Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия плаши да фалира и вземе НЕК, Борисов съветва да не се четат такива съобщения

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, http://www.mediapool.bg/

Блъфирането около АЕЦ "Белене" продължи със заплахата на Русия да фалира българската "Националната електрическа компания" (НЕК) и да я придобие, като в същото време саботира американската компания "Уестингхаус" в проучванията й за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". В отговор премиерът Бойко Борисов посъветва българските медии да не четат руски агенции, които тиражират такива съобщения.

След задочните заплахи към Путин с ОЛАФ и отправената миналата седмица закана за "неприятна среща" в София заради заведения иск на "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу НЕК за 1 млрд. евро, във вторник Борисов се опита да разграничи съдебния конфликт между двете компании от междудържавните отношения и отново държа речи за вечната дружба с Русия.

Уговорен мач за VII блок в Козлодуй

Той отново даде да се разбере, че мачът за Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е предварително уговорен с руснаците и че там ще има техен реактор - независимо от твърденията за прозрачност и пазарен подход с избора на американската компания "Уестингхаус" за консултант по бъдещия проект.

"Частната руска компания може да предявява каквито си иска искове към нас в нарушение на това, което сме се договорили с тях. Договорката ни е да си платим това, което сме поръчали, и след това да правим с тях Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй”. И те преди няколко дни ни казаха, че може, сега ни казват, че няма да дадат документацията на "Уестингхаус”. ("Уестингхаус" бе наета от българското правителство да анализира има ли смисъл от VII блок на "Козлодуй" с реактора, поръчан за "Белене", бел. ред.) В същото време искат един милиард. Това наше оборудване ли е и от тях ли ще зависи дали ще ни го дадат и как ще го платим. Те самите са объркани в тези си решения", каза Борисов.

Руснаците щели да саботират консултанта "Уестингхаус"

В поредна демонстрация на натиск, руски източници от ядрения отрасъл заявиха по-рано във вторник пред РИА Новости, че Русия в “никакъв случай” няма да предаде нито един документ или разработка, свързана с АЕЦ “Белене”, на американската компания “Уестингхаус”, която спечели търга за изготвяне на технико-икономическа обосновка на възможността за използване на оборудването от “Белене” в “Козлодуй”.

Както научи Mediapool от свои източници, шефът на АЕЦ "Козлодуй" и член на борда на БЕХ Валентин Николов в момента води разговори в Москва как да бъдат уредени сметките за "Белене". Желанието на България е Русия да задържи и да приспадне от сметката изработения вече първи реактор за "Белене", който е по-стар модел, и да го използва за други свои обекти, а вторият реактор, който е поръчан, но не е довършен, да бъде по усъвършенстван модел и да бъде инсталиран като Седми блок в Козлодуй.

Руското издание Nuclear.Ru пък съобщава, че Русия е потвърдила готовността си да пренасочи оборудването за АЕЦ "Белене" в АЕЦ "Козлодуй", и дори да го остави за съхранение при себе си като България сключи и плати договор за консервация на оборудването за период от 2-3 години под гаранцията на правителството. В последните 4-5 месеца обаче нямало никакво движение по въпроса, а през август е обявен контрактът с "Уестингхаус" за изготвяне на технико-икономическа оценка за възможността за хибриден реактор в АЕЦ "Козлодуй", който е на цена "само от 900 хил. евро", пише изданието.

За руската страна "това означава пълна профанизация на идеята", посочва източникът и заключава, че при това положение на "Уестингхаус", която е пряк конкурент на "Росатом", няма да бъде предаден нито един документ относно руската технология и оборудване.

Фалиране на НЕК и придобиването й от "Росатом"

Най-новите коментари на Борисов бяха провокирани от съобщения на руски официални агенции, позоваващи се на неназовани източници от руската ядрена индустрия, че ако НЕК загуби делото и не е в състояние да изплати дълга си, руската държавна корпорация "Росатом" е готова да предприеме погасяването му чрез прехвърляне на активите на НЕК.

"Аз не чета тези агенции, защо ги четете вие? Нека си ги цитират – това влиза в техните планове”, каза Бойко Борисов.

АСЕ, дъщерна фирма на "Росатом", обяви на 11 септември, че увеличава до 1 млрд. евро иска си за компенсации за спирането на АЕЦ "Белене". Претенциите на руснаците са предявени пред Международния арбитражен съд към Търговската камара в Париж.

"Размерът на иска е толкова голям, а аргументите на Русия са толкова сериозни, че съдебното производство може да доведе до фалит на националната електрическа компания на България. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление на българската страна, той е възможен. Ако НЕК загуби делото и не е в състояние да плати, тогава "Росатом" може да поиска погасяване на дълга чрез прехвърляне на активите на НЕК", заявил източникът пред РИА Новости.

Същевременно той допълнил, че "българското правителство е знаело предварително за такъв възможен развой на делото и е можело да го предотврати".

По думите на същия източник последните изявления на български официални лица показали, че България "реагира предимно с публикации в пресата, а не с реални действия по казуса".

Русия има всички шансове да спечели иска срещу НЕК, твърди и държавната агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от атомния отрасъл на страната, участвал в преговорите за “Белене”. Като възможност е посочено придобиване на активи на НЕК на стойност от 1 милиард евро, а не изплащане на сумата. Искът при всички случаи ще доведе до фалит НЕК, което ще направи възможна тази комбинация, посочва източникът.

В такъв случай “Атомстройекспорт” ще е най-големият кредитор на НЕК и ще придобие значителна част от нея, пише още изданието.

Българската страна обаче е също толкова убедена, че разполага със своите аргументи срещу претенциите на руснаците и е уверена, че ще спечели делото в Париж. Това становище изказаха и премиерът Бойко Борисов, и икономическият министър Делян Добрев, и финансовият Симеон Дянков, който преди седмица дори обясни, че руснаците нямат никакъв шанс в съда и "ако трябва, пак ще ги пляскаме". Борисов пък се закани, че ако руският президент Владимир Путин е знаел за "вероломно" заведения иск", то няма да му е приятна срещата им за подписване на проекта за строеж на газопоровода "Южен поток" през българска територия. Борисов дори попита какво повече иска Москва от нас при положение, че всичко за "Южен поток" било подписано и то въпреки недоволството на Брюксел.

Дори обаче и НЕК да загуби и да бъде доведена до състояние на фалит, което е възможно с оглед тежкото й финансово състояние заради кредитите за АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък", процедурата по несъстоятелност предвижда влизане на синдик в компанията. Той вече може през съда да предприеме мерки по оздравяване на дружеството или да обяви продажба на негови активи. При това положение "Росатом" ще трябва да участва в наддаване заедно с други евентуални кандидати за активите на НЕК, а апетити към енергийната мрежа на страната са проявявали и други големи енергийни европейски компании.

Освен това в момента НЕК е в процедура по предоставяне на електропреносната мрежа на дъщерното си дружество "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), каквито са изискванията на третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз. В момента електропреносната мрежа на България е в активите на НЕК, но се управлява от ЕСО като това трябва да се промени от следващата година.

Арбитражните дела се точат с години и така дори и "Росатом" да спечели и да може да предявява искове за активите на НЕК като начин за изплащане на претендирания дълг, НЕК няма да разполага с мрежата, към която руски компании открай време проявяват интерес. Какво ще остане в активите на НЕК предстои да се разбере, след като бъде одобрен план за отделяне на ЕСО в дружество под шапката на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ).

Борисов ще търси помощ от Брюксел

Макар сам да призна, че подписал за "Южен поток" въпреки недоволството на ЕК, Бойко Борисов повтори, че ще има доста контакти с европейски институции по темата АЕЦ "Белене".

"Ще информирам и колегите ни от Европейската комисия. Да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които не са с европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен начин или направо както в случая с този търг – престъпен начин. Рано или късно прокуратурата ще го докаже”, каза Борисов.

Това ще заинтересува службите, които се занимават с такива неща; не официално, но ще бъдат информирани от мен, лично, каза още Борисов.

На Путин всичко му било казано ясно и точно

"Ясно и точно сме казали на "Росатом” – проектът "Белене” е добър проект, но ако има инвеститор, ако някой навремето, когато го е подписал, е подписал 20 – 22 милиарда да се вземат отнякъде. За догодина – изстискваме 800 милиона лева отнякъде да съберем за пенсионерите, а представяте ли си – ако трябва 20 милиарда да задели някой от бюджета. Това са измишльотините на Станишев. На "Росатом” ние сме го казали ясно и точно, преди години; и на срещата ми с Путин, която е протоколирана: Без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, ние няма да строим АЕЦ "Белене”. Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили; не цялото, само това, което сме поръчали. Те не искат да чакат, искат да ни съдят. Ние завеждаме насрещен иск”, каза министър-председателят.

Русия винаги ще е приятел на България

Моля само да не се поставят Русия и България като спорещи страни. Имаме частни компании, които спорят. А някой да иска активите на НЕК е несериозно, каза премиерът.

Той прекъсна репортер, който го пита за новите претенции на Русия, която "надува мускули и ни плаши", че ще фалира НЕК. "Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало, така че – въпросите ви, по този начин зададени, унижават и Русия, и България”, заяви Борисов.

"Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България. Ако искате да ви отговарям на този въпрос, го формулирайте правилно", посъветва Борисов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional