Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петя Крънчева системно крие забавените си решения с лъжливи дати

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

Заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) и шеф на наказателната колегия Петя Крънчева трайно е възприела порочната практика да отбелязва решения, постановявани от оглавяваните от нея състави, с по-стари дати от действителните, за да прикрива необоснованото им забавяне.

Това става ясно от общо пет нейни акта, с които Mediapool разполага, чиито реални дати на издаване тя е подменила с между 3 месеца и над 1 година. По този начин Крънчева избягва неудобната ситуация да обяснява защо толкова често сериозно нарушава сроковете за произнасяне, а и увеличава шансовете си при евентуална проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) голяма част от забавените от нея дела да не влязат в полезрението на инспекторите. 

На 24 август 2011 г., видно от данните в срочната книга на СГС, председателстваният от Крънчева Първи въззивен състав на съда, в който влизат още Петър Гунчев и Диляна Господинова, се произнася по две жалби – на Георги Георгиев и Лазар Йорданов.

Първият е осъден от Софийския районен съд (СРС) на 14 април 2010 г. на 2 години затвор като рецидивист, а вторият – на същата дата е получил от СРС едно общо наказание за няколко различни престъпления – 4 години лишаване от свобода. Двамата обжалват присъдите си пред СГС, който обявява казусите им за решаване година по-късно – на 19 април 2011 г.

На 20 юли същата година затворникът Йорданов изпраща нова жалба, адресирана до шефката на СГС Янева, в която сочи, че "вече трети месец чакам решението, а срокът е до 30 работни дни. Първо ме бавиха една година, докато чакам дата за обжалване от Районен на Градски съд, а сега ме бавят и с решението".

Следва реакция от Крънчева, която се произнася малко повече от месец по-късно – на 24 август. На същата дата е депозирано и решението по жалбата на Георгиев. И в двата случая обаче върху началната страница на присъдите, издадени от Първи въззивен състав на СГС, е отбелязана датата 10 май 2011 г.

Подобна е ситуацията с жалбите на осъдените от СРС Ефтим Зарков и Симеон Йорданов, които на първа инстанция получават съответно на 28 януари 2010 г. и на 1 март 2010 г. наказания от една година условно за закана с убийство и глоба от 500 лева за причинявана на лека телесна повреда и обида.

Председателстваният от Крънчева състав на СГС обявява двете дела за решаване на 13 декември 2010 г. Половин година по-късно, в началото на юни 2011 г., потърпевшият от действията на Йорданов – адвокат Митко Симеонов, адресира до Владимира Янева жалба, в която моли "поради липсата на въззивно решение вече половин година и поради наближаващата съдебна ваканция да направите проверка относно движението на горепосоченото дело".

На 2 август 2011 г. жалба до шефката на СГС изпращат и Димитър Смилевски и Мария Кундакова, които са заплашени с убийство от другия осъден - Ефтим Зарков. Като страна по делото на Зарков, те молят Янева "да съдействате компетентния съд да се произнесе по жалбата, с която е сезиран".

Очевидно, въпреки че не подава сигнал във ВСС за действията на колежката си, нито я дисциплинира по някакъв начин, Янева все пак явно е "съдействала" на жалбоподателите, тъй като Крънчева депозира в деловодството на СГС решенията си по двете дела на 25 август същата година. На титулните им страници обаче, по стар навик, посочва датата 10 януари 2011 г.

По този начин тя на практика елиминира възможността подсъдимите да искат възобновяване пред Върховния касационен съд (ВКС), тъй като срокът за това е до 6 месеца след влизането на присъдата в сила.

В последния от общо петте такива случаи, с данни за които Mediapool разполага, Крънчева направо надминава себе си като антидатира свое въззивно решение с над 1 година.

Председателстваният от нея Първи въззивен състав на СГС с членове Петър Гунчев и Даяна Цветанова, обявява за решаване на 17 ноември 2010 г. дело, образувано по жалба на таксиметровия шофьор Николай Дялков, осъден на долната инстанция на 2 години условно с 4 г. изпитателен срок за грабеж на 30 евро.

На 23 януари 2012 г. Крънчева депозира в деловодството на СГС своето решение, с което изцяло потвърждава осъждането на Дялков. И отново на началната страница от присъдата му отбелязва невярна дата на постановяване – 15 декември 2010 г.

Тази нейна практика стана обект на остра критика от страна на ВКС, в състав Лиляна Методиева, Татяна Кънчева и Теодора Стамболова, които през юни т. г. записаха в свое решение по искане за възобновяване на дело именно, че са установили неетичното поведение на Крънчева.

По въпросното дело за измама с подсъдим Траян Стефанов, зам.-шефката на СГС бе отбелязала на титулната страница от решението си, че то е произнесено на 20 юни 2011 г. Върховните съдии обаче установиха, че по данни от срочната книга на СГС присъдата е била изготвена чак на 13 март 2012 г.

Ако ВКС обаче не си беше направил труда да поиска подобна справка, автоматично трябваше да отхвърли искането за възобновяване на делото, направено от подсъдимия Стефанов, тъй като срокът за това е до 6 месеца след влизането в сила на присъдата му. Така нямаше да се стигне и до решението на ВКС по въпросния казус, с което присъдата на Стефанов бе отменена и той бе оправдан заради сгрешени обвинения.

Както Mediapool неведнъж писа, зам.-шефката на СГС е един от най-недисциплинираните съдии в съда, като през последните три години неизменно се намира на челните места по брой несвършени дела. По тази причина тя на няколко пъти бе предлагана за дисциплинарни наказания, но по неизвестни причини в крайна сметка бе "помилвана" само с "обръщане на внимание" от страна на близката си приятелка и председател на съда - Владимира Янева.

Необяснимият й имунитет от дисциплинарна отговорност доведе дори до повишаването й в ранг "съдия от Върховния касационен съд и Върховния административен съд", като междувременно ВСС безропотно се съгласи с волята на Янева и я назначи за неин заместник на мястото на подалата оставка Величка Цанова, която бе и основен конкурент на Янева за председателския пост в СГС.

Както е известно преди ден от ВСС съобщиха, че в четвъртък ще гласуват предложение от члена на съвета Пламен Стоилов на инспектората да бъде възложена пълна проверка на дейността на Крънчева, откакто правораздава в Градския съд.

Повод за това стана фактът, че двамата основни подсъдими по "брадатото" дело "ЦКБ" Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата през миналата седмица се отърваха от най-сериозните си обвинения – за измама на Майкъл Чорни за общо $6 милиона. Дотам се стигна, след като Крънчева вече 8 години не успява да разгледа казуса на първа инстанция.

Последва и реакцията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който в опит да демонстрира принципна позиция към недостатъците на съдебната система, в петък заяви пред бТВ, че очаква ВСС да наложат наказания на Крънчева по същия начин, както уволниха председателят на неудобния за властта съдийски съюз Мирослава Тодорова заради три забавени дела.

Попитан директно дали очаква ВСС "да отреже главата" и на зам.-председателя на СГС, министърът заяви: "Разбира се! Към всички представители на съдебната система трябва да има еднакъв аршин, както ние го правим в нашите контролни органи, които имаме в МВР". Само три дни по-късно шефът на комисията за наблюдение на общественозначимите дела към ВСС Стоилов послушно изпълни волята на МВР шефа, предлагайки Крънчева да бъде проверена.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional