Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Случаят "Опиц", Давид от пазара и полицейският рахатлък

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов, http://e-vestnik.bg

Обществото беше манипулирано, че Йордан Опиц е стрелял в жилището си при самоотбрана, като е убил човек. Мнозина застанаха в негова защита без да разберат какво точно се е случило.

Но недоволството на хората се надига спонтанно, като стане думи за крадци. Всички са пропищели от кражби. Хората са толкова безсилни и гневни, че оправдават саморазправата. Опиц не е първият, който реагира така на безнаказани кражби.

Но нито наркоманите крадци са виновни, нито циганите

Основната причина е бездействието на полицията. Тя като правило оставя без последствие дребните кражби, дори не реагира като се обадиш да подадеш сигнал. Какви ти крадци от апартамент или ателие, ченгетата често дори не идват. Камо ли, като дойдат, да вземат отпечатъци. Само огледат, карат пострадалия да пише жалба и тя потъва в полицейската бюрокрация. По-нататък ни вест, ни кост.

Това е практика дори в София, а в провинцията? В отдалечени вили и села – къщите на мнозина са обирани по 10 пъти, те остават без покъщнина, мебели, дори без дограма - всичко. И няма никакъв резултат от полицейски разследвания. То дори няма разследвания. Всичко приключва с жалба, която потъва в чекмеджетата. Нито отпечатъци взимат, нито водят куче за следа.

Само ако е вила на някой големец, както се изразява народът, ще го обгрижат и ще се разтичат да ловят крадците. Ама те по-богатите си плащат за СОТ и си решават проблема. Така процъфтява и бизнесът със СОТ-ове, които изземват функциите на полицията. Докато ченгетата се занимават с рекет на пътя, сотаджиите пазят. Така плащаш двойно - веднъж заплатите на полицията чрез данъците си, втори път на частна охрана, поради неефективна полиция.

Търси си колелото при Давид от Женския пазар

Ако на някой софиянец окрадат бурканите и бутилките от мазето на блока - край, ни следа. Никой и няма да му обърне внимание. Ако му окрадат обаче някакви инструменти, пострадалият може да си ги намери на битака. И дори полицията съветва в такива случаи там да си търсят вещите.

В София например, в няколко РПУ-та, съвсем открито съветват всеки подал жалба, че са му откраднали колелото, да отиде да си го потърси при …Давид на Женския пазар. Няма шега - търсиш Давид на Женския пазар. Ченгетата знаят и съветват пострадалите там да ходят. И от време на време полицаи отиват при Давид, прибират по някой велосипед, който той щедро им дава с думите „Взимайте го, щом е така” и …нищо. Бизнесът си върви, охраняван от полиция.

Всички тия запалянковци, дето оправдават убийството, извършено от Опиц, вместо да се гневят на съда, защо не попитат - Бойко и Цецо, гласувахме за вас, защо нищо не правите? Защо вашата полиция - най-многобройна в Европа на човек от населението, не пази на хората имуществото и не преследва крадци? Нали за това ви избрахме?

Вместо това мнозинството се възмущава защо бездейства съдът. Ами, като няма доказателства, как да осъдят някого? Убитият имал десетки арести – каква е тая полиция, дето ще арестува десетки пъти някого и няма да му намери доказателства за пред съда?

Те са го арестували на принципа, на който са действали Опиц, сина му и комшиите – имало едни подозрителни във входа, видели ги на камерата, заключили долната врата, а Опиц излязъл с пищов пред входа. Да ги заловят. Тъпи са като ченгета – какво ще докажеш, като не са извършили нищо? Ще убиеш един за назидание – това е станало. И това оправдават сега. И си измиват ръцете със съда, а не с бездействащата полиция.

Настояването за леки присъди при случаи като с Опиц ще направи България още

по-опасно място за живеене

Пет години затвор за Опиц при лек режим са малко наказание. За сравнение шофьорът на автобуса, който катастрофира край Бяла, беше осъден на 12 години затвор при доста по-неясна вина и неумишлени действия.
Убийството стана ежедневие, а съдът дава леки присъди за убийство и тежки за автопроизшествия (но не на всеки).

Само за две седмици от началото на септември до сега един бивш полицай (в Слънчев бряг) и един настоящ полицай (онзи  ден в Ловеч) убиха две жени, с нож и с пистолет. Подобни социопати като Опиц - раздават правосъдие за личните си отношения.

Полицай, застрелял без да иска преди години момиче на Петолъчката в Сливен, излежа символична присъда, почти не стъпи в затвора. Друг пиян полицай уби момиче в центъра на София и излежа три години. Всеки подобен случай се помни и оказва влияние на обществото и на евентуален бъдещ извършител.

Или пък, например убиецът на бай Желязко Императора, получи присъда от 11 години и не ги излежа, освободен беше предсрочно. И беше осъден със смекчаващи обстоятелства, че имало заплаха и самозащита – а той застреля жертвата в тила (!). Затова в България има израз „Ще те убия и ще те излежа”.

Сега искат помилване за Опиц, осъден възможното минимално за убийство и незаконно оръжие - 5 години при лек режим.

А няма ли връзка между леките присъди и постоянните убийства?

Общественото мнение се люшка съвсем без посока и смисъл. Ту искат доживотен затвор или смърт за шофьор, сгазил хора, ту искат свобода за убиец като Опиц, хладнокръвно застрелял бягащ човек. Или свобода за някой като Стависки, защото бил любимец. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional