Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Kомунистически номенклатури и агенти на ДС днес се опитва да представлява българските журналисти

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.bgnet.info/

Контролът върху печата и електронните медии беше специална задача на отдел "Печат" към ЦК на БКП. Държавна сигурност отговаряше за надеждността на кадрите в телевизията, радиото и вестниците.. За да стане човек журналист преди 10 ноември 1990 г., той трябваше да е добре проверен и правоверен на комунистическата идеология. Дори само да кандидатстваш в журналистическия факултет не можеше просто така. За да ти приемат кандидатстудентските документи и да се явиш на изпит, първо бе необходимо да представиш положителна характеристика от градския комитет на БКП по местоживеене. Без такава характеристика, в която да пише, че младежът е надежден кадър, че произхожда от вярно комунистическо семейство и е ориентиран правилно в духа на марксизма-ленинизма, всеки мераклия за журналист увисваше и трябваше да си търси приложение другаде. Когато днес прочетете в биографичните данни на известни имена в журналистиката фразата "завършил журналистическия факултет на СУ", знайте, че става въпрос за отроче на правилно комунистическо семейство, което е получило добра характеристика от съответния ГК на БКП.  Това не пречи на десетки випускници на пропагандното марксистко-ленинско  учебно заведение ФЖ към СУ днес да се пишат демократи, атлантици и почитатели на западната демокрация.
Самите медии при комунизма бяха малко на брой и да се добереш до работа  в тях ставаше след яки гаранции и препоръки от висшестоящи другари. При журналистите от женски пол помагаше и отдаване на най-милото на съответния партиен другар. При мъжете обаче отдаването ставаше не по полов път, а духовно, което в много случаи беше по-отблъскващо. Доста от журналистите в телевизията, радиото и вестниците ставаха и агенти на ДС за по-сигурно. Повечето то тях са се предлагали сами на комунистическата политическа полиция и това става ясно сега след разкриването на досиетата на ДС. Сред слушалките на ДС са били такива известни имена като Иван Гарелов, който водеше "Панорама" години наред, Георги Коритаров, журналист в "Демокрация", после в "Свободна Европа", БиТиВи и Нова тв, Божана Димитрова, която всеки петък с топъл глас пускаше Дунавското хоро на стотици хиляди слушатели на "Хоризонт" и те я приемаха като институция, и много други. Общо взето, тези хора са донасяли за колегите си, но днес носят от девет кладенеца вода да изкарат, че не е било така.

Веднага след 10 ноември агентите на ДС в медиите получиха нова задача - да заемат възлови места в новите медии
които започнаха да се появяват. На някои от тях им бяха дадени и пари, за да стартират частни радиа, телевизии и вестници. Ето примери: едно от първите музикални радиа - FM, бе представено като триумф на пазарната икономика и демокрацията. Всъщност начело другарите от ДС сложиха своя агент Петър Пунчев, наляха му пари и колелото се завъртя. По същия начин се появи и "Дарик" - радиото, което днес раздава награди "политик на годината", дава директиви в общественото мнение и играе роля на институция. Начело на това ново радио застана друг агент на ДС - Радосвет Радев. Трети човек на ДС - Константин Тилев оглави пък друго музикално частно радио. Тези медии с назначени шефове от ДС нямаха през годините никога проблеми - финансови, лицензионни и други. Те бяха добре при  всяка власт. Защото всяка власт се формираше от ДС ядра - и в парламента, и в Министерски съвет.
Подобно е положението и нароилите се честни телевизии-кабеларки. Тези, които имаха по-политическа, публицистична физиономия, задължително имаха за основни водещи, както и за шефове най-често агенти на ДС. Така е с телевизия "7 дни", чийто първоначален и дългогодишен собственик  и шеф бе Георги Агафонов - сътрудник на 3-то управление на ДС. В тази телевизия дълги години обществено мнение формираха Николай Конакчиев - сътрудник на 2-ро управление на ДС, Борислав Джамджиев, сътрудник на 6-о управление на ДС, както и Велизар Енчев, сътрудник на 1-во управление на ДС. Телевизии като "Европа" или "тв7" също са гарнирани с агенти - Веселин Дремжиев в "тв7" и Георги Георгиев в "Европа". В други кабеларки като СКАТ дори циганското предаване "Чае Шукарие" се води от бивш агент на ДС - Найден Рангелов, там е намерил подслон и доносникът Енчев. Собствениците на тази телевизия имат обвързаност с бившите служби и комунистическата номенклатура и стартът на тази телевизия е свързан с фалитите на една от бургаските банки. По начало
тръгването на частните медии след 1990 г. винаги опира до тъмни и неясни финансирания
Много от тях стъпваха на пари от банки, които след това фалираха, завличайки парите на милиони българи. Една от мощно рекламираните пресгрупи - "168 часа", беше финансово обвързана с банката на Моллов - Първа частна банка, която фалира и отнесе левчетата на много нашенци. Телевизията на Агафонов се опираше на банка "Славяни", също отишла в небитието заедно с парите на вложителите. Телевизията на разследвания за далавери и укриване на доходи бургаски новобогаташ Валери Симеонов - СКАТ, не прави изключение от сценария на ДС - там парите за старта са от банка "Пеков", която изгърмява и отнася паричките на много бургазлии, но дава медийно бъдеще на телевизия СКАТ.
Начело на първия частен всекидневник, налаган с много реклама - "24 часа", застана през 1990 г. не друг, а агентът на ДС Валери Найденов, който прескочи на тази длъжност от поста зам.главен на "Работническо дело", прекръстен на "Дума" днес. Не можеше и да бъде другояче. Дърпащото конците ядро на комунистическата номенклатура и на тайната политическа полиция на Живков държеше на тези постове да застанат техни другари. И нямаше празно през годините.
Другарите от ДС бяха преценили още през 1989 г., че идва епохата на т. нар. независими вестници, които няма да се водят издания на политически сили, но ще прокарват по-добре от тях политическата линия на БКП-БСП.

Двата водещи всекидневника, които се направиха на надпартийни и независими - "24 часа" и "Труд", бяха дадени на  агенти на ДС - Валери Найденов и Тошо Тошев.
На Тошев му осигуриха и безболезнено и грабителско приватизаране на органа на профсъюзите, за да стане нашият човек и капиталист. За агента на комунистическите служби са допустими всякакви роли - идва капитализъм, ще бъдеш капиталист. Но вестникът ти ще следва линията на партията майка, която те е откърмила. Така беше и в "24 часа", и в "Труд" през годините. Всички опити новопоявилата се антикомунистическа опозиция да завземе политическа територия, бяха парирани от двата органа. Чрез насочена информация, цензуриране и тенденциозни внушения се даваше път на "правилни" опозиционери, които БКП и нейният апарат на ДС са одобрили. По-късно и двата вестника по странно съвпадение бяха купени от съмнителната групировка ВАЦ, за която има доста информация, че е с корени в ЩАЗИ. Така беше осигурено доминирането на тези два всекидневника и днес.

И в момента вестник "Труд" е най-верният проводник на линията на бившата комунистическа партия
сега - социалистическа. Вярно е, че Валери Найденов вече не е главен редактор и съдлужник в "24 часа", но Тошо Тошев е. И при това той като агент -ветеран оглавява и казионната организация, която се нарича помпозно "Съюз на издателите в България".
В управата на този съюз можем да видим отново тежката сянка на ДС и на червената върхушка. Ето състава на този ченгесарски съюз: председател Тошко Николов  Тошев, сътрудник на 6-о управление на ДС, псевдоним "Бор", зам.-председатели: Венелина Гочева, Валери Запрянов, Иво Прокопиев, Светлана Шаренкова. Нека ги анализираме - от четиримата замове само Гочева не е свързана  плътно с комунистическите служби и номенклатура. Валери Запрянов е бивш кадър  на "Работническо дело" , здрав марксист -ленинец, доказано наш другар, на когото през годините на демокрациятаму беше възлагано да оглавява Канал 1 заедно с агента на ДС Пенчо Ковачев, днес водещ журналист в "24 часа", както и вестник "Стандарт". Днес на Запрянов е поверено от партията да прави списание "Тема", за което се знае , че се прави с парите на руския петролен магнат Денис Ершов, изгонен  от България през 1999 г. заради връзки с международни аферисти. Иво Прокопиев е млад, за да бъде агент на ДС, но младостта не му е попречила да се включи здраво в приватизацията у нас по времето на Костов, когато бяха разкостени над 3000 водещи предприятия на България, строенни с потта не на номенклатурата, а на народа. Няколко от тези сладки хапки преминаха в ръцете на Прокопиев по един неясен и тъмноват начин. А когато говорим за четвъртия член на масонската ложа на издателите - Светлана Шаренкова, е по добре направо да говорим за Димитър Иванов, един от последните шефове на 6-и отдел в 6-о управление на ДС. Шаренкова е негова сянка в живота и издателската дейност от години.
Ето я картинката на висшите ръководители. За видим кои са в управителния съвет: Сашо Дончев - издател на в. "Сега", Степан Еремян,управител на издателски къщи "Марица" и "Струма", Тодор Батков, издател на в. "Стандарт", Петър Манджуков, управител на "Прес" ООД, Валентин Панайотов, издател на в. "Пари", Николай Даковски, издател на в. "Новинар", Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група "България". От тези седем души двама са били агенти на ДС - Тодор Батков, на 3-о управление, и Петър Манджуков - на първо. Степан Еремян е бивш отговорен секретар на "Работническо дело", а Сашо Дончев е надежден кадър на комунистическата номенклатура даже на БКП, а на право на КПСС. Представител на руските газови интереси в България и неговото присъствие в този съюз, той може да се брои от квотата на "Газпром". Вестник "Новинар" е на практика собственост на Антоан Николов, бивш председател на Софийския общински съвет в годините, когато беше приватизирана под масата огромна част от софийските общински имоти. Валентин Панайотов също е здрав кадър на партията-майка, преди 10 ноември е шеф - отдел в органа на ЦК на ДКМС "Народна младеж". Днес, когато чества рожденият си ден, на луксозните му партита в резиденция "Лозенец" редовен гост е и президентът-агент Първанов - Гоце.  
Този съюз на комунистически номенклатури и агенти на ДС днес се опитва да представлява българските журналисти. Опитва са дава тон, да определя линии и да раздава осъдителни присъди спрямо всички други журналисти и политици, които не са от тяхната черга - чергата на комунистическата тайна полиция, която затри съдбите на стотици хиляди българи през ерата на комунистическия репресивен строй.  Това дразни много редови, особено по-млади журналисти, но те пазят хляба си и мълчаливо предпочитат да служат на старите ченгета. Според новоизбрания председател на СЕМ Георги Лозанов устойчивото присъствие и влияние, които сътрудниците на ДС имат в българските медии, има определен деморализиращ ефект.
Днес определено идва времето, когато тази перверзна практика може да се промени. Управлението на ГЕРБ, подкрепено от АТАКА, има възможност да даде ново начало на регулацията на медийния пазар у нас и най-после да сложи край на позора българската журналистика да се управлява от ченгета, комунистически мекерета и търгаши.

в. "Седмичен Труд" 
Анели Аспарухова Бачева-Баткова -
псевдоним Калина
в. "Труд"
Веселин Ангелов Марков
Тошко Николов Тошев
псевдоним Бор
в. "Монитор"
Вячеслав Ангелов Тунев -
псевдоним Радев
БТА
Юрий Леонов Асланов -
псевдоним Виктор
в. "Поглед"
Божидар Димитров Стоянов
Кардам, Тервел и Телериг
Валери Георгиев Найденов
псевдоним Сашо
Веселин Георгиев Константинов
Георги Георгиев Марков -
псевдоним Роман
Георги Петров Бакалов -
псевдоним Борис
Евгени Дончев Станчев -
псевдоним Кирил
Милен Атанасов Вълков
в. "24 Часа"
Алексения Димитрова Куртева -
псевдоним Владимир
Бойко Методиев Бойков -
псевдоними Антон, Антов
Валери Георгиев Найденов -
псевдоним Сашо
Огнян Борисов Стефанов -
псевдоним Академик
Пенчо Златанов Ковачев -
псевдоним Максим
в. "168 Часа"
Лъчезар Любомиров Павлов
в. "Сега"
Димитрий Константинов Иванов -
псевдоним Стефан
в. "Банкер"
Александър Иванов Маринов -
псевдоним Майстора
Красимир Томов Цанков -
псевдоним Огнян
Цвети Павлов Геров
Българско националнА ТЕЛЕВИЗИЯ
Милен Тодоров Гетов -
псевдоним Тодор
Снежанка Цокова Тодорова-Федотова -  псевдоним Виолета
Уляна Велизарова Попова-Петрова
псевдоним Велина
Димитър Ангелов Денков -
псевдоним Ваклинов
Добрин Недялков Памуков -
псевдоними Владо и Петков
Светослав Стефанов Терзиев -
псевдоними Филип,
Каменчев, Камен
Александър Димитров Грозев -
псевдоним Пеев
Александър Николов Авджиев -
псевдоним Павел
Ангел Йорданов Киряков -
псевдоним Александър
Антоний Симеонов Вергиев -
псевдоним Драгомир
Асен Генов Матеев -
псевдоним Попов
Атанас Бориславов Илков -
псевдоним Емилиян
Атанас Свиленов Митрев  -
псевдоним Пламенов
Борис Илиев Китанов -
псевдоним Марин
Боян Крумов Кривоишиев -
псевдоним Манолов
Валентин Аурелов Стоянов -
псевдоними Андреев, Филип
Владимир Спасов Игнатовски -
псевдоним Борислав
Владимир Спиров Каперски -
псевдоним Илич
Григор Христов Христов -
псевдоним Крум
Дарин Константинов Камбов -
псевдоним Васил
Живко Ваклинов Живков -
псевдоним Строгов
Иван Данев Токаджиев -
псевдоним Колев
Иван Йорданов Димитров (Гранитски) -  псевдоним Огнян
Иван Стефанов Гарелов -
псевдоним Талев
Иван Филипов Проданов -
псевдоним Чапек
Красимир Крумов Йорданов -
псевдоним Стефан
Милен Атанасов Вълков
Милен Христов Йорданов
Михаил Иванов Бързанов -
псевдоним Вихрен
Надежда Пенчева Топчева -
псевдоним Славей
Нидал Ахмед Алгафари -
псевдоним Наско
Николай Любенов Николов -
псевдоним Желязков
Николай Любомров Конакчиев -
псевдоним Благовест
Николай Людвиг Цончев -
псевдоним Филип
Огнян Димитров Димов -
псевдоним Охридски
Огнян Стефанов Сапарев -
псевдоним Мартин
Стефан Петков Стоев -
псевдоним Ведбал
Хачадур Крикор Бояджиев (Хачо Кирилов Бояджиев) -
псевдоним Кръстю
Христо Тотев Тотев -
псевдоним Владимир
Явор Тодоров Цаков -
псевдоним Александър
Николай Иванов Димитров
Владимир Бернард Береану -
псевдоним Георгиев
Златко Данаилов Мурдаров -
псевдоним Драган
Константин Георгиев Филипов -
псевдоним Дамян
Наташа Славчева Тодорова -
псевдоним Рилка
Николай Руменов Априлов -
псевдоним Орис
Петър Иванов Вучков -
псевдоним Балкански
Васил Панайотов Василев -
псевдоним Паскал и Бобев
Никола Иванов Генадиев -
псевдоним Петков
Орлин Ставрев Йовев -
псевдоним Явор
Петър Кънев Кожухаров -
псевдоним Янчо
Юлияна Станчева Минчева
Българско национално радио
Виктор Исак Самуилов -
псевдоним Марица
Евгени Пенков Еков
Красимир Миланов Георгиев -
псевдоним Василев
Павел Апостолов Пашев -
псевдоним Виктор
Александър Цончев Александров -
псевдоним Симо
Ангел Сотиров Мощански -
псевдоним Андрей
Атанас Георгиев Ценов -
псевдоним Хулио
Божидар Радев Томов -
псевдоним Панталеев
Божидарка Колева Димова -
псевдоним Диляна
Валентин Аурелов Стоянов -
псевдоними Андреев, Филипов
Велислав Маринов Добрев -
псевдоним Сергей
Венцислав Стефанов Николов -
псевдоним Любо
Виктор Витков Ангелов -
псевдоним Панайотов
Владимир Йорданов Даскалов -
псевдоним Философа
Ганчо Савов Ганчев -
псевдоним Монев
Димитър Кирилов Петров -
псевдоними Иванов, Русков, Иван
Димитър Христов Ушев -
псевдоним Огнян
Дора Василева Цветкова -
псевдоним Николова
Евтим Кънчев Петков -
псевдоним Левитан
Екатерина Николаева Манолова -
псевдоним Мая
Игнат Димитров Иванов -
псевдоним Сергей
Йордан Иванов Георгиев -
псевдоним Луи
Катя Пеева Пеева -
псевдоним Таня
Людмила Кирилова Савова -
псевдоним Цветкова
Мартин Михайлов Минков -
псевдоним Максим
Методи Любомиров Кръстев
Милен Борисов Белчев -
псевдоним Симо
Наджи Ферхадов Местанов -
псевдоним Салиев
Николай Атанасов Атанасов -
псевдоним Настев
Пенка Радославова Велева Димитрова - псевдоним Вирджиния
Петър Атанасов Петров -
псевдоним Попов
София Илиева Попова-Карапетрова
- псевдоним Станислава
Спасиана Лазарова Русева -
псевдоним Селин
Станимир Борисов Делчев -
псевдоним Валери
Стоимен Ботев Павлов -
псевдоним Пауло
Татяна Александрова Обретенова
- псевдоним Зоя
 Татяна Герчева Табакова -
псевдоним Ирина
Тодор Вилхелм Ротермел -
псевдоним Хофман
Тома Георгиев Спространов -
псевдоним Ян
Цанко Димитров Заячки -
псевдоним Огнян
Янка Генчева Константинова -
псевдоним Валя
Александър Димитров Мечкарски -
псевдоним Кантора
Александър Начев Хранов -
псевдоним журналист
Асен Генов Матеев -
псевдоним Попов
Божана Томова Димитрова -
псевдоним Цветанова
Борислав Стаменов Шабански -
псевдоним Феникс
Боян Стефанов Бонев -
псевдоним Желязков
Венцислав Асенов Пенов -
псевдоним Лозанов
Витан Савов Иванов -
псевдоним Роза
Георги Боянов Стоянов -
псевдоним Мишел
Георги Димитров Пекин -
псевдоним Люлин
Гинка Асенова Младенова -
псевдоним Нели
Гочо Стоянов Гочев -
псевдоним Тенев
Димитър Спасов Шалев -
псевдоним Стоян
Дора Василева Цветкова -
псевдоним Николова
Драголюб Василев Данчев -
псевдоним Райнов
Евгения Димитрова Чапаева -
псевдоним Редактор
Еди Хрант Емирян -
псевдоним Боян
Елка Стефанова Сукурова -
псевдоним Елена
Здравка Илиева Козловска
Иван Атанасов Терзиянов
Иван Васлев Червенков -
псевдоним Николов
Иванка Ненчева Рельовска-Димова
псевдоним Изток
Кирил Стойчев Лисийски -
псевдоним Младост
Кирил Церенович Джувинов -
псевдоним Виктор
Кирчо Драгомиров Стоичков -
псевдоним Марин
Костадин Георгиев Филипов -
псевдоним Дамян
Костадин Младенов Златков -
псевдоними Златкович и Горан
Любчо Николов Иванов
Маргарита Николова Несторова -
псевдоним Кейт
Марин Пенчев Калинов -
псевдоним Детелин
Методи Димитров Матакиев -
псевдоним Турист
Никола Петков Колев -
псевдоним Радион
Николай Атанасов Атанасов -
псевдоним Настев
Николай Илиев Желязков -
псевдоним Рихард
Николай Станчев Колев -
псевдоним Гаус
Огнян Георгиев Найденов -
псевдоним Бор
Петко Василев Шишманов -
псевдоним Шуманов
Петър Димитров Балкански -
псевдоним Байкушев
Петър Йорданов Няголов -
псевдоним Андрей
Румен Георгиев Янев -
псевдоним Жорж
Рюстем Азис Мюмюн -
псевдоним Джан, Горан
Светлана Бончева Влайкова -
псевдоним Антов
Стефан Димитров Митовски -
псевдоним Стоянов
Стоян Вълков Михов -
псевдоними Витоша, Станой, Стамен
Тодор Станев Тодоров -
псевдоним Викторов
Христо Милев Христов -
псевдоним Ванчо
Цвети Павлов Геров
Цоня Локанова Събчева -
псевдоним Лора
Дарик радио АД
Радосвет Крумов Радев -
псевдоним Карак
Радио "Мила" FM
Петър Евтимов Пунчев -
псевдоним Троянски
Нова телевизиЯ
Георги Стоянов Коритаров -
псевдоним Алберт
Орфей медиЯ FM
Константин Тодоров Тилев -
псевдоним Първан
"7 дни ТВ"
Борислав Тодоров Джамджиев -
псевдоним Красимиров
Николай Любомиров Конакчиев -
псевдоним Благовест
СКАТ
Найден Каменов Рангелов -
псевдоним Караиванов
Цветан Петров Начев
Велизар Пенков Енчев
ТВ 7 ЕАД
Александър Кирилов Георгиев -
псевдоним Пламен
Веселин Асенов Дремджиев -
псевдоним Богдан
ТелевизиЯ "Европа"
Георги Динев Георгиев -
псевдоним Загоре          /в-к Атака


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional