Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Марио Николов и други: Една предизвестена оправдателна присъда

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Капитал

В петък, състав на Софийския апелативен съд оправда  Людмил Стойков, Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов по обвинението за пране на пари.

Новината предизвика много емоции, включително и позиция на Европейската комисия.

Делото по което бяха оправдани е разклонение от разследването за измами с европейски фондове по което в началото на 2007 г. бяха арестувани 11 човека - седем в България и четирима в Швейцария и Германия. Към онзи момент това беше най-мащабната разкрита злоупотреба със средства от европейски фондове.

Марио Николов и Людмил Стойков са спонсори на предизборните кампании на БСП и президента Георги Първанов, а в същото време главният прокурор (на комуто е подчинено цялото държавно обвинение) Борис Велчев е бивш съветник на Първанов и посочен именно от него за ръководител на държавното обвинение. Тези факти поставяха под въпрос независимостта на прокуратурата, която според Конституцията е единственият орган, който може да повдига обвинения.

Малко след началото разследването забуксува. Досъдебното производство срещу Стойков беше прекратено, а делото - разделено на две. Европейската комисия реагира мигновенно на мудността и противоречивите действия на прокуратурата и блокира плащанията по програма САПАРД.

В крайна сметка обвинения срещу Николов, Стойков и групата бяха внесени. Тя бяха признати за виновни "набързо" от съдиите в СГС Георги Колев (по делото за измами) и Румяна Ченалова (по делото за пране на пари - Стойков беше оправдан, а Николов - осъден.)

Впоследствие апелативният съд отмени наказанията, като стана ясно, че мотивите по делото за измами с европейски фондове са буквален копи-пейст от обвинителния акт.

По делото за пране на пари Николов беше осъден, а Стойков - оправдан от съдия Румяна Ченалова. В петък апелативния съд отмени присъдата на Ченалова и призна всички за невиновни. При разглеждането на процеса от апелативния съд се видяха пропуските на държавното обвинение. Разбра се, че разделянето на делото на две компроментира процеса.


Повече по темата четете следващата седмица на capital.bg
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional