Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдийската квота във ВСС е доминирана от хора на Колев, Цацаров и Пенгезов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

След безпрецедентно 24-часово делегатско събрание на съдиите, изпълнено с тежки спорове и процедурни битки между лобито около шефовете на Върховния административен съд (ВАС), Софийския апелативен съд (САС), Пловдивския окръжен съд (ПОС) и Варненския окръжен съд (ВОС) – Георги Колев, Веселин Пенгезов, Сотир Цацаров и Ванухи Аракелян и крилото на Съюза на съдиите в България (ССБ), първите шестима членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) са доминирани от хора на четворката.

Единственият излъчен кадровик в съдебната власт след първия тур бе Камен Иванов от САС, за когото поне от седмица магистрати предупреждават, че е фаворитът на Пенгезов. Иванов успя да спечели 244 от общо 426 гласове.

След балотаж и сериозен отлив от 63-ма негласували плюс 12 недействителни бюлетини, бройката бе попълнена от Юлия Ковачева от ВАС, която обаче бе издигната от кюстендилските съдии, близката до Колев - Милка Итова от Софийския градски съд (СГС), Даниела Костова от ВОС, Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд, смятана за приближена до Цацаров, както и от най-силният кандидат на ССБ – Калин Калпакчиев.

Той успя да задмине в последния момент от броенето на вота от втория тур Савка Стоянова от Върховния касационен съд (ВКС) с 4 гласа, оставяйки зад себе си считаната за почти сигурна кандидатура на ССБ след първото гласуване - на Величка Цанова от Софийския градски съд (СГС). Тя обаче се срина с 45 гласа на балотажа, а Калпакчиев - само с 24.

Предварителните информации за фаворити се оправдаха наполовина

Предварителните опасения на много хора от гилдията за предизвестен вот на голяма част от делегатите се оправда по отношение на Иванов, Итова и Георгиева, които без да блестят с някакви отличаващи се от статуквото позиции за бъдещето на системата безпроблемно влязоха в съвета.

Както Мediapool вече съобщи, останалите считани за много вероятни избраници за ВСС бяха Бисерка Коцева от ВАС, Росица Бункова-Манолова, зам.-шеф на Окръжния съд в Благоевград, Емилия Нашева, зам.-шеф на Апелативния съд в Бургас и Каролина Михайлова от ВОС. Последната обаче се оттегли от надпреварата още в началото, тъй като така или иначе е номинирана и от депутатите от ГЕРБ като кандидат от парламентарната квота.

Така Камен Иванов, Милка Итова и Галя Георгиевa масово бяха подкрепени още на първи тур от административните съдии и от магистратите от Пловдив и Варна. Останалите три имена от максималните шест, които делегатите можеха да избират на първия тур се допълваха в повечето бюлетини от трите фаворитки на Колев – Бисерка Коцева, Галина Матейска и Аделина Ковачева от ВАС.

След първото гласуване Итова събра 200 гласа, Георгиева – 178, Коцева – 142, Матейска – 137, а Аделина Ковачева – 113. Избранниците на противоположното лоби пък спечелиха подкрепата на съответно 187 делегата за Калпакчиев, 186 за Величка Цанова и 123 за Владимир Вълков (СГС).

Силно впечатление направи резултатът на Юлия Ковачева, която макар да бе номнирана от бившите си колеги от Кюстендил, обра от вота на административните съдии от цялата страна, както и подкрепа от противоположното ядро заради доста принципната си концепция и очевидното си разграничение от лобито около Колев. На първия тур тя събра най-много гласове след избрания Камен Иванов – 209.

Останалите две силни кандидатури, излъчени от ВКС – на Савка Стоянова и Любка Илиева, спечелиха подкрепата на съответно 187 и 115 делегати. Всички други номинирани – Денчо Стоянов (Окръжен съд – Бургас), Емилия Нашева (Апелативен съд – Бургас), Ерик Василев (СГС), Мариана Георгиева (Окръжен съд – Шумен) и Росица Бункова (Окръжен съд – Благоевград) събраха и на двата тура по под 100 гласа.

Рязък отлив на кандидати беляза втория тур

По време на балотажа се забеляза рязък отлив на делегати от събранието, като дори тези, които все пак останаха, за да гласуват, в голямата си част напуснаха НДК веднага, след като упражниха правото си на вот. До такава степен, че при обявяването на окончателните резултати в залата присъстваха по малко от 40 души, при положение, че в събранието участваха 427 делегати. Сред останалите накрая бяха и 11-те членове на изборната комисия.

През цялото време, в което съдиите обсъждаха изборните правила, гласуваха за различни предложения и изслушваха кандидатите, се забелязваше очевидния остър сблъсък между двете основни лобита. Те проличаха още в самото начало на събранието, когато се избираше неговият председател.

Георги Колев предложи колегата си от ВАС Боян Магдалинчев, а говорителят на ССБ Нели Куцкова даде идея за съпредседател – Албена Бонева от ВКС. По време на гласуването ясно се отличиха двата лагера, като цялото ядро около шефа на ВАС не подкрепи избора на Бонева, а магистратите, близки до съдийския съюз пък бяха „против” Магдалинчев.

Взаимното надцакване продължи по време на всички гласувания

Тази тенденция в гласуването се запази през следващите 7 часа, в които делегатите оспорвано предлагаха процедурни правила, уреждащи протичането на вота, като ту едното лоби отхвърляше предложенията на другото, ту – обратното.

В крайна сметка съдиите, подкрепящи ССБ, постигнаха няколко първоначални успеха, извоювайки журналистите и гражданските наблюдатели да стоят през цялото време в залата и върху бюлетините да се поставят печати, а съперниците им успяха да ограничат достъпа на следящите за нарушения на не по-малко от 5 метра от местата на изборната комисия и единодушно отхвърлиха идеята всяка от петте урни да разполага с уникален печат.

Обсъждането на всяко предложение вървеше изключително трудно, като много от идеите се подлагаха на прегласувания и предизвикваха гневни изказвания от двата лагера. Ожесточеното противоборство си пролича и при гласуването на изборна комисия, като изненадващо и двете предложения на Колев за нейни членове не бяха уважени, което видимо се отрази на настроението му.

Основните фигури от лобито около Колев, Цацаров и Пенгезов пък съвсем не се стараеха да прикриват близките си отношения. През цялото време на заседанието в различни конфигурации можеха да бъдат видяни да си приказват освен тримата и Ванухи Аракелян, шефката на СГС Владимира Янева, заместничаката й и председател на казионната съсловна организация Съдии за единна Европа Богдана Желявска, ексшефът на СГС Светлин Михайлов, както и Андрей Икономов и Венета Марковска от ВАС.

Противопоставянето продължи да се наблюдава отчетливо и при изслушването на кандидатите, като от едното лоби се стараеха да задават остри въпроси на противниковите избранници и обратно. Интересното бе, че от общо 24-те часа, в които продължи общото събрание, делегатите отделиха неповече от 3 часа и половина за изслушване и дискусия с кандидат-членовете.

Безпрецедентно старание за прозрачност и проверка на достоверността

При преброяването на бюлетините пък 11-те членове на изборната комисия много внимателно се стараеха да не дават никакви основания на колегите си да се усъмнят в легитимността на дори и една бюлетина, като една по една те внимателно бяха разглеждани от всички и прочитани на глас ту от председателката на комисията Лада Паунова (САС), ту от Теодора Стамболова (ВКС).

След проверката на всеки отделен глас повечето членове, както и наблюдателите, си записваха резултата, за да е възможно всичко да бъде потвърдено и препотвърдено накрая и да е сигурно, че няма никакви разминавания.

Веднага след обявяването на резултатите от първото гласуване Георги Колев предложи балотажът да бъде отложен за 25 септември, когато имало свободна дата за провеждане на ново събрание, но съдии от провинцията остро се противопоставиха на идеята му.

В крайна сметка 132-ма делегати подкрепиха варианта гласуването да бъде прекъснато и отложено, докато 224-ма бяха “против” и процедурата продължи. Теодора Стамболова декларира готовност с колегите й да продължат да броят бюлетини докогато е необходимо, с което предизвика бурни овации в залата.

Гласуването на първия тур започна точно в 21.00 часа и приключи малко след 22.30 часа, като броенето на бюлетините след това продължи близо 5 часа. Почти веднага, след като стана ясно, че единственият избран на първи тур е Камен Иванов започна и балотажът, разултатите от който бяха обявени малко преди 9.00 часа сутринта в неделя.

Междувременно много от делегатите коментираха пред медиите, че събранието върви изключително напрегнато и се наблюдава тежък сблъсък между двата обособени лагера. Според Владимира Янева обаче, в оформянето на т. нар. лобита нямало нищо притеснително.

Тя коментира още, че напрежението може би е било провокирано от ниското обществено мнение за съдебната власт като цяло. Добави обаче, че въпреки много скандали (Красьо Черния, Приморско - б.р.) настоящият ВСС бил свършил и много положителна работа, като "редица повишения и назначения".

След избора на шестимата членове на ВСС от съдийската квота предстоят събранията на следователите на 19 септември и на прокурорите два дни по-късно.

Съставът на ВСС се състои от 22-ма изборни члена, 11 от които се излъчват от парламента и 11 - от съдебната власт (шестима съдии, четирима прокурори и един следовател - б.р.). По право в съвета влизат главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Новите кадровици в съдебната власт трябва да започнат работа в началото на октомври.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional