръбопровод, който би могъл много просто и лесно да стигне до Александруполис, заобикаляйки българската територия".

       На 28 май едно от най-известните лица на руския политически и икономически живот Валентина Матвиенко беше в българската столица в качеството си на председател на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента на Руската федерация).

       Основна тема на разговорите с представителите на политическото ръководство беше енергийното сътрудничество, тъй като наред с петролопровода, правителството на Бойко Борисов отмени и споразумението с Москва за изграждане на атомна електроцентрала в Белене. 

       В същото време обаче изглежда, че българите и руснаците си сътрудничат много хармонично за реализацията на проекта за газопровода "Южен поток", който на територията на България ще се разклонява в две посоки - на север към Сърбия, Унгария и Австрия и на юг към Гърция.

      Българите го обявиха за проект от национално значение, като всички останали алтернативни предложения за транзитиране на природен газ от Каспийския регион останаха на заден план.

      В рамките на руско-българските разговори Валетина Мативиенко разкри пред руските журналисти информацията, че от известно време държавната компания "Транснефт", която управлява консорциума за Бургас-Александруполис, "обсъжда различни планове за "излизане" (на петролопровода) в Александруполис, заобикаляйки България и преминавайки през Турция".

       Руският политик е от известните лица на групата на президента Владимир Путин. Тази позиция придава още по-голяма тежест на думите й, тъй като на практика представлява законодателната власт в Русия, но е достатъчно близо до изпълнителната власт на страната.

       Както показва всичко, българският отказ за участие в изграждането и функционирането на балканския петролопровод е вкарало в "играта" Анкара, която, както казват запознати, от самото начало е искала да има връзка с Бургас-Александруполис, тъй като е знаела стратегическото значение и особено положителните финансови данни на съоръжението.

       Промяната на трасето на тръбопровода в източната част го прави още по-интересен от финансова гледна точка, тъй като дължината му се скъсява заради възможността да премине през равнинни местности, избягвайки планински територии, които създават технически проблеми.

       Между другото турското присъствие в един балкански петролопровод с различен път, но със същата крайна точка може да допринесе за увеличаване на броя на страните, които ще проявят интерес за участие.

       Известно е, че въпреки някои проблеми, Турция има много добри връзки с повечето бивши съветски републики в Централна Азия. Повечето от тях разполагат със залежи и в една или друга степен имат амбиции да изнасят количества "черно злато" и природен газ. Най-важният пример е този с Казахстан, който в миналото прояви интерес към изкупуването на дял в международния консорциум, който ще строи Бургас-Александруполис.

      За Гърция развоят на събитията прилича на притчата с тоягата и моркова!

      От една страна с това предложение се създават предпоставки за деблокиране на един проект с национално значение, който ще даде решение на проблема с доставките на суров петрол.

      От друга страна обаче за пореден път приятелите от Турция се мотаят в краката ни. Приближава моментът на пълна зависимост по отношение на вноса на енергийни суровини от източните ни съседи, тъй като те поставят под контрол всички тръбопроводи, които ще преминават в региона!

   /БТА/Елена Дражева/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional