Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдии отказват да гледат вече решените дела на Мирослава Тодорова

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Двама съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по разпределените им дела на уволнената Мирослава Тодорова, съобщи в четвъртък сайтът "Правен свят".

Скандалът избухна преди две седмица, когато с разпореждане на председателя на Наказателното отделение на съда Петя Крънчева 20 вече решени второинстанционни дела на съдия Тодорова бяха вкарани в системата за ново разпределение.

Това предизвика острата реакция на председателя на Съюза на съдиите в България, която изпрати писмо до Върховния касационен съд, в което предупреждаваше, че ръководството на СГС нарушава закона, защото праща за ново решаване вече решени дела. Мирослава Тодорова обясни, че по тези казуси съдебният състав вече е взел решение, което е удостоверено с подписите на неговите трима членове. Единствено не са написани мотивите, което трябва да бъде направено от останалите двама съдии заради уволнението на съдия Тодорова.

В четвъртък стана ясно, че съдиите от градския съд Весислава Иванова и Владимир Астарджиев са си направили отвод по преразпределените им за ново решаване дела на своята бивша колежка.

Весислава Иванова обяснява в своите мотиви, че "пререшаването на делата е абсолютно незаконна дейност", в която тя отказва да участва. "Административният ръководител, респективно заместникът му, няма никаква власт върху работата на съдията, защото в правораздавателна си дейност последният е подчинен само и единствено на закона. Намирам, че ще наруша грубо своите служебни задължения, ако участвам в пререшаването на съдебно дело, което вече е било решено от законен съдебен състав", пише в разпореждането си съдия Иванова.

Тя припомня, че има вече други съдебни актове на въззивния състав (разглеждащ дела като втора инстанция), в който е била съдия Тодорова и които са обявени с два подписа.

"Съдията никога не следва да взема участие в съдебен процес, действайки със съзнанието, че същият ще е опорочен и че ще се допусне съществено нарушение на закона", добавя съдия Иванова. Тя изпраща копие от разпореждането си за отвод на Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за проверка на случая. Според магистрата трябва да се прецени дали няма основания да се сезира прокуратурата за "противозаконно упражняване на власт от административния ръководител спрямо съдиите".

"Взехме решението за преразпределяне на въззивните дела, които бяха на доклад на съдия Мирослава Тодорова, след като се консултирахме с председателя на Наказателното отделение на Върховния касационен съд Гроздан Илиев и с четирима-петима колеги от Софийския апелативен съд и от Софийския градски съд", коментира председателят на Софийския градски съд Владимира Янева.

"Да, вярно, има тълкувателно решение, но при положение че делата не са написани, аз считам, че не е редно в момента да й ги давате, след като тя вече не е съдия, да ги пише. По-добре ги преразпределете". И затова постъпихме така. Не е имало никакво желание за някаква вътрешна конфронтация между нас и нея. Съветвахме се и тъй като така ни посъветваха по-голямата част от колегите и председателят на Наказателното отделение на ВКС, взехме това решение. Става дума за 20 въззивни дела. При нашите обеми, с които работим, ще ви кажа, че с 20-25 въззивни дела влизаме във всяко едно съдебно заседание. При нас обемите са толкова големи, че може би на вас бройката ви се вижда голяма, а при нас е всъщност нещо обичайно", обясни Владимира Янева.

В същото време съдия Ралица Манолова, която е един от другите двама съдии в състава на Мирослава Тодорова, е поискала от Петя Крънчева да върне иззетите дела. Съдия Манолова настоява на това, за да може заедно с другия член на състава да изпълнят законовите си задължения.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional