Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По стъпките на Правец

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лили Границка,Mediapool.bg


 

Централният парк на Банкя, преди и след ремонта

“Поставили сме си за цел да задминем Правец, стараем се”. Така кметът на Банкя Рангел Марков отговаря през юли 2011 г. на провокативния въпрос дали родното място на премиера Бойко Борисов ще задмине родния град на бившия комунистически лидер Тодор Живков.

Районният кмет е млад, амбициозен, говори професионално и не страда, че популярността му е далеч по-малка от тази на най-известния жител на Банкя Бойко Борисов. Твърди, че за него е най-важно една близо 100-годишна мечта на съгражданите му най-после да бъде реализирана. Канализацията, осветлението и тротоарите са трите проблема, които жителите на курортното селище, отстоящо на 17 километра от столицата, поставят на първите места в обществено допитване направено през 1929 г.

Днес проблемите не са по-различни. И кой знае, можеше да си останат нерешени още едно столетие, ако курортното селище нямаше късмета с видния си съгражданин Бойко Борисов, от чиято воля зависи разпределението на оскъдните бюджетни инвестиции в държавата.

“Ако направят канализацията и пуснат банята и с двете ръце ще гласувам за ГЕРБ”, казва жителка на Банкя в автобуса, докато пътувам за срещата с районния кмет. Поводът е рекордната инвестиция от 74 млн. лв. за изграждане на ВиК мрежата на района. Средствата идват от оперативна програма “Околна среда”, а такива суми за селище с 12 500 жители не са давани от времето на тройната коалиция.

Почти сигурно е, че останалите софиянци, особено живеещите в т. нар. "баровски“ квартали като Бояна, Симеоново, Драгалевци и Владая, завиждат на градските на премиера. Но и техният ред ще дойде, обещават от Столичната община. Освен договора за Банкя в началото на месеца беше подписан и още един за 34 млн. лв. за изграждането на ляв владайски колектор, с който ще бъде решен проблемът на жителите на Княжево. За Владая в момента се подготвя инвестиционен проект, като се предвижда да има дори и малка пречиствателна станция за отпадни води, обяснява Стойко Дуков, кмет на район “Витоша”. Той не се ангажира кога проблемът окончателно ще бъде решен и за жителите на Драгалевци, Симеоново и Бояна, която частично има канализация, но уверява, че Столична община работи много сериозно по въпроса.

Като си пуснат фекалиите и мирише

Сега като си пуснат отпадните води по улиците и мирише, много е неприятно, казват хора от Банкя. Така ще е поне още около три години. Строителството на ВиК мрежата ще започне през лятото на 2013 г. и най-късно след две години ще е готова, обещава кметът.

През миналата година е бил изграден гръбнакът на бъдещата ВиК мрежа – главният канализационен колектор, който свързва Банкя с пречиствателната станция в Кубратово. Сега ще бъдат направени по-малките колектори и вътрешнокварталната канализация. Това са 23 км нова канализационна мрежа и още 14 км рехабилитирана. Ще бъдат направени и 1276 броя сградни канализационни отклонения. Отделно ще бъде подменен и 12 км водопровод.

С проекта решаваме проблема не само на Банкя, но и на квартали Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, обяснява Рангел Марков. По този проект се работи от пет години, още когато премиерът Борисов беше кмет на София, допълва той.

Другият плюс на проекта е, че след подмяната на ВиК тръбите, улиците ще бъдат асфалтирани.

По улиците, по които минах, не забелязах дупки. В поддържането на пътната мрежа годишно се инвестират около 600 хил. лв. Преди кризата средствата са били около 1 млн. лв., обяснява районният кмет. Отговорник за дупките е “ПСТ Холдинг” на Васил Божков. Чрез друга своя фирма Божков държи и хиподрума в Банкя, който ОББ се опитва да продаде заради необслужвани кредити.

Няма дупки и по 17-те километра от София до Банкя, но пътят е целият на кръпки и определено има нужда от основен ремонт. Премиерът обаче очевидно се притеснява да отпусне пари за това, най-вероятно за да не бъде обвинен, че фаворизира Банкя.

И ако за улиците не са предвидени европейски пари, както за канализацията, на път е да бъде решен и проблемът с уличното осветление. Банкя беше включена в проекта на Столична община за 6.6 млн. лв. за енергийно ефективно осветление. Средствата са от фонд “Козлодуй”, в който са парите, които Европа плаща за спрените блокове в атомната централа. За икономични крушки в курортното градче ще отидат около 1.5 млн. лв. С останалите ще се оправи уличното осветление в кварталите “Овча купел” “Дружба” и по бул.”Цариградско шосе”.

Срещу близо половин милион лева вече са възстановени и двата моста над река Иванянска по ул.”Кокиче” и ул.”Тимок”, които бяха в тежко състояние, а единият дори беше затворен, защото преминаването по него беше опасно, разказва кметът. Сега идва ред да се направи мост, който да свърже балнеоложките комплекси с централния парк “Кестените”, ремонтиран преди две години с модерния унипаваж за 250 000 лв. Така показваме грижа не само за жителите на Банкя, но и за почиващите, които се възстановяват след тежки инфаркти и инсулти, обяснява Рангел Марков.

Детска градина за 3.7 млн. лв.

През последните години много е направено в Банкя и за децата. Точно срещу кметството тази година беше открит детски парк с катерушки и пързалки, като инвестицията в него е 50 хил. лв.

Една от най-модерните детски градини в София също е в Банкя. ОДЗ “Изворче” беше ремонтирана основно преди две години срещу 3.7 млн. лв. при средно по 1.5 – 2 млн. лв. инвестиции в другите детски градини в столицата. Прогнозната стойност на обекта беше дори по-висока и очаквано предизвика оспорвана конкуренция на търга, в който участваха рекордните 27 кандидата. Причината за скъпия ремонт е, че бе направен басейн с минерална вода за децата и нов физкултурен салон, където да  спортуват, обясни кметът.

Тази година е ред и на средното училище “Христо Смирненски” в Банкя. Срещу 1.5 млн. лв. то ще бъде санирано, ще се оправи и отоплителната му инсталация, ще се стегне и покривът. За първия учебен ден обаче, училището няма да може да отвори врати обновено. Ремонтът му се забави заради обжалването на търга, в който участваха девет фирми, обясни кметът. Той се надява ремонтът да приключи най-късно до ноември.

Банята...

Засега единственият все още нерешен проблем остава този с банята. По-възрастните жителите на Банкя с умиление си спомнят как са се къпали там за без пари. Освен това двете бани, които не работят от десетина години, са им носили и допълнителни доходи от курортистите. И този проблем обаче е на път скоро да се реши, обещава кметът. По план-график най-късно през октомври Столичният общински съвет трябва да одобри концесията на банята. А заявилите поне на този етап интерес инвеститори са от Катар, Италия, Австрия, Чехия, Хърватска.

За местните банята, която е строена преди около 100 години, е символ и сантимент, каза Рангел Марков. Той си дава сметката, че минералните извори са икономическия двигател на градчето. Лековитата вода е без аналог у нас за сърдечно-съдови и неврологични заболявания, обяснява кметът.

В момента има четири работещи балнеосанаториума, където хората се възстановяват след инсулти и инфаркти. Два са държавни, а два са частни. Има и множество хотели.

Спортът е другият приоритет, на който залага младият кмет. В двора на училището има изграден спортен комплекс с четири площадки. Те могат да се ползват за тенис, футбол, хандбал, ръгби, баскетбол и други спортове.

Заради водата и климата, а и покрай премиера, през последните години редица публични личности си накупиха имоти и си построиха къщи в родния град на Бойко Борисов. По брой разрешителни сме на второ място след район “Витоша”, каза кметът. Сега се издават средно около 200 за година, докато в пиковата предкризисна 2008 г. броят им е бил два пъти по-голям.

Засега Банкя няма висше учебно заведение, но вече има заявен интерес за построяването на образователен кампос, който наскоро получи и зелена светлина от Столичния общински съвет.

С парите от рождения ден на премиера покриват река Банска

Готов е вече и инвестиционният проект за оформяне на площад над река Банска. Той е направен с 30-те хил. лв., които премиерът получи за рождения си ден от приятели. Проектът предвижда около 150 метра от реката да бъде покрита, като се оформи площад около мястото с кафенета, заведения и места за отдих. Ще бъде направен и подземен паркинг за 75 коли.

За реализирането на идеята тепърва ще се търси помощта на държавата и общината. Количествено-стойностните сметки се правят в момента. На шега питам  кмета дали новият площад ще носи името на Бойко Борисов. “Ако извади парите и за него, защо да не го кръстим!?”, отговаря ми с усмивка Марков.

Паметник на премиера обаче засега няма и скоро няма да има. В центъра на Банкя има скромен монумент на първия убит български премиер Стефан Стамболов. Той гледа срещу нов апартаментен комплекс, а зад гърба му стои обезкостената резиденция на цар Фердинанд. 

За 5 години - 100 млн. лв. инвестиции

Около 100 млн. лв. инвестиции за 5 години в Банкя, правя сметката на сторено и предстоящо. “Ако напишете сумата, колегите от другите райони ще ме разкъсат”, спонтанно реагира младият кмет. Убеждавам го, че няма нищо лошо, завистта е национален спорт в България и на премиера всички му завиждат.

“Строи се много, прави се, но това не се яде”, казва седнал пред кметството възрастен мъж. Той е доволен, че е одобрен да работи по временната общинска програма за поддръжката на парка.

На фона на милионите инвестиции кметството стои малко като сираче срещу лъскавия апарткомплекс и реновирания парк. “Няма пари да стегнем сградата. Всяка година искаме от общината, но не ни отпускат”, обяснява Рангел Марков. Той тормози премиера за още и още средства за Банкя, но Борисов не смее да дава за да не го обвинят, че прави от Банкя втори Правец.

А в родния град на Тодор Живков европейските пари продължават да се леят. Там също се прави канализация, оправят се улици, училища и черкви. С 10 спечелени проекта за близо 14 млн. лв. Правец е отличникът на Програмата за развитие на селските региони, която финансира малките общини. Друга община с толкова спечелени проекти и пари няма, показва справка в държавен фонд “Земеделие”. Така че на младия и амбициозен кмет ще му бъде трудно да догони Правец.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional