Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бивша пиарка от земеделското министерство с придобивки за над 1 млн. лв.

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

За по-малко от година след като регистрира фирма, 25-годишната вече бивша пиарка на земеделското министерство Кристина Спасова успява да накупи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи, за над един милион лева общо. Пазаруването става без да се използват банкови кредити или заеми от приятели.

Младата дама вади парите си от оборота на новорегистрираната фирма с капитал от 2 лв. по собствените й признания. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика. Това сочи разследване на в.”Сега” по аферата, чието разплитане тръгна от поръчка за 50 хил. лв. за изработването на профил във фейсбук и туитър на Програмата за селските райони.

Летящ бизнес старт

Кристина Спасова регистрира компанията си “Кей Ем Ком" на 26 септември 2011 г. Същият ден е напуснала Агенцията по храните, където е работила като старши експерт “Административно обслужване, връзки с обществеността” от 20 април 2011 г.  25-годишната дама регистрира компанията си с капитал от 2 лв.

Според финансовият отчет на дружеството за 2011 г. “Кей Ем Ком” е направила оборот от 260 000 лв. за три месеца работа. За същия период харчовете на фирмата са за 41 хил. лв. Така “Кей Ем Ком” приключва 2011 г. с чиста печалба от 197 000 лв.

На пазар за офиси

Голямото пазаруване започва през тази година. През април 2012 г. “Кей Ем Ком” купува офис от 187 кв.м в  столичния квартал “Манастирски ливади” за 332 491 лв. Върху имота няма вписана ипотека, установява разследването на в.”Сега”. Продавач по сделката е най-големият производител на птиче месо у нас “Градус-1”. Старозагорската фирма е станала собственик на имота пет месеца по-рано.

Производителят на птиче месо получава парите по сделката от “Кей Ем Ком” преди тя да бъде изповядана пред нотариуса, показва разследването на в.”Сега”, които разполагат с нотариалния акт.  Никъде в договора няма гаранции за купувача - не се споменава изискване парите да са блокирани до реалното сключване на сделката и вписването на нотариалния акт. Няма предварителен договор и платено капаро, не се споменава през коя банка е станало плащането. Няма и изрично изискване за представяне пред банката на удостоверение за липсващи тежести. От акта става ясно, че нотариусът се е задоволил единствено с устни уверения. "След като ми заявиха, че са уредили финансовите си взаимоотношения, одобрих представения ми от страните нотариален акт", пише в него.

Пред “Сега” Кристина Спасова обяснява, че фирмата е изплатила офиса за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи.  Очевидно Спасова има предвид 7-те месеца от регистрацията на фирмата и през септември 2011 г. до изповядването на сделката през април 2012 г.

“Кей Ем Ком” очевидно печели добре, защото през юли 2012 г. купува втори офис от 113 кв.м за 175 046 лв. в същата сграда в кв.”Манастирски ливади”. И по тази сделка не е ползван ипотечен кредит. Този път офисът е купен директно от строителя, като в договора за покупко-продажба има предпазни клаузи, блокиране на средства и връщане на капаро в случай на непредвидени обстоятелства.

На лов за биофирми и земи

“Кей Ем Ком” не се задоволява само с покупка на офиси, но активно се включва и в биоземеделието, където европейските субсидии са четири – пет пъти по-високи от традиционните. Така на 15 юни 2012 г. "Кей Ем Ком" придобива 26% от капитала на завода "Био Ем Ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца.

Кристина Спасова купува лично на свое име 2% в “Био Ем Ди” срещу 10 000 лева.

Високата цена, платена от "Кей Ем Ком" за акции с много по-нисък номинал - 1300 лв., има обяснение, показва проверката на "Сега". Като съдружник в "Био Ем Ди" Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество "Био Ем Ди-1". В капитала на "Био Ем Ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв.

След приемането на Спасова като съдружничка “Био Ем Ди-1” продължава да купува нови земи, а през юли сключва и крупен договор за аренда на земя с община Берковица. Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съдружничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

Европейски пари за реклама

Преди покупките на офиси , биофирми и земеделски земи Кристина Спасова печели първия си договор с европейско финансиране. Той е от януари за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони чрез социалните мрежи Фейсбук и Туитър срещу 47 500 лв. Сумата е колосална, защото всеки средно грамотен може да си направи сам профил във фейсбук и туитър. В същото време сумата парите не стигат за покупка дори на офисите.

“Кей Ем Ком” е избрана да направи профилите във фейсбук и туитър чрез пряко договоряне. Земеделското министерство е изпратило покани до три фирми. Необяснимо защо обаче вече трети ден от ведомството на министър Мирослав Найденов отказват да назоват другите две поканени компании в процедурата.

Досега единственото обяснение по скандала от страна на земеделското министерство идва от медийния съветник на Мирослав Найденов - Мирослав Иванов. Пред БНР той заяви, че фирмата била избрана, защото е на млади хора, които работят в пространството на фейсбук и туитър. Според него смисълът на Закона за обществените поръчки бил такъв - малки обществени поръчки да се дават на нови и малки играчи.

Другата обществена поръчка, която печели “Кей Ем Ком” е на община Ракитово за 35 хил. лв. С тези пари фирмата на Кристина Спасова ще рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково и ще направи сайт на крепостта Цепина. Договорът е от юни 2012 г., а финансирането е по оперативна програма “Регионално развитие”.  Интересното в случая е, че по признанията на самата Спасова тя е работила като пиар и в пътната агенция, която е на подчинение на регионалното министерство, управляващо програма "Регионално развитие".

Тайнствената млада дама

Малко е публичната информация за 25-годишната Кристина Спасова. Израстването и в професията започва като личен пиар на Димитър Иванов, по времето когато беше шеф на агенция “Пътна инфраструктура” за кратко по времето на тройната коалиция и след това при ГЕРБ.

След уволнението на Димитър Иванов от премиера Бойко Борисов в края на 2009 г. Кристина Спасова продължи да работи като негов медиен съветник още известно време.

От 20 април 2011 г. до 26 септември 2011 г. Спасова е била старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните. След като напуска още същия ден основава фирмата си “Кей Ем Ком” прави забележителна бизнес кариера по време на криза.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional