Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво предстои през новия съдебен сезон

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Страхил Василев, в. Дневник

След като през август съдебната система си даде почивка, от средата на септември правосъдната машина по тези дела отново ще задвижи своите механизми. Между казусите, които предстои да бъдат разглеждани, са "Октопод"-ът начело с Алексей Петров, убийството на Стоян Балтов, процесът срещу Антон Петров-Хамстера - с обвинения за организиране и участие в престъпна група за трафик на жени и склоняване към проституция. Делото срещу бившия шеф на на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев-Батко също стои на дневен ред.

Освен това отново ще започнат да се гледат около 40 дела на съдия Мирослава Тодорова. Тя беше уволнена в края на юли от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради забавени три дела. Това предизвика скандал в съдебната система и доведе до първия по рода си протест на магистрати. Тодорова обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС) и поиска изпълнението на уволнението й да бъде спряно до окончателното решаване на казуса. Мотивът беше, че така делата, които тя е гледала, няма да започнат отначало. ВАС отказа да спре изпълнението.18 септември. В Софийския апелативен съд ще се разглежда мярката за неотклонение на Антон Петров-Хамстера, след като заседанието беше отложено на 11 септември, миналия вторник. Петров е обвинен за организиране и участие в престъпна група за трафик на жени и склоняване към проституция. По тези обвинения Антон Петров беше задържан на 26 юни 2012 г. заедно с  Мирослав Йончев и Цветко Цветков. Това се случва повече от два месеца след като Софийския градски съд реши задържаните да останат в ареста.

Антон Петров е подсъдим и по делото "Октопод" заедно с Алексей Петров. Обвиненията там са за оглавяване и участие на престъпна група, както и финансови престъпления. През месец май тази година беше съобщено, че Антон Петров и Димитър Желязков-Митьо Очите са подготвяли покушение срещу висш антимафиот.  Те бяха освободени и им беше издаден само предупредителен протокол. Малко след това Петров прекара още 24 часа в ареста по подозрение, че подготвя покушение срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, но отново му беше издаден предупредителен протокол и той беше освободен.20 септември. В Софийския градски съд продължава делото по
обвинения за изнудване, повдигнати на Цветелин Къчев–Дон Цеци, Христо Върбанов–Ицо Папата и Димо Димитров. Председател на съдебния състав е съдия Светла Букова. Назначена е и допълнителна дата - 9 октомври

Арестувани през 2009 г., тримата са обвиняеми за това, че са искали 250 000 лв. от генерал Никола Николов, бившия шеф на "Гражданска защита", заплашвайки го с компромати. Делото започна през октомври 2011 г. Съдът допусна и частен иск на бившия шеф на "Гражданска защита" в размер на 322 711 лв.
От април 2012 г. СГС е разпоредил да бъде направена експертиза за точен превод от кардарашки на български на записи от СРС-та. До юли експертизата все още не беше готова.
21 септември.
Продължава процесът за убийството на Севиля Райчева през 2011 г. Очаква се на следващото заседание да бъдат представени двете експертизи, които съдия Андрей Ангелов назначи. Подсъдими за убийството (извършено с 25 пробождания с нож) са Антон Ангелов (20 г.) и Янка Младенова (19 г.). Според обвинителния акт деянието било извършено по предложение на Ангелов. Процесът се води в Софийския градски съд.

На 13 май 2011 г. 18-годишното момиче беше открито мъртво в столичния квартал "Люлин".
21, 24, 25, 26 септември. През есента ще продължи и процесът срещу главата на "Октопод"-а Алексей Петров в Софийския градски съд. Той заедно с още петима души е подсъдим за организиране и участие в престъпна група. Председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова.
На 21 август САС потвърди определението на СГС да бъде поставена мярка на Алексей Петров "задържане под стража". След като в няколко поредни заседания Ченалова не се произнесе по мярката на Петров, неговият адвокат Васил Василев заяви, че подготвя жалба до съда в Страсбург заради отлагането на произнасянето.

Петров беше арестуван за първи път на 10 февруари 2010, а през октомври излезе под домашен арест. През февруари 2011 към обвинението му беше прибавен и опит за убийство на банкера Георги Цветанов. От 3 май т.г., когато бившият експерт в ДАНС беше задържан повторно под стража, до сега съдът не се е занимавал с обвиненията по същество към Алексей Петров.
24 септември
. Делото срещу следователя Боян Боянов и Продан Кръстев в Софийския градски съд продължава. Обвиненията на прокуратурата срещу двамата са за документни престъпления, незаконно присвояване на частна собственост и 3300 лв., извършени през 2005 г..
На последното заседание (20 юни 2012 г.) съдия Ралица Манолова не даде ход на делото, защото Кръстев се оказа без правозащитник, след като не е успял да уреди финансовите проблеми с настоящия си адвокат.

Според прокуратурата е възможно Продан Кръстев да се е включил в схемата, защото неговата съпруга е дължала пари на Боян Боянов.4 октомври.
Последното заседание за убийството на студента по фармацевтика Стоян Балтов продължи едва 15 минути. Делото продължава вече втора година, а е едва на първа инстанция в Софийския градски съд. Подсъдими по делото са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, а съдия Петя Крънчева  (тя е зам.-председател на СГС и ръководител на наказателната му колегия) е председател на съдебния състав. Тя върна през юли 2009 г. обвинителния акт на прокуратурата по убийството на Стоян Балтов за преразглеждане. Мотивът на съдия Петя Крънчева  беше, че в обвинителния акт им противоречия, които представляват "сериозна непоследователност в тезата".

Студентът по фармацевтика беше убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в столичния "Студентски град".24 октомври. На тази дата Софийският градски съд ще отвори вратите си за
Евелин Банев–Брендо, който е обвиняем за пране на пари в размер на 2 млн. евро. На последното заседание председателят на съдебния състав съдия Костадинка Костадинова насрочи и допълнителни дати - 15 ноември и 10 декември. Процесът за пране на 2 млн. евро започна през 2010 г., когато обвинителният акт на прокуратурата беше върнат от СГС заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Брендо е обвиняем и за организиран трафик на наркотици, свързан с операцията на МВР "Кокаинови крале", след като на 16 май 2012 г. беше заловен в Созопол по време на полицейската операция.
През юли  Софийският апелативен съд реши Брендо да бъде екстрадиран в Италия за една година, където той е обвиняем за трафик на наркотици. Италианските власти го определят като отговорен за трафик на 40 тона кокаин за Италия годишно. Той ще бъде връщан в България за заседанията по висящото  дело.29 октомври. Веселин Георгиев-Батко сяда отново на подсъдимата скамейка в Софийския градски съд. Повдигнатите му обвинения са за престъпления по служба, извършени чрез сключването на договори, облагодетелствали негови роднини.
На заседание от 3 август 2012 г. председателят на съдебния състав по делото Петя Крънчева разреши на Георгиев да напуска страната. Той заяви, че има дискова херния на шийните прешлени, а това заболяване успешно се лекувало "в държави като Австрия и Германия".

Процесът срещу бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е на първа инстанция вече 4 години. Според държавното обвинение Георгиев е сключил 8 договора за 120 000 000 лв., с които е облагодетелствал братята си.30 и 31 октомври.
Делото за източване на държавния резерв. Подсъдими са Мирчо Петков–Циганина, бившият шеф на държавния резерв Станислав Копаров, бившият директор на дирекция "Държавен резерв" Васил Цоконов и още шестима души. Те са с повдигнати обвинения за престъпления по служба. Председател на съдебния състав е съдия Владимир Астраджиев.

Делото за източване на държавния резерв се основава на факти от 2002 – 2004 г. Според обвинителния акт от 2010 г. бившият директор Станислав Копаров подава до Междуведомствения съвет по въпросите за резерва молба. С нея той иска да бъдат деблокирани 60 000 тона пшеница. Аргументът е, че това се прави, за да се поднови запасът.
20, 26 ноември
Едно от тринайсетте дела по "Софийски имоти" в Софийския градски съд продължава. Обвиняеми за общи стопански престъпления по чл.219 от НК са Тошко Добрев (бивш шеф на общинското дружество "Софийски имоти"), Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Петър Савов, Олег Костадинов, Галина Игнатова, Георги Делчев, Мина Делчева.

Делата "Софийски имоти" са едни от тези, които Европейската комисия наблюдава. Съдия Мими Петрова е председател на съдебния състав. Делото започна през 2010 година, когато то беше поверено на съдия Владимира Янева. Тя го върна на прокуратурата. Междувременно стана ясно, че през инкриминирания период (времето, през което са ставали сделките, за които обвиняемите са предадени на съд)
съдия Янева е представлявала баща си по сделки със "Софийски имоти". Това стана причина тя да се отведе и процесът да започне отново при друг съдия - Мими Петрова.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional