Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Газпром" изправен пред сериозни проблеми с продажбите в Европа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Правителството на Русия за първи път призна, че "Газпром" може да има проблеми с продажбите на газ в Европа. "Шистовата революция" в САЩ и увеличеният дял на спотовите контракти (правата на собственост при тях възникват незабавно, в момента на сключване на сделката), могат да ударят "Газпром" – компанията няма да може да поддържа високи цени по своите дългосрочни договори.

В писмо на руското енергийно министерство във връзка с проведено през август съвещание с представители на няколко министерства, като преломна се определя 2016 година, когато САЩ трябва да приключат изграждането на съоръжения за износ на евтин шистов газ. За това съобщава руският специализиран сайт "Финмаркет", който разполага с писмото.

Към това се добавят и вътрешни проблеми на "Газпром" - повишаването на вътрешните цени на газа ще бъде придружено от пропорционално увеличение на данъчната тежест (увеличение на данъка върху добива на газ). Монополистът призовава правителството да смекчи ръста на данъчната тежест.

Въпросът ще бъде окончателно решен през есента. "Газпром" и енергийното министерство са написали на правителството, че планираното от Министерството на финансите рязко повишение на данъка противоречи на правилата на Световната търговска организация, тъй като така на компанията не се дава възможност да продава газ с достатъчна рентабилност спрямо инвестициите.

Въпреки това чиновниците са уверени, че "Газпром" трябва бързо да повиши ефективността на инвестициите си, защото в противен случай ще стане неконкурентноспособен както на външния, така и на вътрешния пазар.

Според руското енергийно министерство основните рискове пред мополиста са следните:

- Приходите от износа на газ генерират около 75% от общите приходи на "Газпром" (по оценка за 2011 г.). "Газпром" доставя предимно чрез дългосрочни договори, чиято стойност е свързана с промяна в стойността на кошница от петролни продукти, със закъснение от 6-9 месеца.


- Натискът върху "Газпром" на европейския пазар се засилва поради засиленото предлагане на втечнен природен газ. Цената на газа на спотовия пазар е около 320 долара на 1000 кубически метра, а цената на дългосрочните договори за доставка от "Газпром" е 400-450 долара за 1000 кубически метра. Делът на "Газпром" на европейския пазар е вече намалял и в дългосрочен план се очаква да намали приходите си от износ.

- Поради увеличения добив на шистов газ, цената на газа въобще в САЩ е около 110 долара за 1000 кубически метра. Според експертни оценки през 2016 г. САЩ ще могат да започнат да доставят газ и навън, а това означава, че цените на европейския пазар ще се понижат още повече. (Именно 2016 г. е наречена "преломна" от аналитици на "Сбербанк". Според тях първите терминали за износ на газ ще бъдат открити в САЩ и Канада още през 2015 г. Повечето обаче ще започнат работа през 2016-2017 година. Канада планира да изнася 40 млрд.куб. метра на газ на година в Япония и Югоизточна Азия. САЩ, чиито терминали са с капацитет 100 млрд. куб.м годишно, явно са се нацелили не само към азиатския пазар).

- На вътрешния руски пазар нарасна делът на газови доставки от независими производители - в края на 2011 г. той възлиза на около 25% и това се дължи на оптимизираните разходи от добив на газ и по-агресивна маркетингова стратегия на компаниите. 

- Оперативните и капиталовите загуби на самия "Газпром" растат, което понижава ефективността на групата "Газпром", а на второ място понижава конкурентноспособността при газовите доставки.  

В протокола от съвещанието на няколко министерства и "Газпром" се казва, че монополистът може да постигне по-висока ефективност за сметка на повишено качество при управлението на инвестиционните програми. Ето защо в борда на директорите на "Газпром" ще се формират комисии по стратегии и инвестиции с участието на държавни чиновници, а Министерството на енергетиката и Министерството на икономическото развитие ще координират инвестициите на "Газпром" за всеки обект, и след това ще одобряват доклад за изпълнението.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional