Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българите като почитатели на банките. Или като овце

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://e-vestnik.bg

Една снимка, която се разпространява из Фейсбук страниците на „Окупирай”, „Анонимус” и др. по света, показва млада жена, която държи малък, изписан от самата нея лозунг. Надписът гласи: „Аз платих 125 869 долара за къща, която сега струва 91 000, но банката си я взима, защото аз й дължа още 355 692 долара (за къща струваща 91 000 долара). Наистина ли??? Аз съм от 99-те процента” (виж снимката най-долу).

Нейният случай конкретизира част от идеята, която изкара хора да окупират улици и площади – банките предизвикаха финансовата криза в света с политиката си именно в сферата на жилищните кредити. След това кризата обезцени имотите, а правителствата спасяваха банките с парите на данъкоплатците. Ощетени бяха хората теглили кредит, а банките и финансовите институции продължават със спекулации, раздават си огромни премии и заплати, и дирижират живота на 99% от хората.

Под тази снимка в страниците на Фейсбук на английски има множество коментари на солидарност, на протест срещу банките и т. н. „Наистина е обезсърчаващо, че бизнесът прави бизнес като компютър, а не като човешки същества” – пише например някоя си Дженифър от Тексас. „И това ли е смисълът на нашия живот – да даваме пари на банките?” – пише германката Халтруд от Атина. „Съжалявам”, пише някой си Алекс от Ричмънд. „Сатаната действа чрез банките”, пише някоя си Анджи. И т. н., и т. н. В произволно избрани 10-20 коментара в страниците на английски, преобладават такива мнения.

В e-vestnik пуснахме снимката в страницата ни във Фейсбук. И отдолу заваляха коментари…

„Не виждам нищо нередно в цялата работа. Взела е кредит, трябва да го върне”, пише някой си наш Димитър. „Дамата не разбира смисъла на договора. Когато си поел ангажимент да платиш 500 000 долара за нещо, фактът, че цената му е спаднала е абсолютно ирелевантен… Като е недоволна, да мисли следващия път”, пише някой си Стоян. „Някой да й е слагал пистолет до главата да купува при такива условия?”, пише някой си наш Илиян (същия коментар се повтаря и от други по-нататък). „Сигурно има и студентски заем”, пише подигравателно за жената от снимката някой си наш Иван. „Невежеството може да струва скъпо”, пише Асен.
„Това беше твой избор. Тези въпроси от картончето се задават преди сключване на договор с банката..” пише някоя си Петя. „С тоя поглед на професионална жертва, направо да се беше обесила каката. на портала на къщата”, подиграва се с жената и някой си наш Даниел.

„Така и се пада на офцата, като само е седяла, гледала е сериали и е яла пуканки и е гласувала за идиоти…”, пише някой си наш Петър (правописът му е запазен). И т. н., и т. н. Само един самотен коментар от 20-ина е против банките и в защита на идеята на жената.

Оказва се, че българинът е идеалната овца за стрижене. Той не протестира. Той е гявол, знае ги нещата. Глупаците да не се оплакват. И грам чувство чувство няма за солидарност, за протест срещу безобразията.
Та ето защо движението „Окупирай” нямаше поддръжници в България…

Снимка, която се разпространява из сайтовете “Окупирай” по света. Надписът гласи: Аз платих 125 869 долара за къща, която сега струва 91 000, но банката си я взима, защото аз й дължа още 355 692 долара (за къща стриваща 91 000 долара).
Наистина ли??? Аз съм от 99-те процента. 


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional