Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Владимира Янева отрече "топла връзка" между политици и Градския съд

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Само седмица след като министър-председателят Бойко Борисов обясни пред “Капитал”, че “се е намесил” в работата на Софийския градски съд, за да може арестуваният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов да получи най-тежката мярка "задържане под стража", председателят на съда и близка приятелка на вицепремиера Цветан Цветанов – Владимира Янева, обясни как никой политик не й е звънял да я разпитва за дела.

В интервю за вестник "Стандарт" Янева дава и своето тълкувание на доклада на Европейската комисия.

“В доклада се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е успял да опази съдебната система от политическия натиск. От една страна, пряко върху отделните съдии политически натиск няма. От друга страна, действително имаше момент, в който се създаде напрежение между вътрешния министър и съдебната система. Факт е, че той не е казал: "Решете делата по определен начин!", но е факт, че е коментирал. Тогава следващият въпрос е - ЕК има ли право да коментира висящи дела, както ги коментират и чужди посланици?”, запита Янева, опитвайки се да сложи знак за равенство между Цветанов и европейските дипломати.

Тя обаче не коментира изказванията на Цветанов и Борисов, които повдигат доста сериозни въпроси за връзките между изпълнителната власт и определени съдии.

По време на дебатите от вота на недоверие, повод за който беше именно коментирания от Янева доклад на ЕК, семейният приятел на шефката на съда и вътрешен министър Цветан Цветанов продължи атаката си срещу уволнената шефка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Смущаващото в изказването му беше, че МВР-шефът изнесе данни от дисциплинарните производства срещу Тодорова, за които няма как да разбере, ако не е разговарял или с ръководството на СГС, или с членове на ВСС, което и в двата случая е недопустимо.

Няколко дни по-късно пък, пред вестник “Капитал”, премиерът Борисов обясни как се е намесил, за да се сдобие депутатът от ГЕРБ Стефан Аврамов, обвинен за търговия с влияние, с мярка "задържане под стража".

“Аз не знам друга партия и друг премиер да е разпоредил на ДАНС и да се намесил дотолкова, че негов депутат да получи дори постоянна мярка задържане под стража и в рамките на един ден да му се свали имунитетът. С една дума, който го докопам, само една нощ ще танцува свободен, докато изпълнителното бюро вземе решение”, обясни Борисов, чието твърдение влиза в директно противоречие с позицията на Янева, че не разговоря с политици.

Изказването на Борисов, че лично е оказал влияние върху съда да задържи депутата Аврамов всъщност изобщо не е първото явно доказателство за "топлите" взаимоотношения между държавната власт и ръководството на СГС.

Както Mediapool писа неотдавна, видно от разказа на бившия агент на ДАНС Росен Миленов, оказал се в епицентъра на мегаскандала "Тановгейт", екпредседателят на СГС, повишен впоследствие до шеф на Върховния административен съд Георги Колев, се е съветвал с вътрешния министър Цветан Цветанов “да не направят политически скандал” с подслушването на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов.

Решението за подслушване на митническия шеф се оказва взето на база оперативна справка с неизвестен източник и най-ниско ниво на достоверност. Справката е изготвена веднага след проведено съвещание в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов, на което са присъствали главният прокурор Борис Велчев и директорът на ДАНС (тогава Цветлин Йовчев).

Миленов твърди, че той лично е трябвало да напише искането за "закачане" на Танов, а впоследствие наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев (в момента заместник-министър на правосъдието) е бил извикан да подпише. След което двама агенти на ДАНС – Миленов и друг по-старши негов колега - отиват в СГС, където връчват на Георги Колев парафираното от обвинителя искане за подслушване на Танов.

Според разказите на Миленов, колегата му чул как Колев се обажда на вътрешния министър Цветанов с въпрос дали наистина да одобри това искане, защото можело да доведе до политически скандал. Вътрешният министър обаче без тревога “разрешил”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional