Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Притиснеш ли "Газпром", отвръща Кремъл

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Сп. "Икономист", http://e-vestnik.bg/

Да си имаш работа с “Газпром” означава да си имаш работа с Русия. Това е поуката от острата реакция на Кремъл към европейското антитръстово разследване срещу руския газов гигант.

На 11 септември президентът Владимир Путин подписа указ, който не дава възможност на “стратегически” фирми да сътрудничат на чуждестранни разследвания без позволението на правителството. “Газпром” заяви, че това ще й попречи да разкрие подробности за договори, ако това вреди на икономическите интереси на Русия.

“Газпром” доставя една четвърт от вноса на газ за ЕС. Компанията беше надежден и крайно необходим снабдител на газ, доставян по тръбопроводи съгласно дългосрочни споразумения, сключени със значително политическо участие и обвързани с цената на петрола.

Но светът се променя. Сега монополистът изглежда ненадежден и скъп доставчик, който се бори с конкуренцията на втечнения природен газ (ВПГ), доставян с танкери и продаван на кешовия пазар, където изобилието от шистов газ създава пресищане.

Разходите на самата “Газпром” рязко се увеличават. Тя току-що обяви, че спира най-престижния си нов проект – огромно газово находище в Баренцово море, наречено Щокман.

Освен това компанията подцени властта на Европейската комисия, която накара страните членки да “освободят” (либерализират) газовите си пазари. “Газпром” казва, че това изземва нейни активи. Тя се опитва да попречи на освобождаването със съчетание от моркови и тояги. Но това причинява повече неприятности.

Преди година комисията предприе поредица от зрелищни акции срещу 20 офиса на “Газпром” и свързани с нея компании. Това разсея представата, че политическите връзки на компанията в големи европейски страни й дават имунитет.

На 4 септември комисията започна антитръстово разследване, основаващо се на три обвинения: възпрепятстване на търговията с газ през националните граници; възпрепятстване на разнообразяването на източниците на доставки; и нечестно обвързване на цената на газа с тази на петрола.

Всичко това може да бъде гибелно за бизнес модела на “Газпром”. Компанията обича да сключва сделки с всяка страна поотделно, което й дава възможност да награждава приятелите и да наказва враговете. Например Литва, която бележи напредък в либерализирането със силната подкрепа на ЕС, сега има почти най-високата цена на газа в Европа; правителството й е заплашено от поражение на изборите на 14 октомври на фона на твърдения (упорито отричани от засегнатите) за руска намеса.

На 12 септември Русия каза на Молдова, най-бедната страна в Европа, че я грози покачване на цените, ако не отхвърли правилата на ЕС. За “Газпром” ще бъде трудно да защити отделните сделки с всяка страна от правилата на общия пазар на ЕС. Дългосрочните договори и обвързването с цената на петрола обаче не са неразумни в същността си. Някои клиенти може да ги предпочитат. Но комисията ще иска да бъде сигурна, че те имат реален избор.

Съгласно правото на ЕС компаниите с господстващ пазарен дял имат правната отговорност да не злоупотребяват с това. “Трябва да действаш все едно има конкуренция”, каза британският преподавател по право Алан Райли, който се занимава с енергийните пазари.

“Газпром” съвсем не е обречена. Компанията отправя предизвикателство към скептиците и критиците, като успешно изгражда тръбопровода Северен поток, който стига до Германия през Балтийско море. Това означава, че тя вече няма да бъде държана за заложник от транзитни страни като Украйна и Беларус.

Компанията току-що подсили търговското си подразделение във Великобритания. Някои хора в компанията имат голямо желание тя да се включи в съревнованието в областта на шистовия газ, където още не е започнала разработки. Но както се убеди американската компания Майкрософт в своя спор с комисията, който й струваше скъпо, в Европа монополната власт носи повече врагове, отколкото ползи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional