Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

При липсата на евро гърците откриват размяната на умения

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ролан Лойд Пари от АФП

Василис Ревелас, специалист по информатика, способен да поправи всякакъв компютър, притежава ценен талант, който той вече използва, принуден от гръцката криза, за да получава други услуги без да харчи пари.

Като стотици други в Гърция, където кризата и мерките за икономии доведоха до спад на доходите, той прибягва до сайт за размяна на услуги, благодарение на който уменията на всеки са достъпни безплатно: това струва само малко от неговото собствено време.

“Посветих 10 часа да поправям компютри на частни лица”, обяснява този специалист по информатика пред АФП. “В замяна на това един електротехник дойде да възстанови телефонната ми линия, бях подстриган, друг ми помогна да се преместя и дори взех уроци по испански”.

Размяната на услуги и бартерът на стоки процъфтяват с пълна сила в Гърция, която трябва да се съобразява с висок процент на безработица и с жесток спад на заплатите. Страната, предпазвана от две години насам от фалит от еврозоната и от МВФ, трябваше да предприеме сурови мерки на икономии, за да оздрави обществените финанси.

Според Кристина Пападопулу, друга потребителка на тази електронна “банка от време”, около хиляда жители на Атина са абонирани за сайта и 200 от тях съставляват едно ядро от много активни членове, които редовно си разменят услуги.

“Отидох при млада жена, която не познавах, чиято къща беше в краен безпорядък, за да й помогна да подреди шкафовете си и да организира пространството”, разказва Кристина, 33-годишна, която работи във фирма за организиране на мероприятия. За тази помощ тя е получила три часа в своя кредит в сайта.

При този модел, роден от движението срещу потреблението, вече не пазарът е този, който определя цената на труда, отбелязва тя: “Ние смятаме, че всички сме равни, че един час от времето на един лекар струва колкото един час работа на чистачка”.

“Това е начин да се снабдите с това, от което имате нужда, когато икономическата система ви изоставя”, добавя Василис, специалистът по информатика. “Това допринася също да се повдигнат важни въпроси за начина, по който функционира капиталистическият модел”.

Размяната е много активна не само в интернет, но също и на улиците в градските центрове.

На открит пазар в Халандри, богато предградие в северната част на Атина, разхождащите се пробват обувки, избират играчки и си тръгват с купчини книги втора ръка или с дрехи, донесени от хора от квартала, без да похарчат и стотинка.

“Такъв вид пазар има навсякъде, където има бедни хора, в повечето големи градове. Системата съществуваше и преди, но с кризата това стана по-необходимо”, уверява Костас Кусис, един от организаторите.

“Тук се разменя също и храна. Някой, който има много ориз, може да го размени срещу месо или плодове”, казва музикантът.

Костанди Лека, 39-годишен албански имигрант, е дошъл на пазара в Халандри с четиригодишния си син. Миналата година заплатата му на стъклар се е стопила от 1000 на 650 евро на месец. Две трети отиват за наем за жилище.

В купчините той намира игра домино за своя син и гривна за жена си. “Нямам пари”, оправдава се той.

Все пак въпреки финансовите трудности, които изпитва Гърция, привържениците на размяната не изпадат в черногледство що се отнася до евентуално излизане от еврозоната.

“Не мисля, че ние ще изоставим еврото. Те се опитват да ни изплашат, за да ни подчинят”, казва Деспина Цевелеки, 31-годишна, чиято картонена кутия за кукли Барби бързо намира нов собственик.

“Не би било лесно връщане към драхмата”, смята младата жена, която живее с баща си, чиято пенсия е намаляла с една трета. “Това би имало сериозни последици за европейската икономика и може би дори и другаде”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional